Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Главният прокурор препоръча да прецизираме кръга лица, които агенцията ще разследва". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента след среща с главния прокурор Сотир Цацаров, на която двамата обсъдиха проекта за антикорупционен закон на червените.

"Например конкретно посочвам военните, висшия състав при военните. Те подлежат на друг ред. Тоест да ги извадим от този списък, както и да прецизираме кръга престъпления. В НПК са изброени корупционните престъпления, ние тук даваме друг по-различен състав. Препоръчаха ни да ги съгласуваме с тези, които са по НПК, тези които се декларират и тези, които могат да се разглеждат абсолютно професионално. Това ще го отбележим", обясни Нинова.

"Търсим професионален съвет за текста, който сме предложили. Осъзнаваме, че не е съвършен и търсим всички органи, които професионално се занимават с това да ни помогнат да направим възможно най-добрия закон. Що се отнася до това може ли президентът да има участие в този орган - може, но препоръката е да разпишем отново процедура за прозрачност при действията на президента за назначаване на председател. В закона не сме предвидили как става, номинирането, издигането. Казали сме, че президенът го назначава. Препоръчват ни да разпишем тези процедури, за да има прозрачност. Да се засилят отново текстовете по контрола на този орган - кой ще го контролира, парламент ли, президент ли. Защото му се дават силни функции, а не е така силно засегнат контрола. Неща, който получихме като препоръки и от други и ги отразяваме в законопроекта. Това го приемаме категорично" коментира още шефката на червените.

Цацаров е препоръчал бюрото да не притежава специални разузнавателни средства - техниката, защото така се дублират други органи, които я имат, но агенцията да може да ползва специални разузнавателни средства и да ги прилага в разследването си.

"Да прецизираме текстовете по прехвърлянето на агенцията от ДАНС - как точно ще се уреждат правомощията на тези хора, които от агенцията в ДАНС влизат в агенцията. Както виждате един много сериозен професионален анализ, който в момента ни е много полезен и ще внесем нещата в законопроекта преди окончателното му внасяне", допълни Нинова.

Утре започва обсъждането на антикорупционния закон на ГЕРБ, на което Нинова заяви, че лично няма да участва, но ще има представители от БСП, като допълни, че утре ще се срещне с президента, за да обсъди правомощието на президентската институция, които са включени в проектозакона. Лидерката на червените обясни, че текста на закона вече е преведен и утре ще бъде изпратен на всички посланици, включително и на американския, а в началото на септември от БСП ще се срещнат с тях лично, за да им го представят.

Очаквайте подробности!