Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Агентът уврежда нервната система, предизвиква повръщане, виене на свят, диария, некоординирани движения, припадъци.

Яйцата с фипронил не са животозастрашаващи, въпреки това не ги консумирайте, подчертават от Българската агенция по безопасност на храните. Според специалистите съдържащият се агент е в почти 27 пъти по-ниска доза от смятаната за опасна за здравето.

Симптомите за натравяне с фипронил са позиви за повръщане, виене на свят, диария, некоординирани движения, припадъци, дори загуба на съзнание. Те се появяват обаче при прием на много високи дози от агента, обясняват специалисти. От Световната здравна организация го класифицират като "умерено токсичен" за хората, но уточняват, че в големи количества може да увреди бъбреците, черния дроб или щитовидната жлеза.

Всъщност фипронилът е инсектицид, който се използва за борба с бълхи, червеи, мравки, кърлежи и хлебарки. Действието му се състои в това, че директно засяга нервната система на насекомите.

Той е забранен за употреба при животни, отглеждани за производство на храни, защото ако попадне в продуктите, е възможно да премине в човешкия организъм и във високи дози да доведе до срив на нервната система.

В тялото най-често влиза през кожата или при поглъщане. Особено опасен е за децата, тъй като при тях дори малко количество от агента може да се окаже рисково.

Затова от асоциация “Активни потребители” подчертават: “Скандалните разкрития за наличие на инсектицида фипронил в милиони яйца в Европа е на път да покаже доста слабости в системите за безопасност на храните. Още в края на юли избухна новината, че белгийски яйца са били заразени с фипронил, като малко след това стана ясно, че те са от холандска птицеферма, използвала незаконно обезпаразитяване срещу червени акари. Първоначално стотици ферми в Белгия и Холандия, Германия и Франция бяха запечатани и милиони яйца бяха унищожени. Впоследствие броят на държавите-членки, засегнати от скандала се увеличи. А наскоро замърсени яйца бяха открити и в български птицеферми.”

От Министерството на земеделието и храните успокоиха, че засечените количества от веществото дори и да са над допустимите нива, са под животозастрашаващите. Уточниха също, че замърсените яйца се изтеглят от търговските вериги. Според специалисти най-голямо количество от заразените е стигнало до магазини в София и околността, но са открити и яйца, съдържащи агента, в търговски вериги в Пловдив.

От Българската агенция по безопасност на храните са извършили почти 600 проверки във ферми, складове и преработващи предприятия. Проследявани са и доставките на яйца и яйчени продукти с произход страните-членки на ЕС.

В официалния доклад на агенцията се казва: “В резултат на предприетите мерки за засилен мониторинг на яйца и яйчени продукти е констатирано съдържание на фипронил над нормата в яйца от фирмите “Консорциум Агробизнес” АД и “Агроинвестпродукт” ООД. Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003.

Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг от БАБХ, съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки, да не ги консумират, а да ги върнат обратно в обектите, от които са ги закупили.

До момента с акт за забрана са спрени общо 152 368 яйца в пакетиращия център, 109 024 в склад за търговия на едро и 99 781 в търговската мрежа. Наложена е възбрана яйца и живи птици да не напускат обектите.”

В ЕС са изтеглени от пазара милиони яйца, съдържащи фипронил. Според специалистите поне 10 милиона “интоксикирани“ яйца са стигнали до пазара в Холандия, Белгия, Германия, Франция, Великобритания, Швеция, Швейцария и др.

От “Активни потребители” поясняват: “Съгласно законодателството на ЕС отговорност на стопанските субекти в хранителния сектор е да гарантират, че яйцата, които използват като съставки, отговарят на изискванията за безопасност на ЕС. Тоест ако има фипронил, той  по-нисък от “максималния остатъчен лимит” от 0,005 мг/кг.

Ако се установи, че фипронил е над тази стойност, но все пак е под така наречената “Остра референтна доза”, която е 0,72 мг/кг за яйцата, от фирмите се изисква да изтеглят продуктите си от пазара, но нямат задължение да информират обществеността. Ако се установи, че фипронилът е над допустимото, продуктите трябва да бъдат изтеглени и потребителите трябва да бъдат информирани.”

Основният проблем е, че времето, необходимо за откриването и овладяването на този проблем, се оказва прекалено дълго. От “Активни потребители” изтъкват притесненията си: “Фалшифицираният продукт е бил в хранителната верига от септември 2016 г. насам и холандските власти са били информирани за това през ноември 2016. Защо не са реагирали толкова дълго време? Белгия също реагира бавно, след като първоначално е информирана за фипронила през юни 2017 г.

Все по-ясно става, че въпреки че правилата за безопасност на храните са едни и същи на хартия в целия ЕС, прилагането несъмнено не е еднакво. Наложително е да се направят промени в системата в целия ЕС, тъй като свободното движение на стоките прави националните мерки нелепи.

Някои наблюдатели обвиниха Холандия и Белгия, че не са реагирали бързо в опит да защитят националните си интереси. Ако е така, ЕК може и трябва да започне процедура за нарушение срещу тези държави членки за неизпълнение на своите задължения в съюза…

Потребителите трябва да могат да разчитат на ефективна система за контрол на храните, която да гарантира, че продуктите в чинията им са безопасни и не са имитация.”

За съжаление у нас контролните органи също реагират доста бавно.

Предстои да видим дали заразените яйца не са достигнали и до останалите градове в страната. Проверките продължават.