Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бай Симо отива на съд, експертиза установи, че е разбирал действията си. Снимка: 24 часа
Бай Симо отива на съд, експертиза установи, че е разбирал действията си. Снимка: 24 часа

- Експертиза: Той е вещоман, но може да носи наказателна отговорност

- Бившият граничар: Хвърлям се от 12-ия етаж, може и да се отровя

До седмици 74-годишният бивш граничар от Пловдив Симеон Стоев, който отмъкна пистолета от трупа на самоубилия се през лятото бизнесмен Данаил Божилов, ще бъде изправен на съд, обявиха от прокуратурата. Заключението на комплексната съдебно-медицинска експертиза е, че бай Симо е вещоман, но е психически здрав и може да носи наказателни отговорност. Вещите лица са установили, че пенсионерът е способен да разбира действията и постъпките си. Така твърденията му, че взел пистолета от още неизстиналия труп на Божилов, за да не се изтрепели наркоманите в парк "Лаута", увисват във въздуха. Дни наред бившият граничар разиграваше разследващите. Те бяха наясно, че до трупа в деня на самоубиството - 26 юли, по "кучешката алея" в парка най-напред е минал пенсионер, който разхождал кучето си. Точно бай Симо е бил заподозрян. Дни наред той разигравал органите на реда. При разпитите отричал да е взел пистолета на Божилов. При първото претърсване в жилището му разследващите не открили нищо. Но при втория обиск самият Стоев казал, че оръжието е под кухненската печка. Тогава полицаите открили още един незаконен пистолет в жилището на бай Симо. Разрешителното за носене на оръжие от страна на бившия военен изтекло на преди 2 г. и не му е подновено. "В деня на самоубиството ме разпитвах цял час до трупа на Божилов, а пистолетът беше в джоба ми", каза по-късно пенсионерът.

След ареста му бай Симо разви в съда теорията, че взел "Берета"-та на самоубилия се бизнесмен, за да не се застрелял с нея някой наркозависим. "В парка е пълно с такива и можеше да стане беля", изтъкна той. След като беше пуснат под домашен арест, пред "24 часа" Стоев добави друга версия. "Имах намерение да предам пистолета на приятел полицай. Така той щеше да получи награда и да ми съдейства да ми платят дължимите седем заплати и отпуски от охранителната фирма, в която работех", каза той.
От прокуратурата са категорични, че той ще отговаря за кражба и за незаконно притежание на друго оръжие. Законът предвижда от 2 до 8 г. затвор.
"Ако отново започнат да ме водят по следствия и съдилища, ще си сложа край на живота. Хвърлям се от 12-ия етаж, или ще се отровя с лекарства, които съм си приготвил", плаши той. Повече от два месеца е под домашен арест и не излиза от апартамента си в "Тракия". Живее в пълна мизерия с дъщеря си, която е с инвалидна пенсия и с едно куче. Жилището прилича на коптор.