Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангела Меркел бе дарена с букет след обявяването на резултатите от вота, който тя спечели, но с голяма загуба на подкрепа.
Ангела Меркел бе дарена с букет след обявяването на резултатите от вота, който тя спечели, но с голяма загуба на подкрепа.

Ангела Меркел спечели за 4-и път, партията ѝ ХДС получи най-слаб резултат от 1949 г.
 Единствената възможна коалиция е с либералите и зелените
 Бундестагът с най-много депутати в историята си - 709

Ангела Меркел спечели за четвърти пореден път изборите в Германия, но с голяма загуба.

С тези думи може да се обобщят резултатите от парламентарния вот във федералната република в неделя.

Християндемократите на Меркел са първа сила, но с най-ниския си резултат от 1949 г. насам – 33%. През 2013 г. за тях гласуваха 41,5%. Социалдемократите се сринаха до най-унизителното ниво в 120-годишната си история – само 20,5 на сто от избирателите гласуваха за тях. На последните избори те все още имаха 25,7%.

Третата сила в Бундестага за първи път от Втората световна война насам ще бъде съставена от крайнодесни – “Алтернатива за Германия” взе 12,6%. Тя е

утроила

резултата си

в сравнение

с 2013 г.,

когато не прескочи 5-процентната бариера и получи само 4,7%.

В парламента се връщат либералите от Свободна демократическа партия с 10,7%. През 2013 г. те не влязоха с 4,8% от гласовете. Още две партии ще получат места в Бундестага – Левицата – 9,2%, и Зелената партия – 8,9%.

Още един рекорд бе поставен на тези избори – Бундестагът ще има най-високия брой депутати в историята си – 709. На тези избори гласуваха и значително повече избиратели, отколкото на последните избори –

76,2% пуснаха

бюлетина

Няма партия, която да може да състави управляващо мнозинство, затова и следващите 4 г. Германия ще бъде управлявана от коалиция. Аритметически има само две опции – християндемократи със социалдемократи, както досега, и християндемократи с либерали и зелени – така наречената “Ямайка” по цветовете на ямайското знаме. Засега това е най-вероятният вариант за управлението на Германия

Изборите протекоха необичайно драматично, въпреки че социолози от месеци прогнозираха точно тези резултати и в процентите няма кой знае каква изненада. Още след обявяването им обаче първата бомба хвърлиха социалдемократите. Лидерът им

Мартин Шулц

обяви, че минава

в опозиция

и партията няма да преговаря за коалиция.

“Този нисък резултат е ясен знак за нас, че избирателите не желаят да бъдат управлявани от голяма коалиция, както досега, и ние трябва да ги чуем. Ще оглавим опозицията в парламента и няма да оставим водещото място там на крайнодесните”, заяви Шулц.

След избора - без избор – така коментираха медиите ситуацията, в която внезапно се оказа Меркел. Тя няма друга опция сега, освен да води преговори за коалиционен кабинет “Ямайка”.

Либералите и зелените се показаха готови да проведат разговори, но и двете партии предупредиха, че евентуален коалиционен договор трябва да бъде гласуван от членските им маси, така че големи компромиси не могат да се правят.

Дали е възможна въобще такава коалиция? Подобна конфигурация във властта вече има в една провинция в Германия – Шлезвиг-Холщайн се управлява от ХДС - либерали - зелени. Според коментатори, дори да бъде сформирана и на федерално ниво, “Ямайка” няма голям потенциал и според прогнози

кабинетът

ще издържи

максимум

две години

Това бе причина заради отказа от преговори на социалдемократите към тях да бъдат отправени остри критики и от политиците, и от социолози и политолози.

Призивът към ГСДП е да преосмислят позицията си и ако преговорите за “Ямайка” се провалят, все пак да разговарят с ХДС, преди да се наложи да се провеждат нови избори.

За да успее “Ямайка”, ще е необходимо най-вече зелените и либералите да се разберат по основни въпроси за екологията.

Лидерът на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер вече обяви, че двете партии имат еднакви цели, но се различават във вижданията си как да бъдат постигнати те, и призова

зелените

най-сетне да

признаят, че

Германия е

индустриална

държава

Пред евентуалната коалиция “Ямайка” има и още един сериозен проблем. Заради ниския си резултат на изборите в Бавария традиционният ѝ коалиционен партньор в Бундестага ХСС обяви, че ще преосмисли коалицията. “Ако останем заедно, то ние ще бъдем един много труден партньор, по-труден и безкомпромисен, отколкото досега”, заяви лидерът на ХСС Хорст Зеехофер.

