Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Уве Щюрмер ръководи разследването.
Уве Щюрмер ръководи разследването.

Иска до събота 10 милиона евро

- Над 700 сигнала получени срещу него, търсят го и в чужбина

650 сигнала по телефона и 60 имейла са подали германски граждани в полицията, след като в четвъртък бе обявен за издирване мъж, сложил отрова в бебешките храни в различни магазини в южногерманския град Фридрихсхафен.

Според полицията мъжът вероятно не действа сам, тъй като са открити отровени бурканчета с бебешки пюрета в поне три филиала на голяма верига за хранителни продукти.

Властите и почти всички големи германски вериги за хранителни продукти и дрогерии са получили на 16 септември заплашително

писмо, че 20

вида храни ще

бъдат отровени

в различни магазини в цялата страна, а също и в Eвропа, ако до събота на посочено от изнудвача място не бъдат оставени 10 милиона евро. Престъпникът е описал много детайлно в какви банкноти иска откупа, кой да го предаде и къде да бъде оставен. Посочил е място извън района на Баден-Вюртемберг. След като в продължение на две седмици полицията не успяла да открие човека от снимката, реши да помоли обществеността за помощ и пусна снимките му за публикуване с молба който го разпознае, да се обади. В момента властите обработват получените сигнали и се надяват бързо да идентифицират мъжа от снимките.

Той е направил впечатление на разследващите, след като са засекли на видеокамери

подозрителното

му поведение в

един магазин

във Фридрихсхафен. Мъжът е на около 50 години и взема бурканчета от засегнатата храна, като през цялото време е с ръкавици явно за да не оставя отпечатъци.

Застрашени са не само бебешки, а и всякакви други храни. Властите предупредиха гражданите да проверяват опаковките за евентуални следи от манипулиране и ако открият такива, да се свържат веднага с полицията.

Отровата, която е открита в бебешките храни, е антифриз. Той може да убие малки деца.

Германската полиция е подала мъжа за международно издирване. Към него водят следи в Австрия и Швейцария, според полицията той е от района на Фридрихсхафен, тъй като познавал доста добре магазините там. 

Видеозапис на престъпника, който полицията разпространи, за да бъде разпознат от граждани.   СНИМКИ: ГЕРМАНСКАТА ПОЛИЦИЯ И АВТОРЪТ
Видеозапис на престъпника, който полицията разпространи, за да бъде разпознат от граждани. СНИМКИ: ГЕРМАНСКАТА ПОЛИЦИЯ И АВТОРЪТ

“Не можем да изключим вероятността

през уикенда

той отново да

постави отрова

в хранителни продукти из различни магазини”, съобщи говорителят на полицията в Констанц Йенс Пурат.

В заплашителното писмо изнудвачът е посочил като евентуални места, които ще удари, магазините на “Алди”, “Росман”, “Лидл”, ДМ, “Мюлер”, “Едека”, “Норма” и “Реве”.

Това не е първи подобен случай в Германия, но за първи път изнудвачът наистина подхвърля отровена храна в магазини, при това в бебешки пюрета.

Големите вериги в Германия стават често обект на изнудвания. На седмица те получават общо по 70 най-различни заплахи, разкри пред “Зюддойче цайтунг” специалистът по кризисен мениджмънт Франк Розелиб. “А ако сметнем изнудванията и заплахите към всички браншове в Германия, то през 2016 година те са средно по 150 на седмица, или общо 7800 годишно”, допълва той. Заплахите са най-различни – от закана да се отрови продукт до

заплаха за

отвличане на

персонал

Според Розелиб хората, които изнудват суперите със заплахи, че ще отровят храната, рядко говорят напразно. Двама от трима изнудвачи подхвърлят отровен продукт, след което пишат на ръководството и посочват къде е той. Всички тези сигнали се вземат винаги на сериозно.

Изнудвачът сега също действа по план с различни етапи. Той е разхвърлял пюретата с отрова в магазините във Фридрихсхафен едва в събота вечерта малко преди затваряне. Така рискът някой да ги купи е бил много малък, а полицията е имала един ден време да изземе опасната стока. 

Полицията и прокуратурата дават пресконференция.
Полицията и прокуратурата дават пресконференция.

В 80-90% от случаите полицията залавя изнудвачите. Най-дълго укривалият се изнудвач в историята на Германия е т.нар. Карщат-Дагоберт. Мъж, който изнудвал веригата “Карщат” и се изплъзвал на полицията месеци наред. Но дори и той е заловен.

Една чаена лъжичка

от отровата убива бебе

Една чаена лъжичка етиленгликол – веществото, използвано за отравяне на бебешки храни в Германия – е напълно достатъчна да убие бебе. Това поясни токсикологът проф. Никола Александров пред bTV.

Етиленгликолът е поливалентен алкохол, който е широко разпространено химическо съединение, основна съставна част на антифриза. Продава се свободно и като концентрат на всички бензиностанции. Течността е безветна, без мирис, леко сладни и е леко мазна, затова при пиене трудно се усеща, че има нещо нередно. Когато се намира в антифриз, тя се оцветява допълнително.

Докато за малко бебе чаена лъжичка етиленгликол е напълно достатъчна да доведе до смърт, за възрастен отровната доза е 100-150 милилитра, поясни токсикологът.

“Отравянията с него са широко разпространени у нас, тъй като българите обичаме да си държим в мазетата заедно с напитките и остатъци от недолят антифриз. Често пъти се получават грешки”, каза Александров. 

Видеозапис на престъпника в Германия
Видеозапис на престъпника в Германия

Ранните симптоми на отравяне с етиленгликол са подобни на въздействието на всеки друг алкохол – гадене и повръщане. Часове след приема започва развитие на ацидоза – подкиселяване на кръвта, което може да доведе до спиране на сърцето. След 12 до 24 часа бъбреците блокират и се стига до остра бъбречна недостатъчност.

При отравяне с етиленгликол е възможно да се забави действието му, като се пие концентрат, например ракия, разкри специалистът. Тъй като етиленгликолът е поливалентен алкохол, при прием на едновалентен алкохол неговото действие намалява и реакциите се забавят. Това би позволило да се избегне смъртта. Въпреки това трябва незабавно да бъде потърсена специализирана лекарска помощ.

Няма риск за

българските

потребители

“Билла България” работи само с местни производители и доставчици на детски храни и няма директен внос от REWE - Германия.” Това заявиха от компанията след запитване от “24 часа” за евентуален риск за българските потребители.

“Билла България” е една от марките на REWE International AG. Дружеството оперира с близо 2500 магазина в Австрия и е част от немската “REWE Груп”.

“От МВР потвърдиха, че у нас не са постъпвали данни за бебешки пюрета с отрова и няма причина за тревога сред клиентите”, се посочва още в позицията на “Билла България”.

В четвъртък и от другите представителства на търговските вериги заявиха пред “24 часа”, че няма информация и конкретни данни, както и сигнал за подобен случай.

“Няма основание за притеснение в България”, заявиха от “Лидл България”.

От Де Ем заявиха, че при необходимост екипът им ще предприеме мерки, с които да гарантира здравето на клиентите си. Но уточниха, че в централата в Австрия, част от която е България, не са получавани заплахи.

“Такива не са получавани и в Де Ем България. В този смисъл към момента няма данни за заплаха за българските клиенти на Де Ем”.

Когато има подробности около ситуацията в Германия, ще коментират и от “Кауфланд”, обясниха оттам.

От МВР също увериха, че няма причина за допълнителни мерки за сигурност. Експертите от Българската агенция по безопасност на храните поддържат постоянна връзка с колегите си в Германия и не са получили сигнал.