Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов се срещна с кметове, директори на училища и ректори в Министерския съвет. Снимка МАРИЯНА БОЙКОВА
Премиерът Бойко Борисов се срещна с кметове, директори на училища и ректори в Министерския съвет. Снимка МАРИЯНА БОЙКОВА

624 млн. лева от Оперативната програма "Региони в растеж" отиват в 4164 детски градини, училища и висши учебни заведения. 160 млн лева са за професионалните училища. Това обяви премиерът Бойко Борисов на среща с кметове, директори на училища и ректори в Министерски съвет.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков изчисли, че обновяването им ще засегне 255 000 деца - от детската градина през училищата до ВУЗ, което прави 2450 лв. инвестиция на дете, ученик и студент.

Борисов на два пъти акцентира процедурите да са прозрачни и чисти и се обърна към кметовете, че те са отговорни за това. "Да не ходят после да ми правят репортажи за некачествени ремонти или къде са отишли парите. Имате пълно основание след 7-8 месеца да покажете на родители, деца и учители какво сте направили".

Премиерът заяви, че тъй като не е имало скандал, не е било обърнато особено внимание на факта, че на 15 септември 3000 деца, които са били извън обсега на училището, сега да записани. "Това е една средна община и ако не е бил ангажиран целия ресурс на държавата, за да ги запишат, те ще останат неграмотни, а след това престъпници или безработни, защото нямат квалификация", заяви Борисов и специално благодари на учители, директори и социални работници, както и на вътрешното министерство, но поръча всекидневно да се следи обучението на тези деца.

Той се прехвърли на темата за липсата на квалифицирани работници и как при всеки един кмет идвал бизнесът и настоявал да се внасят работници от чужбина: "От една страна със социалните функции даваме милиарди (б.а. за помощи за безработни) и в същото време да внасяме чужденци да ни работят".

Той призова да се вложат усилия да накараме безработните у нас да се квалифицират и да намерят работа. Премиерът заяви, че ако е имало училища и детски градини които не са разбрали за тази програма и не са кандидатствали, догодина могат да го направят.