Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фалшивите новини раждат и фалшива история

Крахът на традиционните медии и начини за получаване на знания може да доведе до крах на традиционната история. Смартфонът може да бие всеки летопис и научен колектив. Всъщност брилянтният научен принцип “Подлагай всичко на съмнение”, излязъл от кабинетите на учените и облечен в комерсиални интернет дрешки, се превърна в днешната масова аксиома “Не вярвам вече на нищо”. Фалшивите новини раждат и фалшива история. Наистина епохално е как в нета всеки ден се правят революционни открития. Такъв е случаят с руския математик Анатолий Фоменко и неговата “Нова хронология”, която обиколи българските сайтове по-бързо от червените ескадрони на Будьони. Е, по света и особено в Русия Фоменко е на мода от поне 20 години, но при нас дойде чак сега. Твърденията му са толкова стряскащи и съчетаващи реални с измислени факти, че нямаше как да не трогнат любознателната нашенска душа. Ето по-яките от тях: 1000 години от световната история са измислени, Античност не е имало, Римска империя май е имало, ама през ХV век, Омир е роден през ХIV век, Христос е роден в Крим през 1052 г., татаро-монголско иго в Русия не е имало, а Чингиз хан си е чистокръвен руснак, който приел името Юрий Долгорукий, и други “алтернативни” факти все в този дух. Накрая се налага основният извод, че почти всички народи по света са със славянски или направо руски произход. Особено е забавна мисълта на Фоменко, че етруските в Италия идвали от майка Русия и това си личало от името ет...руски.

С външен вид на типичния “луд професор”, с очилца и старички костюми Фоменко, който е на 72 години, е създател на един много хубав бизнес. Неговите книги се продават от години в огромни тиражи, а в Русия Фоменко спокойно може да се прекръсти на Феноменко. Разбира се, сериозните руски историци го правят на бъзе и коприва, ама кой ще ти вярва на някакви банални стари академици, които не казват нищо ново и интересно. Най-лесно ще разберете що за случай е Фоменковата нова история, ако си пофантазираме и си представим, че той е българин и иска да представи световната цивилизация като чисто българско явление.

Ето ви няколко исторически твърдение в стил “ако Фоменко беше българин, а не руснак”.

Христос е българин, името му произлиза от българското Христо или Ристо.

Руснаците също са българи, клон от могъщото българско племе, което в древността се е разделило на три основни клона - славянски, хуно-тюркски и келтско-саксонски.

Името руси произлиза от българското “рус”, “русоляв” човек.

Германците пък като цяло са преселници от нашето си село Герман.

Викингите също са българи, те са най-северният български род. Племенното им име идва от българско “вик” - тоест ВИКингите са хора, които обичали да викат, когато се сражавали.

Китайците и японците също са българи, но с дръпнати очи. Те са наследници на българо-хунорските ни предци, които се омешали с местното население с монголоидни черти, което подчинили.

Самото име “монголи” пък идва от българското “мъже, които ходят голи”. На древнобългарски “мон” е мъж, а гол си е гол. От “мон” също произлиза и англо-българската дума “мен”, демек пак мъж. Въобще англо-българската история е отделна тема. Но поне малко в аванс. Лондон произлиза от името на българския град Лом, звукът “М” преминава чрез ликвидна метатеза в звук “Н” и така Лом става Лон, а Дон е пак древнобългарската дума, която означава господар, господин. В този смисъл Лондон означава Господаря от Лом. Обърнете внимание на неоспоримия факт, че кметът на Лондон носи фамилно име, тотална заемка от българо-хуно-тюркската титла кхан. Садик Кхан. Трябва да се изследват тези работи.

Наполеон също има български корени. Той е корсиканец, но самият остров Корсика е цивилизован от един неизвестен доскоро племенник на Кубрат, втори братовчед на Аспарух на име Корс и неговата красива съпруга – прабългарката Ика. Оттам се получило екзотичното Корсика. Иначе името Наполеон е очевадно българско, то буквално означава “мъж, който се сражава на полето”. “На поле он” -тоест на “полето е той”. Чисто статистически 93 процента от битките на Наполеон са все на полета.Това едва ли може да се нарече случайност.

Ако сте приели горните ми съждения за достоверни, значи ще може да повярвате и на Фоменко и неговата “Нова хронология”.

Коментарът е от "24 часа"