Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е история за банда грузински мафиоти, които в продължение на 12 месеца успяват да оберат 6 обменни бюра в София, Пловдив, Бургас, Хасково и Слънчев бряг. Според службите те са международна престъпна организация от около 10 души, които имат по 3-4 фалшиви самоличности, ползват до 10-ина различни телефона всеки. Били замесени и в убийство.

При последния им удар в Бургас на 4 юни тази година те са записани с видеокамера. Сравнение на този запис с друг, направен при акцията им в София по-рано, показва, че става въпрос за едни и същи хора.

Полицията е установила самоличността им и групата е обявена за международно издирване, тъй като има информация, че са напуснали страната.

За да се избегнат подобни измами и в бъдеще, публикуваме пълния разказ на измамения мъж в Бургас, като по негово настояване запазваме в тайна името му, както и мястото, където се намира сарафското бюро.

“Измамата с мен стана на 4 юни,

но всичко реално започна седмица по-рано - разказва собственикът на бюрото в Бургас. - Тогава се появи млад мъж, който ми говореше на руски, а по-късно разбрах, че е грузинец.

Каза ми: “Добър ден! Ние се занимаваме с внос и износ,

работим с цели кораби. Искаме да обменяме при вас

Да купуваме евро, но ще ни трябват в купюри от по 500.”

Питах го какви суми ще обменят. Той ми обясни, че по 4000-5000 евро, и му казах, че няма никакъв проблем. В този ден и час нямах нужната сума, защото минаваше 18 часът вечерта, и се уговорихме да ми звънят предварително, когато ще идват. Така че направо се разбрахме на другия ден следобед да заповядат отново.

Грузинецът се появи на следващия ден след 12,30 часа по обяд и направо попита дали може да влезе при нас в помещението зад желязната врата, защото се страхувал. Ние по принцип имаме такава практика в подобни случаи и аз го поканих. Ние бяхме отзад заедно с моя колега. Влезе при нас и каза: "Дай да видя еврото. Дали всичко е наред, защото на едно място ни излъгаха с фалшиви."

Подадох му

10 банкноти

от по 500 евро

и му казах, че за тях трябва да ми плати 9775 лв. Той ги огледа, одобри ги и помоли да му ги оставя в една малка кожена чантичка, която да приберем в нашия сейф, докато той се върне с левовете.

Той, както и възрастният му съучастник, който реално ме измами по-късно, винаги действаха така. Идват, гледат евробанкнотите, оставят ги при нас и излизат. Ходят някъде навън да теглят пари и след 15-ина минути се връщат, за да платят и да си вземат еврото. Така и стана при този първи път, като той дори ми остави и едни 1000 лева залог, че ще се върне. Ясно е, че така се е опитвал да спечели доверието ми.

След ден-два дойде отново и повторихме цялата операция с 5000 евро. Но по-следващия път вече пристигна в бюрото с по-възрастния грузинец. И отново същата операция. Последва случай, когато в един ден дойдоха и двамата - младият сутринта, старият следобед, и всеки си купи по 5000 евро, като важното за тях, както обикновено, бе те да са в купюри от по 500.

В същото време те плащаха винаги с чисто нови банкноти от по 50 лева. При едно от посещенията по-старият грузинец ми каза, че ще дойде да купи евро и лично за себе си, и поиска банкнотите да са чисто нови. Обещах да му намеря.

Тогава всъщност

той проигра пред мен измамата, която щеше да ми приложи

съвсем скоро. Беше дошъл с кожена чанта тип папка с цип отгоре. Тези, в които се носят документи. Като му дадох да разгледа банкнотите, той ги сложи в един хартиен плик и този плик няколко пъти го изпуска, уж без да иска, в кожената чанта. Аз му направих културно забележка да извади плика, защото той още не си беше платил за еврото и парите реално все още бяха мои, а не негови.

Така стигнахме до момента, в който те искаха да купят по-голяма сума евро - 25 хиляди.

Казах им, че няма да е проблем, и се разбрахме да дойдат на 3 юни (събота). Те обаче нещо не можеха за този ден и го отложихме за 4 юни (неделя). Предупредих ги само, че този път, тъй като сумата е по-голяма, ще ми трябват паспортните им данни, за да попълним декларация за произход на средствата, както е по закон.

Сутринта на 4 юни, след като отворих бюрото в 10 часа, им звъннах да им кажа, че ще се опитам да уедря още парите, че вече имам 25 хиляди евро, но докато дойдат те, ще съм събрал и още 1000 евро.

Възрастният грузинец пристигна около 13 часа и както обикновено, поиска да влезе отзад при нас.

Пуснах го и му подадох банкнотите да ги разгледа

- 52 банкноти от по 500 евро. Той ги огледа одобрително и ги сложи в хартиен плик. И след това, както и предния път, уж случайно изпусна плика в кожената чанта. Отново му казах: “Извади ги! Още не са твои!”

Той ги извади и пак изтърва плика в чантата. В този момент влезе клиент - някаква жена, и започна да ми задава някакви глупави въпроси, за да ми отвлече вниманието от грузинеца. После на записите видях, че тя нарочно е стояла и се е въртяла отвън пред бюрото и е чакала да влезе в определен момент и да ме заговори, за да оставя без надзор грузинеца.

Така че в следващия момент, когато ми подаде плика с еврото да ги прибера в сейфа, докато се върне с левовете, всъщност вече бе успял да смени плика с този не с моите истински, а с негови фалшиви евро.

Той излезе от бюрото, зави надясно

и изчезна

Жената, която ме заговори - също. След 15 минути грузинеца още го нямаше, аз започнах да усещам какво се е случило. Отворих сейфа, извадих плика и още като пипнах банкнотите, усетих, че са фалшиви. Те са от този тип, които мога да различа с поглед, без дори да ги пипам.

Грузинецът бе взел плика с моите истински евро и ми бе оставил 64 фалшиви банкноти от по 500 евро. Искал е обемът на плика да наподобява моя.

Натиснах паникбутона

и набрах 112

След малко сотаджиите и полицията бяха вече отпред. Отидохме в районното да дам показания и да предам фалшивите евро. На другия ден те започнаха да изземват записи от видеокамерите в района. В сряда дойдоха да изземат и нашите записи. И оттам се започна едно чакане, при което аз не получих никаква информация.

След 2 седмици започнах сам да се информирам чрез близки и познати. Научих, че грузинците, които са ме измамили, са голяма международна банда от 10-ина души, които имат по 3-4 самоличности.

Били замесени и в по-тежки престъпления.

Споменаха ми дори и за някакво убийство Двама от бандата в деня на измамата били засечени да влизат в България от Турция през ГКПП Малко Търново.

За другите случаи на измама, организирани от грузинците, четете в хартиеното издание. 

Коментара ()

Вашият коментар