Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Директорът на столичната 51-а гимназия “Елисавета Багряна” Асен Александров демонстрира как се влиза в училището - с магнитна карта.
Директорът на столичната 51-а гимназия “Елисавета Багряна” Асен Александров демонстрира как се влиза в училището - с магнитна карта.

Затварят входове, деца и учители влизат с магнитни карти

Училищата затягат мерките за сигурност на децата през учебната година, показа проверка на “24 часа”. Превантивните дейности се предприемат масово от директорите, за да няма инциденти по време на учебната година.

В столичното 119-о училище “Акад. Михаил Арнаудов” затварят входовете към двора на училището. Учениците и учителите ще могат да влизат само от централния вход на сградата. Родителите ще предават децата на дежурен и после ще ги вземат пак от там

като на КПП

“Решението е на педагогическия колектив. Едната причина е, че учениците са много - 1650. Втората е, че сигурността в голямата сграда трябва да се подобри, за да може всеки да е спокоен, че няма да има проблем за живота и здравето му”, обясни директорът Диян Стаматов. В учебно време учениците

нямат право

да излизат

извън училището

с изключение на двора. Така децата щели да бъдат предпазени от всичко - от катастрофи, от това да им продадат нездравословни храни или енергийни напитки. Мерките са и срещу тероризъм.

Според директора родителите на новите ученици, особено на първокласниците, много подкрепят решението.

Мерките за сигурност при нас са сериозни, на входа се влиза с магнитна карта, имаме и 72 камери - в коридорите, в класните стаи и на двора, каза директорът на столичното 51-о училище “Елисавета Багряна” Асен Александров. До портала пък има стая, в която да се срещат учителите с родителите, за да

не влизат навътре

в сградата

Училището работи в координация с 6-о РПУ. От 7 до 19,30 часа има медицински сестри. Те разполагат с телефоните на личните лекари на всяко дете.

С магнитен чип ще се влиза и в 52-о основно училище “Цанко Церковски”, но от началото на 2018 г., защото в момента се провежда друг ремонт, каза директорът Данко Калапиш. Откакто съм директор, охраната в 133-о училище “Пушкин” е на високо равнище, обясни Даниела Борисова.

Оградата е

4-метрова

Какво се случва, следят 82 камери. По всяко време виждам кой къде е и не само аз - и заместниците, и педагогическият съветник и охраната, обясни директорката. Тя обаче няма намерение да слага вход с карта, защото е твърде тясно. Две или три съоръжения нямало как да поемат потока от 1300 души.

От миналата година сме изградили система за контрол на достъпа в училището, каза и директорката на Френската гимназия Емилия Богданова. На централния вход има апарат за влизане с магнитна карта. Такъв е достъпът на всички ученици и всички служители. Според директорката това е нормална мярка за сигурност, особено за училище, които е в центъра на столицата. До НДК сме, предстои председателство на България на ЕС, в тези размирни времена трябва да има много строг контрол на достъп, коментира Емилия Богданова.

Влизането с чип действително работи, потвърди и директорката на Испанската гимназия Зорница Йончева. И там са го въвели миналата година заради дребни инциденти. “Трябва само да убедим по-слабите момичета да не се пъхат между парното и съоръжението, както и по-малките да не минават отдолу. Родителите трябва да знаят кога детето им е влязло и кога е излязло от училище”, каза още Зорница Йончева.

По Закона за предучилищното и училищното образование директорите носят отговорност да организацията и сигурността в училището и всяка година вземат различни мерки, за да се опази животът и здравето на децата.

Всичките 2400 училища в страната ще отворят врати на 15 септември, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Има малко училища, в които продължават ремонтите, но учебните занятия ще започнат и там.

 

Пуснаха бележника в 660 000 тираж

Бележниците вече са на пазара. Тази година тиражът им е 660 000, а цената за комплект бележник и лична карта е 0,35 лв., съобщиха от печатницата “Образование и наука”.

Второкласниците от тази година няма да ползват бележници. От догодина и третокласниците ще са без бележници. Според закона за предучилищното и училищното образование на децата от 1-и до 3-и клас включително не се поставят количествени оценки. (24часа)

Комплектът бележник и ученическа лична карта струва 0,35 лв.
Комплектът бележник и ученическа лична карта струва 0,35 лв.

11 000 деца ще учат вероучение факултативно

11 000 деца ще учат вероучение факултативно през новата учебна година в българските държавни училища, съобщиха от дирекция “Вероизповедание” в Министерския съвет. В цялата страна ще отворят врати и 81 неделни училища на БПЦ, сред които 18 за първи път. Освен религиозно обучение в тях се учат на иконопис, както и на църковна керамика. В неделното училище учениците получават не само знания за вярата, но стават и съпричастни към общността на вярващите, участват в църковния живот чрез тайнствата и така живеят във вярата.

Неделни училища имат и енориите на Католическата църква и евангелските църкви.

Вероучението е приоритет както на правителството, така и на премиера Бойко Борисов, който поддържа напредъка на страната и развитието на образованието с християнски ценности и мироглед, коментира директорът Емил Велинов. Той уточни, че вече има готов учебник, изготвен от проф. Димитър Киров от Духовната академия. Учебникът е съобразен със съвременните изисквания. (24часа)

Отпадат психотестовете за учители

ЙОАНА РУСЕВА

Ежегодните медицински прегледи за учители и срокът им за провеждане до 30 септември да отпаднат. Вместо това да се правят по преценка на работодателя - директора на съответното училище или детска градина. Такива промени предлага здравното министерство в Наредбата, която определя заболявания, застрашаващи живота и здравето на децата и учениците. Тя бе приета през октомври 2016 г.

Според Закона за училищно и предучилищно образование лице, което страда от психично заболяване или отклонение, не може да работи като педагог.

Целта на промените е да се постигне гъвкавост, тъй като посочените в наредбата болести са тежки, периодът за развиване на някои от тях е различен и затова е нецелесъобразно да се обвързват със задължителни срокове. Освен това ще се намали и тежестта, свързана с организацията и провеждането на прегледи, ако заболяванията възникнат след назначаването на учителя, посочват от МЗ.

У нас 90 000 души заемат длъжността педагогически специалист. С премахването на задължителния период за медицински преглед значително ще се намали финансовата тежест на лицата, които заплащат прегледите. Освен това при организирането им от работодателя той ще може да договори по-ниски цени от тези на свободен преглед, посочват от МЗ.

До реакцията на здравното министерство се стигна, след като през ноември синдикатите в сферата на образованието реагираха остро на наредбата - основно на факта, че учителите трябва да минават ежегодно на психотест. Заболяванията, които са включени в наредбата, са шизофрения, разстройства на настроението, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества, или мозъчно заболяване, епилепсия, педофилия, деменции и др.