Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Седмокласничката  Радостина   не пожела  да  бъде снимана.
Седмокласничката Радостина  не пожела да бъде снимана.

Арестуваха 58-годишния Христо Радев от ОУ “Христо Ботев” в Ново Паничарево, обвинен е в педофилия с 14-годишна от ромски произход

Не е ясно как е направен записът и какво съдържа

Видеоклип, направен с телефон, прати в ареста 58-годишния директор на основно училище “Христо Ботев” в с. Ново Паничарево Христо Радев за блудство с непълнолетна ученичка.

Сигналът е подаден от бащата на потърпевшата седмокласничка Радостина Т.

Той занесъл записа в полицията като доказателство. Заради видеото директорът е задържан за 48 часа, а районната прокуратура в Бургас го обвини за педофилия по чл. 105 от НК и ще иска в четвъртък постоянния му арест.  

Виолета Илиева,  началник на  Регионалното  управление на  образованието
Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието

Историята с 14-годишната ученичка от ромски произход се разиграла в понеделник, когато била втора смяна на училище. Според държавното обвинение Радев

извършил

действия с цел

да възбуди и

удовлетвори

полово желание

без съвкупление

Засега не е ясно как е бил направен записът и какво съдържа.

Според жителите на Ново Паничарево директорът бил порядъчен човек и затова не могат да повярват в обвинението. Досега не са имали проблеми с него - бил безупречен ръководител на училището, в което учели предимно циганчета.

“Не мога да допусна, че е способен на това”, казва кметицата на селото Яна Жекова.

“Никога досега в общината не сме получавали сигнали срещу него, винаги си е изпълнявал задълженията безупречно”, потвърди и кметът на община Приморско Димитър Германов, който го познава и като кмет на селото до 2011 г.

“Никога и по никакъв повод досега не сме имали каквито и да е оплаквания от директора - още повече пък от такова естество.

От 20 години

управлява

училището

и проблеми не сме имали”, заяви и шефката на Регионалното управление на образованието в Бургас Виолета Илиева.

След случая с Христо Радев тя назначи временно изпълняващ длъжността от същото училище до изясняване на случая с титуляря.  

Димитър  Германов,  кмет на община  Приморско
Димитър Германов, кмет на община Приморско

Христо Радев е директор от 1998 г., преподавал български и руски. Съпругата му също е учителка там.

Ромското семейство на ученичката пък е заможно, което изключва версията изнудване за финансови облаги, коментират разследващите. Двуетажната им къща е на метри от училището и е добре измазана и поддържана.

Бащата често пътувал в чужбина, но според местни преди време бил уволнен от училището заради липсата на дърва за огрев на учениците.

Най-голямата

загадка

остава дали

самото

момиче е

заснело клипа,

или друг е

държал

телефона

В присъствието на психолози разследващи разпитваха и други деца от ОУ “Христо Ботев” по случая с Радостина, която първа дала показания.  

Училището в Ново Паничарево
Училището в Ново Паничарево

Според запознати събирали информация и

дали е имало

други случаи

на сексуално

посегателство

в учебното заведение, които досега не са ставали обществено достояние, научи “24 часа”.

Цял ден в сряда училището в Ново Паничарево бе заключено, дори на бравата бе махната външната дръжка. Портиерът не допускаше външни лица и отказа да съобщи по чие нареждане училището се е барикадирало.

Преди обед потърпевшото момиче не бе в класната стая и бе забелязано да излиза от дома си и да се среща със съученички, които я прегръщаха загрижено.

“Чувствам се зле, но няма да коментирам нищо за записа, тъй като в момента тече разследване и каквото и да кажа, може да попречи.

Всичко се случи

в училище,

но засега ще мълча, притеснена съм”, бяха единствените ѝ думи пред журналисти.

“След извършени разпити на детето и родителите, както и уликите, които са събрани, категорично можем да твърдим, че е осъществено това престъпление против половата неприкосновеност на момичето.

Разполагаме със запис от телефона на детето”, заяви говорителката на ВКП Румяна Арнаудова.

От държавното обвинение изключвали случаят да е заради конфликт между бащата на момичето Христо и директора на училището Христо Радев.

Бащата не бе открит в селото, където междувременно тръгнаха слухове, че щом видял клипа, отишъл първо при директора да се разправя и после занесъл записа в полицейския участък. Майката отказа да говори.