Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурорката от Добрич Румяна Желева бе осъдена на пробация за лъжесвидетелстване. Признаха я за виновна още, че е използвала служебното си положение, за да спаси съпруга си Живко от проверка на КАТ и санкция по Закона за движение по пътищата.

Присъдата бе обявена в Софийския градски съд в 13,30 ч в понеделник от състав с председател Ани Захариева. Тя може да се обажалва в 15-дневен срок.

В края на юни 2012 г. полицаи забелязват микробуса на Живко Желев да криволичи по шосето в Добрич. Спират го, но шофьорът отказва тест с дрегер. Казва, че книжката не е у него и показва международен поспорт. Полицаи свидетелстват по-късно, че като дошла, прокурорката попитала може ли “да направи нещо, за да няма последствия за мъжа й”. По-късно на 3 пъти тя дава неверни показания пред полицията и съда за това колко полицаи е имало на пътя и дали мъжът й е буйствал. Според обвинителния акт при проверката Живко хванал за ръката един от полицаите, ударил го в гърдите и почнал да го заплашва.

Желева бе дадена на съд от спецзвеното “Антикорупция”. Ако присъдата бъде потвърдена, тя трябва 6 месеца да да посещава 2 пъти седмично пробационен служител и да има задължителна регистрация по настоящ адрес. Желева трябва да плати и общо 385 лв. разноски по делото.