Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Сравняват я с Габриел Шанел.

l В началото на 2017 г. официално е обявена за най-богатата жена на света.

l Дъщеря предпочита да пише научни трудове, вместо да поеме ръководството на компанията.

Само няколко дни след новината за кончината на Лилиан Бетанкур акциите на “Л’Ореал” скачат с 2,5%, което автоматично увеличава наследството на французойката с около един милиард долара, съобщава “Форбс”.

В началото на тази година Бетанкур официално е призната за най-богатата жена на света със състояние от 44,7 милиарда долара. Дори след смъртта си тя успява да увеличи наследството си. С този бум на акциите се опровергаха и множеството спекулации, че с края на Бетанкур, идва и краят на “Л’Ореал” като империя. Приживе Лилиан притежава 33% от акциите на компанията. Основна част от наследството й отива при дъщеря й Франсоаз Бетанкур Майерс.

Според финансови анализатори наследството на Бетанкур е много по-голямо от 44-те милиарда, защото тя оставя на дъщеря си огромен апартамент в центъра на Париж, няколко имения във Франция, ценен имот в САЩ, дори собствен остров в Индийския океан. Освен това Лилиан завещава колекция от уникални автомобили, огромно количество бижута и най-вече произведения на изкуството за милиарди. Сред тях се отличават платна на Клод Моне, Анри Матис, Пабло Пикасо.

Всъщност именно произведенията на изкуството най-вече интересуват Франсоаз Бетанкур Майерс. 64-годишната наследничка е определяна като съвсем различна от майка си и липсата й на бизнес опит притеснява някои от акционерите в козметичния гигант.

Истината е, че Франсоаз е най-известна със съдебните дела, които води с майка си. Иначе професионалното й развитие е съвсем далеч от бизнеса. Тя е автор на няколко труда, посветени на гeнeaлoгията нa гpъцкитe бoгoвe, както и на множество изследвания на Библията.

Финансовите анализатори подчертават, че наследството можеше и да е още по-голямо, ако Лилиан не е била чак толкова разточителна в харчовете си. Според други обаче жена, която е притежавала 44,7 милиарда, е имала право да харчи колкото си иска. Специалистите все пак изчисляват, че ексцентричната бизнес дама е вложила най-малко 2 милиарда само в любовника си Франсоа-Мари Бание. Тяхната любовна история се превръща в истински скандал и всъщност е една от основните причини приживе Лилиан да е в обтегнати отношения с дъщеря си.

Франсоаз завежда дело срещу майка си, твърдейки, че тя не разсъждава трезво и пилее средства именно по Бание. Разследването доказва, че Бетанкур буквално е издържала фотографа, направила му е застраховки живот за над 600 милиона евро, купила му е апартамент и дори малък остров. Дарила му е също така картини на Пикасо и Матис. Освен това разследващите откриват, че за Бание това е начин на живот и доказват, че преди това той винаги е живял на нечий гръб и е бил издържан от възрастни дами и дори от богати господа.

Лилиан оставя много по-голямо наследство на дъщеря си Франсоаз от 44-те млрд. долара. В тази сметка не са включени уникалните платна на Моне, Матис и Пикасо.
Лилиан оставя много по-голямо наследство на дъщеря си Франсоаз от 44-те млрд. долара. В тази сметка не са включени уникалните платна на Моне, Матис и Пикасо.

Лилиан е подложена въпреки несъгласието си на множество медицински прегледи, с които близките й целят да докажат, че тя не е в състояние да се грижи сама за себе си и най-вече – да управлява компанията си. Възрастната дама е жестоко обидена и води истинска война с дъщеря си както в съда, така и в медиите.

Битката им е изключително грозна. Лилиан дори твърди, че дъщеря й я малтретира и само се опитва да й измъкне парите. В края на 2011 г. Лилиан е диагностицирана официално с алцхаймер и напуска борда на директорите на собствената си компания. Нейното място заема 25-годишният й внук Жан-Виктор Майер.

Дъщерята Франсоаз отказва да замени майка си. Тя страда и заради друго в миналото на рода си. Самата тя е женена за евреин – Жан-Виктор Майер, чийто дядо умира в Аушвиц.

А собственият й дядо Йожен Шьолер – създателят на емблематичната компания, е обвиняван в близки връзки с нацистите през Втората световна война. Всъщност Лилиан официално не признава, че баща й е имал антисемитски вярвания, но е факт, че именно нейният тогава още годеник Андре Бетанкур спасява Йожен от обвинения в колаборационизъм след войната.

Шьолер почива, когато Лилиан е на 35 и тя поема бизнеса и го превръща в империя. Нейна е идеята да се опитат да завладеят азиатския пазар, който се оказва изключително доходоносен.

Всъщност Лилиан „работи“ в компанията още от тийнейджърските си години. Баща й държи тя не просто да се облагодетелства от неговите финансови успехи, а да опознае компанията. Затова още като момиче тя прекарва няколко лета в лепене на етикети във фабриката, а след това и в отдела, където се създават продуктите, докато започне да следи и организационните дейности. По-късно тя успява да се превърне в една от най-успешните бизнес дами в света – защото познава всеки един аспект на бизнеса.

Въпреки огромните пробиви в компанията, името на Лилиан често се свързва и със скандали. През 2007 г. е обвинена, че е финансирала неофициално предизборната кампания на Никола Саркози с 200 хиляди евро. Разследван е както президентът, така и самата Бетанкур, но в крайна сметка обвиненията отпадат с оправданието, че не са намерени категорични доказателства.

Малко по-късно Лилиан отново е привикана в съда – този път заради 80 милиона долара в тайна швейцарска банка. Обвинението е за укриване на данъци, но Бетанкур отново се спасява.

Но какъвто и късмет да има в бизнеса, Лилиан всъщност е изключително самотна и нещастна в края на живота си. На младини тя е емблема за жената в бизнеса. Тя успява да затвори устата на всички недоброжелатели, твърдели, че само ще съсипе компанията на баща си. Всъщност именно Бетанкур успява да превърне “Л’Ореал” в световна марка и да я наложи като емблема за женската красота. Лилиан винаги заявява, че тя не предлага просто козметика, а дарява жените със свобода - свобода да бъдат красиви, да бъдат успешни, да бъдат себе си. Някои сравняват Бетанкур с Габриел Шанел и я определят като икона на женствеността. Освен това Лилиан е известна и с благотворителната си дейност. Нейната фондация Bettencourt-Schueller е един от основните дарители в кампанията за борбата срещу СПИН. Бетанкур подкрепя и множество образователни и културни инициативи.

Тя почива на 94 години като най-богатата жена в света, но истинското й наследство не са милиардите, които оставя, а всичко, което е завещала като послание към жените по света чрез своята компания на красотата.