Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Каракачанов СНИМКА: 24 часа
Красимир Каракачанов СНИМКА: 24 часа

"Имаме достатъчно самолети, които стоят на земята, а ние водим спорове колко милиарди да похарчим, за да купим едва половин ескадрила нови самолет." Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов в Народното събрание.

"Имаме два пъти повече самолети, които можем да ремонтираме и да свършат двойно повече работа от тези, които говорим, че ще купуваме. Това да закупим нови самолети е правилно, но когато имаш ресурс за 12-13 години ти не изхвърляш, за да купиш нещо ново, а се опитваш да го използваш. Дори се опитваш да ремонтираш и да продадеш. Варианти много. Но това положение да стоят самолети в хангари или да се консервират и ние да не ги ползваме - било то изтребители, бомбандировачи или авиационна техника, и само да говорим, че с покупката на половин ескадрила (бел. а. - една ескадрила се състои от 12 самолета) ще си решим проблемите, така и не го разбирам", каза Каракачанов.

Той обясни, че процедурата за закупуване на нов тип боен самолет тече от много мандати, тъй като в покупките на бойна техника през годините има съмнения за лобизъм. По думите му това е причината той да поиска процедурата да бъде абсолютно прозрачна.

"Не искам, когато си тръгна от това министерство, а аз ще си тръгна, няма да векувам там. Не искам хората да говорят това, което говорят за някои други. Че по мое време са се извършвали неща, с които са ощетени гражданите и кой е прибрал някакви пари под масата", категоричен бе той.

Каракачанов обясни, че България е имала много възможности за закупуване на нов самолет досега. Той даде пример, че през 2003-2004 страната ни е имала оферта от Германия за две ескадрили Миг-29 срещу сумата от 1 евро. Предложението е било отказано.

"Има много въпроси, на които трябва да се отговори, когато комисията свърши работа. Ако стартира нова процедура значи да се променят условията. Досега те бяха, че в конкурса могат да участват само страни членки на НАТО и на ЕС. Ако я променим значи да отворим процедурата за други участници. Това е единят вариант. Другият е да започнем преговорите отначало с трите страни с които започнахме - САЩ, Португалия и Швеция", обясни Каракачанов.

"Връщането на една оферта, не означава, че тази оферта ще спечели. От трите предложения, двете са за стари самолети. Само една от страните предлага нов самолет", каза още той по повод връщането на самолетите Ф-16 в конкурса. По думите му трябва да се закупи нов самолет, а не втора или трета ръка.