Както и да протекат преговорите за съставяне на кабинет, от тези избори е ясно едно - Германия завива силно вдясно. В Бундестага ще седят 96 крайнодесни депутати, ХДС и ХСС заявиха, че ще се опитат да си върнат обратно избирателите, което означава, че също ще отидат много вдясно, левите са в опозиция, а единствената партия, която се заявява като центристка, остава либералната.

 Крайнодесните се разцепиха още с влизането в Бундестага

“Алтернатива за Германия” (АФД) от създаването си през 2013 г. имаше за цел за две години да стане партия с потенциал за управление. Тя се превърна в анархична партия, която може да е успешна опозиция, но не и да поеме отговорността за управлението. Затова реших да не принадлежа към парламентарната ѝ фракция.”

С тези думи лидерката на крайнодясната популистка партия Фрауке Петри хвърли бомба сред журналистите на следизборна пресконференция с колегите си от партията Александер Гауланд, Алис Вайдел и Йорг Мойтен. 

Фрауке Петри
Фрауке Петри

Изявлението на Петри ги свари неподготвени и те не можаха да отговорят на въпросите разцепва ли се партията и как ще изглежда фракцията им Бундестага.

АФД взе 12,6% от гласовете на изборите, за нея са гласували най-вече в Източна Германия. В провинция Саксония-Анхалт АФД е дори първа партия с 27% именно благодарение на кампанията на Фрауке Петри. Засега е ясно само, че тя ще е свободен депутат в Бундестага.

Петри е в остър конфликт с Гауланд и Вайдел от месеци. Тя застъпва по-умерената линия в крайнодясната партия и след обявяването на резултатите заяви, че иска да предложи на германците традиционно консервативна политика. Петри остро критикува изявленията на Гауланд, често преднамерено скандални. Той разбуни духовете, като обяви, че войниците от Вермахта заслужават уважение, а министърката на интеграцията Айдън Йозогус да бъде “изхвърлена в Анадола”.

5,7 млн. избиратели са пуснали бюлетина за АФД. За нея са гласували масово в бившата ГДР – 22%. В старите провинции тя взема едва 11%. Най-добре в бившата ФРГ тя се е представила в Бавария – 12%. Това хвърля предизвикателство към традиционно управляващия ХСС там. АФД е взела значителна част избиратели от християндемократите на Меркел – 980 хил. поддръжници на ХДС са гласували за крайнодесните заедно с 470 000 избиратели на социалдемократите. Най-многоброен за тях обаче е вотът на традиционно негласуващите – 1,2 млн. За АФД гласуват предимно хора между 30 и 44 г. Основният им електорат са работници, мъже, хора с по-ниско образование или безработни.  

Демонстрантка срещу крайнодесните показва среден пръст в знак на протест пред щаба им в Берлин в неделя. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Демонстрантка срещу крайнодесните показва среден пръст в знак на протест пред щаба им в Берлин в неделя. СНИМКИ: РОЙТЕРС

България влезе в кампанията

В нощта на изборите България бе давана за пример как може и как не бива да се прави европейската политика. За идеята “евро за всички” на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер след изборите либералите отсякоха: “Няма начин еврото да е обща валута за страни, които нямат еднакъв стандарт”, Това било главната грешка при приемането на Гърция в еврозоната – липса на реална оценка за състоянието ѝ и допускане да не се спазват критериите. Страни като България и Румъния още десетилетия няма да могат да влязат в еврозоната, ако се спази изискването за еднакви стандарти, посочиха те. Баварският ХСС обяви, че външните граници на ЕС не се охраняват добре. Меркел се съгласи с това, но предупреди, че България не може да става жертва на общи за целия ЕС проблеми като бежанския поток.

Канцлерката иска преговори и със социалдемократите

Ангела Меркел призова социалдемократите да участват в преговори за съставяне на правителство въпреки отказа им.

