Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

15-годишният Иван обичал да ходи с нож на срещи с момичета

15-годишният Иван от бургаския кв. "Меден рудник" обичал да взема кухненски нож, когато излизал с момичета. Правил го е и преди жестокото убийство на 11-годишната Никол, разкриват криминалисти пред "168 часа".
Самият осмокласник признава, че и друг път е излизал с хладно оръжие, но само при среща с момиче.

Въпреки че за родителите си и за повечето съседи от квартала той е един смотаняк с "акъла на 7-8-годишно дете", в социалните мрежи и извън полезрението на родителите си Иван е истински Казанова.
Има над 3000 приятели във фейсбук и повечето са нахакани момичета, които едва ли биха се занимавали с умствено изостаналия осмокласник, ако контактуват на живо. А профилната му снимка е с певицата Сандра. Една от новите приятелки на Иван във фейсбук е 11-годишната Никол.

И тя е повече във виртуалното, отколкото в реалното пространство. Има над 1000 последователи, които следят всичко, което се случва около нея, и също хиляди приятели в мрежата. Въпреки крехката си възраст момичето е отворено към света, любопитно и много бързащо да порасне, както врочем повечето си връстнички.
Разследващи жестокото убийство казват, че двамата са си писали много интензивно в продължение на десетина дни, преди да се видят очи в очи.

Запознават се във фейсбук две седмици преди убийството. Срещат се веднъж в центъра на Бургас. Явно намерили нещо интересно помежду си, се уговарят да се видят отново и на 20 август Никол чака Иван до търговски център "Трия".
Момичето живее на 5-10 минути от мястото, а Иван идва от отдалечения квартал "Меден рудник". Двамата се разхождат за кратко в центъра, след което се отправят към спирка за "Меден рудник". По-късно свидетел разказва, че е видял момичето и момчето близо до бл.108, където малко след 17 ч на 20 август Никол е убита.

Други свидетели обаче така и не са открити, въпреки че обитателите на панелния блок често са по пейките и на беседка встрани от сградата.
Към 17,20 ч малко момиче от вх. 2 на бл.108 отваря вратата на асансьора, за да слезе на 1-вия етаж, и замръзва на място. После се чува писък. На пода лежи безжизнено тяло, а цялата кабинка е опръскана с кръв.

Първоначално се смята, че мъртвата е около 18-годишна жертва на грабеж. Полиция отцепва района, започват разпити на съседи от блока и околните сгради, но в първите часове на разследването напредък няма. Убитата е без документи за самоличност, без телефон и вещи. Криминалистите са сигурни само в едно - жертвата не е от блока, в който е убита, нито от района. Пъзелът започва да се нарежда когато маникюристката Мими Ставрева подава сигнал в полицията същата вечер, че дъщеря й Никол Йончева не се е прибрала.

Установявайки самоличността на момичето от асансьора, разследващите бързо стигат до заподозрения Иван. Той е арестуван около 4 часа сутринта на следващия ден. Предполага се, че криминалистите стигат до него, проверявайки последните разговори на Никол по телефона и чатовете й в социалните мрежи.
Нощта след убийството осмокласникът прекарва отново във фейсбук, като не спира да качва и споделя информации за открития труп в асансьор, публикувани в бургаски електронни медии.

След клането Иван се прибира вкъщи с раницата на Никол. Успява да я скрие от майка си Донка, с която спят в една стая. От нея обаче липсва мобилният й телефон. След убийството Иван се сеща, че трябва да изтрие чатовете с него в телефона на Никол, но апаратът е с парола. Затова момчето прави опит да счупи телефона, но не успява и го изхвърля в контейнер. Телефонът е открит на следващия ден, като осмокласникът подробно описва мястото. Не е ясно защо убиецът не прави опит да скрие по-усърдно ножа, с който е пробол фатално 11-годишното дете във врата. Първоначално Иван казва на полицаите, че мушнал кухненския нож под камък, но криминалистите го намират в кош за боклук на 4-тия етаж в бл. 108.
Никол е намушкана в асансьора на по-горния етаж. След като убиецът прерязва гърлото й, слиза на бегом по стълбите. Купува си снакс и отива да играе с приятелчета на криеница пред неговия блок, отдалечен на 200-300 метра от местопрестъплението.

Няколко са версиите за мотива на жестокото убийство. След отпадането на версията грабеж дойдоха частичните самопризнания на Иван, който заявил, че с Никол се скарали къде да пушат наргиле. Но разследващи признават, че диалогът с момчето е доста труден. Лансира се и трета версия, според която тийнейджърът е бил влюбен в малката Никол, но когато посегнал да я целуне в асансьора, тя го отблъснала. Това отключило агресия у психически нестабилното момче, което в представите си е очавало друг развой на нещата, допускат психолози.

Те припомнят трагедията в Сливен, при която бе убита 15-годишната Симона от търговската гимназия. Ученичката стана жертва на безумно влюбения в нея Димитър Генчев, на 28 г., който я намушка с нож тип пеперуда в двора на гимназията. Оттогава Димитър прави няколко опита за самоубийство, твърдейки, че липсата на Симона убива смисъла му за живот.

Как разследващите обясняват поведението на 15-годишния Иван, четете в печатното издание на "168 часа".