Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

28-годишният пловдивчанин започва да тренира още от петгодишно хлапе. СНИМКИ: Личен архив
28-годишният пловдивчанин започва да тренира още от петгодишно хлапе. СНИМКИ: Личен архив

Мариян Димитров работи като полицай в Пловдив, но нито веднъж не е пускал в действие физическата си мощ

Често му се налага да гладува, за да събере пари за поредното състезание

Най-силните мъже на планетата се събират на елитното състезание "Арнолд Класик" в Барселона. Юначагите теглят тирове, подхвърлят 250-килограмови камъни, пренасят на гръб тонове тежести. Всеки нормален човек би загинал на място след подобно издевателство над тялото и психиката.

Коравите великани не трепват пред застрашаващите живота предизвикателства. Тази година сред най-силните мъже на планетата ще се нареди и българинът Мариян Димитров. В България той няма съперник по физическа мощ. Невероятното му постижение е да вдигне кобилица с 625 килограма и да премине с нея 5 метра.

Само си представете какво означават 625 килограма. Това са половин тон и още 125 кг отгоре. Легендарният полски фиат е дори малко по-лек. Това означава, че Мариян може безпроблемно да вдигне малка кола на гръб и да направи няколко крачки.

28-годишният пловдивчанин започва да тренира още от петгодишно хлапе. Първо се запалва по бокса, айкидото и гребането. След това изведнъж се влюбва в тежестите.

"Вдигнах една щанга и на следващия ден реших, че трябва да я направя още по-тежка. След това продължих да трупам още и още килограми. Не знам точно кога ми се превърна в мания, в наркотик. Сега няма как да се спра. Ако днес съм походил с 625 килограма на гърба, вече мисля как да ги направя 630", разказва пред "168 часа" най-силният човек в България. На пръв поглед изглежда, че той си е избрал и възможно най-подходящата професия на фона на изключителната си физическа сила. От десет години насам Мариян работи в пловдивската полиция, а в този момент е уличен патрул.

"Досега нито веднъж не ми се е налагало да използвам физическата си сила по време на работа. Може би външният ми вид респектира, успявам да се разбера човешки с хората срещу мен. Само веднъж съм вдигал човек над главата си и го повъртях малко, но тогава не бях на работа. И с него бързо успях да се разбера", усмихва се внушителният пловдивчанин.

Извънгабаритното му телосложение създава проблеми в работата. Той доста трудно се събира в патрулката и на няколко пъти са се налагали ремонти на седалките, след като Мариян е бил на дежурство.

"Чупят се лесно под мен и се налага да ги оправят. Правя всичко възможно да избегна повредите, но все пак това са доста използвани коли. Другата неприятност е, че не се намират униформи по мой размер. Налага се да си ги поръчвам на шивач, което е още един разход. Това е положението", примирил се е Мариян. Въпреки успехите му по международни състезания за теглене на тежки машини и пренасяне на стотици килограми той така и не успява да си намери спонсор Мариян обикаля от врата на врата и пише писма до големите фирми, които могат да използват за рекламно лице най-силния българин. Навсякъде му обещават подкрепа, но след това спират да вдигат телефоните.

"Само не си мислете, че се оплаквам. Досега винаги сам съм се справял и продължавам да го правя въпреки трудностите. Подкрепа получавам единствено от Димитър Саватинов (българинът живее в САЩ, където е избран за най-силен мъж на Америка - бел. ред.). Благодарение на него отидох да се състезавам на кръг от "Арнолд Класик" в Охайо. И видях другите момчета как живеят и тренират. Имат си екипи с включен масажист и лекар. Хранят се по специални диети, живеят изцяло в името на спорта. При мен е съвсем различно. Бях сам и нямаше кой един масаж да ми направи. Наложи се и да погладувам малко, тъй като паричките ми свършиха още преди началото на състезанието.

Тогава се смачках психически, но оттук-нататък няма да позволя на емоциите да ми мътят мозъка", заканва се най-силният полицай в България. Той е принуден да затегне коланите преди пътуването си до Испания.

"Поисках заеми от добри приятели, отделихме някой лев и от майчинството на жена ми. Вчера се наложи да счупим и касичката. Всичко е изчислено до последния лев. Но първо мисля за едногодишния си син Ники. Важното е той да е добре, другото ще си го осигуря някак", допълва Мариян Димитров.

Неговият ментор Димитър Саватинов му пратил от САЩ подходящо дневно меню, с което да увеличава физическата си сила. Само че необходимите продукти стрували не по-малко от 30 лева, което се оказало непосилна сума за Мариян.

"В списъка имаше два килограма месо, които няма как да купувам всеки ден. Понякога идвам да тренирам гладен в залата. Зимата пък премерих минус 19 градуса, което е фатално за мускулите. Късал съм десетки пъти, преживявал съм и още по-тежки травми. По време на тренировка направих груба грешка, докато опитвах да вървя с 600 килограма. Чух, че нещо изщрака в гърба ми и изпитах невероятна болка. Почти веднага усетих, че мястото се подува.

Уплаших се, ще съм инвалид за цял живот",

спомня си Мариян. Той преодолява шока и болката и отново влиза в залата, където отново и отново контузва тялото си.

"Защо го правя ли? По-силно е от мен и няма как да се откажа. Всеки ден мисля за подобряването на рекорди. Сигурно някога ще си забраня да влизам в залата, но този ден е много далеч", усмихва се най-силният човек в България.