Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германската полиция разпространи снимки и видео на заподозрян за изнудването мъж.
Германската полиция разпространи снимки и видео на заподозрян за изнудването мъж.

МВР: В България няма данни за тревога със сигурността на местата, където те се продават 

Изнудвачите искат 10 милиона евро до събота

В отделни храни е открит етиленгликол

Неизвестен засега мъж е сложил отрова в бебешка храна в най-големите вериги за храна и бебешки стоки в Германия. Той настоява да получи 10 милиона евро до събота, за да спре. В противен случай ще бъдат отровени бебешки храни в цяла Германия и Европа, гласи заплахата.

Писмото е получено още на 16 септември с твърдение, че отровата вече е в храната по складове и в конкретни магазини във Фридрихсхафен. Полицията незабавно е иззела

всички

бурканчета с

бебешка храна

от тях и в 16 е

открила силна

отрова

Водещият разследването Уве Щюрмер, вицепрезидент на полицията в Констанц, прокуратурата и министерството за защита на потребителите на Баден-Вюртемберг свикаха извънредна пресконференция в четвъртък на обяд, за да призоват обществеността към повишено внимание.

“Става дума за изключително сериозен случай и безскрупулен престъпник, който планира смъртта на хора. Не можем да назовем конкретни марки, проявете разбиране към това. Работим под високо напрежение.

Над 220

следователи са

заети с него,

без да броим всички анализатори, медици и надрегионални инспектори.

При откритите отрови в бурканчетата става дума за отрова от групата на гликолите. Намерени са в магазини във Фридрихсхафен, но има следи и към Австрия, цяла Южна Германия, а заплахата е към магазините в цяла Германия и цяла Европа, заяви Щюрмер.

Марките на храните не се споменават, за да не се насочва вниманието на хората към едни продукти, а да се пропускат други.

“Не знаем какви са следващите стъпки на престъпника, затова трябва повишено внимание към всички бебешки храни, обясни Петра Мок от Министерството за защита на потребителите на Баден-Вюртемберг. 

Германската полиция и прокуратурата свикаха извънредна пресконференция в град Констанц, Баден-Вюртемберг.  СНИМКА: АВТОРЪТ
Германската полиция и прокуратурата свикаха извънредна пресконференция в град Констанц, Баден-Вюртемберг. СНИМКА: АВТОРЪТ

“Призоваваме клиентите да внимават при покупката на бурканчета дали те са манипулирани.

Нормално

капачките трябва

да са леко извити

навътре заради

вакуума и при

отваряне да

издават звук

Полицията разпространи снимки и видео на заподозрян за изнудването мъж. Той е на около 50 години, слаб, нисък и носи очила. Властите призоваха всеки, който го разпознае, да се обади незабавно в полицията.

Изнудвачът е дал срок да получи парите до тази събота. Иска да му ги предадат в район извън провинцията, но полицията не уточни дали става дума за място в Германия, или в съседна държава.

В противен случай изнудвачът е заявил, че ще бъде сложена отрова в детските храни в магазините на големите германски вериги в цялата страна и в Европа.

Полицията отказа да съобщи за кои вериги става дума. Знае се, че той е посочил 10. (Кои са веригите и как реагираха представените у нас виж на 3-а стр.)

Престъпникът не е уточнил кои марки смята да отрови. Според Щюрмер

заплахата

не може да се

ограничи само до

бебешки храни

При буркани обаче най-лесно може да се установи дали те са отваряни от някого преди вас. При другите опаковки обаче може да се използва спринцовка за вкарване на отрова и затова полицията съветва да се преглеждат продуктите внимателно и за най-малката дупчица. 

Майките са в паника заради отровата в бурканчета с бебешка храна.  СНИМКА: PIXABAY
Майките са в паника заради отровата в бурканчета с бебешка храна. СНИМКА: PIXABAY
При възрастни 100 милилитра

етиленгликол причиняват смърт

Етиленгликол (HO—CH2—CH2—OH) е най-простият представител на поливалентните алкохоли.

Двувалентен алкохол е, защото съдържа две хидроксилни групи. В чист вид представлява прозрачна безцветна и без мирис течност с леко мазна консистенция и сладникав вкус.

Етилният гликол е отровен и при поглъщане в по-големи количества води до смърт.

При възрастни 30 милилитра от отровата водят до увреждания, 100 вече са опасни за живота. Отравянето може да се спре от лекари.

МВР и веригите в България: У нас няма причина за тревога. При нужда ще реагираме светкавично

Няма причина за допълнителни мерки за сигурност за супермаркетите у нас. Това коментираха за “24 часа” от пресцентъра на МВР.

Във вътрешното министерство са категорични, че за търговските вериги, както и за местата, където у нас се предлагат детски храни, няма данни за заплаха. От МВР припомниха, че за качеството на храната отговаря агенцията по храните.

В България детски пюрета се продават освен в търговските вериги, в аптеки, молове и дрогерии.

“Няма подаден сигнал по системата за бързо оповестяване за храни и фуражи”, успокоиха и от Българската агенция по безопасност на храните. От там заявиха, че са в непрекъсната връзка с колегите си в Германия.

Над 10 са веригите в Германия, от които неизвестният засега терорист иска 10 милиона евро. Вестник “Билд” написа, че сред засегнатите според анонимния сигнал са “ДМ”, “Едека”, “Росман”, “Реве”, които у нас са представени с “Билла”, “Алди”, “Лидъл”. 

Заподозреният за изнудването мъж СНИМКА: ГЕРМАНСКА ПОЛИЦИЯ
Заподозреният за изнудването мъж СНИМКА: ГЕРМАНСКА ПОЛИЦИЯ

Говорителят на dm Херберт Артен обяви, че сътрудниците на веригата работят тясно с полицията в Германия. “Предупредили сме всички служители да преглеждат опаковките. Засега няма открити увредени продукти.”

От “Росман” също са заявили, че нямат подозрителни бурканчета и опаковки. “Но смятаме сигнала на полицията за изключително сериозен и работим с извънреден контрол, който проверява абсолютно всяка стока за следи от манипулация”, заяви и говорителката на “Росман” Ана Кентрат.

“24 часа” потърси и българските клонове на веригите.

“На този етап няма информация, конкретни данни и сигнал за подобен случай и няма основание за притеснение в България”, заявиха от “Лидл България”.

От Де Ем България припомниха, че ситуацията се развива единствено в Германия.

“Като отговорна към хората компания, dm България следи изключително внимателно развитието на ситуацията в Германия и

при необходимост екипът ни ще вземе

светкавични и адекватни мерки,

с които да гарантира здравето на клиентите си в България”, казаха от компанията.

От там допълниха, че няма открити отровени продукти в техен магазин в Германия. В централата в Австрия, част от която е България, не са получавани заплахи.

“Такива не са получавани и в dm България. В този смисъл към момента няма данни за заплаха за българските клиенти на Де Ем”

От “Билла България” ще коментират в петък.

Когато има подробности около ситуацията в Германия, ще коментират и от “Кауфланд”, обясниха от там. 

Заподозреният за изнудването мъж СНИМКА: ГЕРМАНСКА ПОЛИЦИЯ
Заподозреният за изнудването мъж СНИМКА: ГЕРМАНСКА ПОЛИЦИЯ