Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При всички положения хората от тази банда имат много разнообразен криминален опит, богати досиета и със сигурност са се измъквали многократно от българското правосъдие.

Те познават отлично механизма на това непрестанно изплъзване от закона, което им се случва. Знаят в най-малките детайли, че причините са комплексни - често некомпетентност в полицията, недостатъчна обезпеченост на доказателствата в прокуратурата, както и странни преценки от страна на съда.

Всичко това ги кара да еволюират и да имат нагласа за все по-тежки и по-тежки престъпления. Погрешно е да се смята, че например крадци или автокрадци не могат да се превърнат в похитители. Защото тези банди са отлично организирани, а дързостта им нараства с успехите, които постоянно постигат, и невъзможността на държавата да им се противопостави.

Напълно е логична тезата, че бандата, която отвлече сега Адриан, е същата, която неотдавна похити дъщерята на Брендо - Лара, а в по-далечното минало - Стефко Колев и Християн Валю. Профилът на тези хора напълно съвпада с информацията, която имаме за похитителите.

Тези престъпници обаче в годините много се усъвършенстваха както в механизма на действия, така и в личен план. От период на демонстративен бабаитлък, който се забелязваше на моменти и при Наглите, те се превърнаха в много тайна и конспиративна организация. Чувстват се силни и могъщи и започват да имитират по-големите мафиотски структури.

Няма как при цялата тази липса на възмездие, на която се радват вече от десетилетия, да не са обладани от тиха еуфория, от усещане за могъщество. Наглите някак имаха нужда да се доказват, докато тези - не.

Ако бандата, която сега отвлече Адриан и взе голяма сума за свободата му, не бъде заловена и осъдена, няма земна сила, която да ги спре. Няма какво да ги откаже да продължат с този бизнес. Те може и да не отвличат като Наглите жертвите си буквално през месец-два, но ще го правят още и още. В България вече има много богати хора, а властта, която започва да усеща тази банда, поражда необходимостта да удрят повече и по-сериозно.

Те са много по-прагматични и целенасочени от всички досега, с които МВР и прокуратурата си имаха работа. Искат да бъдат възприемани като престъпници от по-висша класа. Самочувствието, което все повече добиват, със сигурност няма да ги накара да спрат, а ще продължат да практикуват това толкова доходно престъпление - отвличане срещу откуп.

Росен Йорданов е магистър психолог. Бивш зам.-директор на Института по психология на МВР и един от най-известните специалисти по криминална психология, с повече от 15 години практически опит в работа с детектор на лъжата, профилиране и различни криминални разследвания и кризисни преговори. Участвал е лично в разкриването на десетки тежки престъпления.