“Чух и приех думите им. Но въпреки това се надявам, че можем да разговаряме”, заяви тя. Лидерът на ГСДП Мартин Шулц обаче повтори в понеделник, че няма да участва в никакъв вариант на управление заедно с Ангела Меркел. Той заяви, че носи лична отговорност за рекордно ниския резултат на изборите, но няма да дава оставка. За лидер на парламентарната фракция на социалдемократите предложи заместничката си Андреа Налес.

Посланик Салбер: Отношенията ни ще останат добри

АЛБЕНА АРАБАДЖИЕВА

Отношенията между България и Германия са много добри и ще останат такива. Това каза новият германски посланик у нас Херберт Салбер пред “24 часа” на събитие, организирано от немското посолство специално за изборите в Германия.

Според него има много области, в които съвместната ни работа може да се задълбочи и подобри. Председателството на България на Европейския съвет догодина е много добра възможност това да се случи. Посланикът има твърдото намерение да допринесе с работата си за това, макар все още да няма конкретни планове за работата си у нас, тъй като тепърва му предстои да се запознае със страната ни.

Бойко Борисов: Честито на Ангела и Зеехофер

l Напрежението около Северна Корея трябва бързо да свърши, иначе ще е фатално и за Европа, каза в Пловдив Борисов

l Изборната ви победа е оценка за успеха на държавническата ви политика, поздрави Меркел и президентът Радев

Поздрави за Ангела и за Зеехофер. Техните партии за четвърти пореден път постигнаха убедителен резултат.

Така премиерът Бойко Борисов коментира изборите в Германия. Той пожела на канцлера Ангела Меркел да състави бързо правителство, тъй като Европа има нужда от него.

“Много държави не са като България - да правят служебни правителства. Виждате Холандия колко време е без кабинет и управлява старият. Дано това да не се случи в Германия”, добави Борисов.

По думите му в Германия хората са прогнозируеми, но проблемите там си ги има като във всяка една държава - и за крайнодесните, и за останалите партии.

Борисов призна, че е изключително разтревожен от ситуацията със Северна Корея. Всяка сутрин първо пускал CNN, за да види дали не върви някакъв извънреден надпис.

“Това да летят бомбардировачи, да са вкарани там руски, китайски, американски формирования, и то от най-висок клас, просто трябва да свърши или ще доведе до такава развръзка, която ще е фатална и за Европа”, посочи премиерът.

Всяка криза веднага се отразявала на Стария континент. Като пример той даде финансовата, понесена най-тежко в Европа. Според Борисов корейската криза трябва да се реши бързо, дипломатически, на масата на преговорите.

“Подкрепата на избирателите е най-красноречивият израз на високата оценка за успеха на държавническата ви политика и визия за развитие на Германия и Европа”, пише пък президентът Румен Радев в поздравителен адрес до Меркел.

В него Радев изразява желание за задълбочаване и укрепване на приятелските отношения между България и Германия, основани на дълбоки исторически връзки и конструктивно сътрудничество в рамките на ЕС и на НАТО.

“Само с общи усилия можем успешно да се справим със съвременните предизвикателства и да допринесем за изграждането на силна и просперираща Европа в един по-справедлив и мирен свят”, пише още държавният глава, който е на първото си официално посещение в САЩ. 

Поздрави за Ангела и за Зеехофер. Техните партии за четвърти пореден път постигнаха убедителен резултат. Така премиерът Бойко Борисов коментира изборите в Германия.
Поздрави за Ангела и за Зеехофер. Техните партии за четвърти пореден път постигнаха убедителен резултат. Така премиерът Бойко Борисов коментира изборите в Германия.

Там той се срещна с българската общност в Чикаго.

“Постигнатите от вас успехи са доказателство, че българите могат и успяват дори в една силно конкурентна среда. Благодаря ви за създадените училища и църква и за сплотеността на тази голяма българска общност”, обърна се Радев към сънародниците ни в Чикаго.

“Мисля, че на този етап ще бъде излишно да ви агитирам да се върнете в България. Всички го искаме, но всеки решава сам кога ще бъдат удовлетворени неговите критерии за доходи, среда за бизнес, престъпност, корупция, върховенство на закона и доверие в институциите”, заяви още Радев.

Относно отпадането на американските визи за българи президентът каза: “Чакам момента да поставя въпроса на едно наистина високо ниво”.