Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гордият баща Илиас Йонакис с току-що дипломиралия се стоматолог Димитрис в Медицинския университет в Пловдив. Снимки: 24 часа
Гордият баща Илиас Йонакис с току-що дипломиралия се стоматолог Димитрис в Медицинския университет в Пловдив. Снимки: 24 часа

Д-р Димитрис Йоанакис е трето поколение пловдивски възпитаник

Д-р Илиас Йонакис, директор на музикалното училище в Комотини, просълзи преподаватели и абсолвенти на дипломирането на сина си Димитрис в Медицинския университет в Пловдив. 27-годишният стоматолог е един от 79-те, които  завършиха успешно факултета по дентална медицина. Димитрис е трето поколение пловдивски възпитаник. Преди него в града на тепетата са завършили баба му и дядо му, баща му и майка му, която е германка. Сега младият стоматолог заедно със съпругата си Теодора от Джебел заминават за Германия, където живее и работи майката на Димитрис. Тя е зъболекар в Берлин. Баща му Йоанакис остава в Комотини. "Никога, сине, не забравяй България и Гърция! Никога не се откъсвай от земята и рода си!", заръча той на младежа. Преподаватели и абсолвенти затихнаха, след което ръкопляскаха.

Дипломантите, сред които е д-р Димитрис Йоанакис /вляво/ се снимаха след церемонията.
Дипломантите, сред които е д-р Димитрис Йоанакис /вляво/ се снимаха след церемонията.

Д-р Илиас Йонакис е роден в Пловдив преди 56 г. Завършил е музикалната академия в града на тепетата. През 1981 г. семейството се прибира в Гърция. Оттогава Илиас Йонакис е направил стотици прочути музиканти в Елада. Сред тях е виртуозът на бузукито Панделис Бекяропулос, който едновременно е и военен летец. Никога Илиас Йонакис не пропуска да отбележи, че дължи образованието си и подготовката си на пловдивската школа. Преди години беше за известно време кмет на Мароня, селото на Капитан Петко войвода. В момента ръководи средното държавно музикално училище в Комотини.
"Не успях да накарам синовете ми да тръгнат по моя път, макар че и Димитрис, и по-малкият Ролф свирят на китари, бузуки и пеят. Баща ми казваше:"По време на война и криза музикантът е гладен". И Димитрис избра професията на майка си - стоматолог. Въпреки, че в Комотини го чака оборудван зъболекарски кабинет, дипломантът е непреклонен: "Отивам в Германия. Но не късам с Гърция. Може след време да отворя и там кабинет".
Младият зъболекар владее 4 езика. "И аз не зная вече кой от тях ми е първи - колебая се между българския и гръцкия", отговори Димитрис. Майчиният му език пък е немски. Знае много добре и английски. Все пак везните наклонили да заминат със съпругата си, също току-що дипломиран стоматолог, в Германия. След седмица отлитат.
"Пловдив остава завинаги в сърцето ми. Шестте студентски години, прекарани в този град, ще помня цял живот. Тук срещнах голямата си любов Теодора", признава младият стоматолог. С момичето от Джебел били в една група. Димитрис изпял на Теодора "Вярвам в теб" и тя се предала. "В Германия ще имаме по-добра реализация", смята Димитрис. Негов преподавател се обзаложи за 1000 евро, че в Гърция ще му бъде по-добре. 

Младите стоматолози Димитрис и неговата съпруга Теодора избират Германия пред Гърция и България.
Младите стоматолози Димитрис и неговата съпруга Теодора избират Германия пред Гърция и България.