Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американски военни са използвали за определен период от време своята база в Германия „Рамщайн“, за да доставят оръжие на сирийските бунтовници, без да имат разрешение за това от германските власти. Това разкрива разследване на „Зюддойче цайтунг“, журналистическата мрежа за разследвания OCCRP и Балканската мрежа за разследваща журналистика BIRN.

В хода на разследването си журналистите установили, че освен от „Рамщайн“ оръжието е пращано към Близкия Изток също така от пристанища в България и Румъния. Че сирийски бунтовници се бият с оръжия, произведени в България, стана ясно още миналата година. Репортаж на „Нова телевизия“ доказа, че въпреки забраната за износ на оръжие заради войната в Сирия, 2 милиона снаряда и 4 хиляди ракети ГРАД от България са попаднали в ръцете на джихадистите в Алепо.
Сега разследващите журналисти от Германия и балканските държави са успели да реконструират маршрута на доставките и са установили, че такива са правени дори от Германия. Германското правителство отрича да е знаело за това.
Според журналистите частни американски търговци са закупували в Източна Европа оръжия и муниции за стотици милиони долари. Освен в България, сега на бял свят излиза и че оръжие е купувано в Чехия, Босна, Сърбия и Казахстан. Оттам то е пращано към Турция през български и румънски пристанища или към Йордания през „Рамщайн“.
За да пращат оръжие от територията на Германия към трети страни, САЩ са имали нужда от разрешението на Берлин. Такова обаче те не са искали от 2010 година, твърди правителството на Германия. САЩ оспорват това. Според „Зюддойче цайтунг“ германското правителство е трябвало да се сезира още при първите разкрития, че се извършват такива доставки. Например още през 2015 година сръбският „Вечерне новости“ съобщава, че с транспортни самолети на САЩ е експортирано оръжие към „Рамщайн“, но с крайна цел Сирия. През юли 2016 година ООН съобщава, че от Сърбия към „американска военна база в Германия“ са доставени 970 автомата и 50 картечници.
В България пък също през 2016 година прокуратурата в Горна Оряховица се самосезира да провери новина на в. „Труд“, според която в Сирия бунтовниците се бият с оръжие от ВМЗ-Сопот. Износител на оръжието се оказва частната фирма „Аркус“-АД от Лясковец. От фирмата обаче заявиха още тогава пред „24 часа“, че не правят износ за тези страни и всичките им сделки се контролират от държавата. Върху наличието на българско оръжие в Алепо внимание обърна първо говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. На пресконференция тя обяви, че са открити сандъци с българско оръжие в складове на бунтовниците в Алепо и предупреди, че българската страна протака регулирането на изтекли съветски лицензи за производство на оръжие и износ към трети страни. Тогава тя детайлно оповести колко точно и какъв тип български оръжия са открити в Алепо.
Сега германските журналисти откриваj евентуално замесване и на Германия в този износ, след като получили копие от имейл от американските специални части, отговарящи за закупуването на оръжия Socom до търговците, с които работят. В него Socom съобщава на търговците си, че не трябва да молят вече правителството в Берлин за разрешение за износ на оръжие, защото „германското правителство е станало твърде чувствително към това“. Според „Зюддойче цайтунг“ това американците могат да знаят, само ако вече са провели проучвателни разговори с кабинета в Берлин.