Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Следобедният сън е полезен за здравето. Дори и да е кратка, от дрямката има полза, особено за тези, които стават рано. Изследователи от различни страни са проучвали въздействието на 20-минутен следобеден унес при доброволци, като са следили как се променят жизнените им показатели, работата на мозъка и работоспособността им.

Сваля напрежението

При човек, който спи денем, нивото на стресовите хормони в кръвта е значително по-ниско в сравнение с друг, който бодърства. Той е и по-защитен от емоционално претоварване, чувства се отпочинал и се концентрира върху работата си. Всеки работещ трябва да намира начин да се отпусне през обедната почивка, като положи глава на бюрото си, на фотьойл или на диван.

Повишава ефективността

Ако сутрин се налага ранно ставане или човек е спал лошо, добре е да компенсира това на обед. Установено е, че 20-минутната дрямка е много по-ценна почивка от сутрешното доспиване, след като будилникът те е стреснал.

Сънливостта и леката замаяност след нея не са тревожни. Само след 5-10 минути бодростта се завръща, трудоспособността и концентрацията се увеличават и се запазват през останалата част от деня.

Подобрява паметта

Особено полезен е дневният сън за учениците и студентите, за всички, които проучват нещо и получават нова информация. В един американски колеж подлагали студентите на 4 теста дневно. Първите два до обед, като и двете групи участници се справяли еднакво успешно. Следобед едната група лягала за малко, а другата - не. Резултатите от двата теста след това били различни. Студентите от втората група отговаряли по-бавно и по-неточно. Първата група били точни и бързи.

Повишава IQ

Американците много обичат изследвания на нивото на интелекта и са наясно с влиянието на съня върху коефициента на интелигентност. Според статистиката им много по-добри резултати дават хора, които си почиват за 15-35 минути следобед. Техният IQ се повишава с 40% в сравнение с този на неуспелите да поспят. Но ако дрямката превиши 45 минути, IQ остава като на будувалите. Това означава, че невроните имат нужда от почивка, но не и да се отпускат прекалено, защото тогава по-трудно влизат в работен ритъм.

Вкарва във форма

За хората, които спортуват, дневният сън е необходимост. Ако човек спи по 7-8 часа нощем и се отпусне за около 30 минути следобед, той остава бодър до късно вечерта. След дрямка спортистите тренират по-пълноценно, без да се уморяват.

Компенсира недоспиване

Дневният сън наваксва нощното недоспиване. Ако човек спи по 4 часа нощем и не компенсира недоспиването, настъпват хормонални изменения и се нарушава обмяната на въглехидратите. Но ако страдащите от безсъние дремнат през деня, тези нарушения няма да се проявят.

Ако човек съвсем не е спал през нощта и е станал рано, му е абсолютно необходим 2-часов следобеден сън. Той помага да се решат по-заплетени проблеми и да се родят нови идеи.

Подсилва сърцето

В страните, където заради топлия климат има сиеста (почивка заради жегата), по-малко хора страдат от сърдечни болести в сравнение с другите страни. При хора, които почиват редовно следобед, рискът от фатален инфаркт е с 40% по-нисък.