Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Том Круз чупи глезен.

Жена умира на снимачната площадка на “Дедпул 2”.

При експлозия загива двойник в България.

Ако има нещо общо между най-големите блокбъстъри, то това със сигурност е препълненият с опасни моменти и екшън сценарий. Потъващи кораби в "Карибски пирати", експлозии в "Трансформърс" на Майкъл Бей и автомобили, движещи се с бясна скорост, в "Бързи и яростни" - на екран всичко това изглежда изумително, ала зад каскадите стоят много хора, които рискуват живота си в името на киното.

Всяка година филмите стават все по-амбициозни, по-мащабни, все по-скъпи, а заедно с това и още по-опасни. И хората, които им вдъхват живот - невидимите, подценявани воини на Холивуд, чиито дни включват микс от автомобилни катастрофи, изгаряния от огън и скокове от голяма височина, са каскадьорите, които често си играят със смъртта.

През последните месеци обществото на каскадьорите бе разтресено от цели два трагични случая.

Първо, през юли на снимачната площадка на "Живите мъртви" 33-годишният Джон Бернекер пада от близо 10 метра височина. Според очевидците той изпълнявал обикновена бойна сцена, която трябвало да приключи със спускане от покрив, но той загубил равновесие и се сгромолясал на земята с главата надолу. Не умира веднага, а час по-късно, когато лекарите обявяват мозъчна смърт. Малко след това американското министерство по безопасност на труда започна проучване на произшествието.

Преди няколко седмици Джой Харис загива в катастрофа, карайки мотор на снимачната площадка на "Дедпул 2". Тя е била професионален състезател и първата чернокожа жена, която е една от най-добрите в спорта.

Карайки своето "Дукати Хиперстрада 939", тя не спира на мястото, където е инструктирана да го направи, а продължава. Минава по рампа, която не е пригодена за мотори, удря гумата си във вдлъбнатина и излита от мотора. Умира почти веднага от раните си. Иронично е, че Харис никога не е била каскадьорка, а "Дедпул 2" била първата й филмова продукция.

Смъртта на Джон Бернекер е първата от 2002 г. насам в САЩ. Тогава двойник на Вин Дизел губи живота си, снимайки "Трите хикса". Хенри О'Конър завършва своята каскада, която включва скоростно спускане по рампа над мост и приземяване върху подводница. Но макар операторите и режисьорите да са доволни, О'Конър настоява да повтори сцената, защото той самият знае, че може да се справи по-добре. Все пак, преди да започне работата си като каскадьор, е бил служител на Военноморските сили. Но сцената не става по-добра. Каскадьорът се засилва и макар скоростта му да е голяма, не е достатъчна да се приземи върху платформата, а вместо това се блъска в стена и умира светкавично. Всичко това остава в паметта на камерата, а директорът Роб Коен решава да го включи във финалната версия на филма, разбира се, без последните кадри със смъртта на Хенри О'Конър, за да почете паметта му.

В последните години България също се превърна в желана дестинация за снимане на екшън филми. Брус Уилис, Арнолд Шварценегер и Силвестър Сталоун посетиха родината ни, за да снимат "Непобедимите 2" през 2016 г. Лента, която има за цел да е възможно най-истинска и затова вместо компютър използва истински експлозии.

Една от тях се оказва фатална 26-годишният Луи Кун умира, а колегата му Сун Ну О е сериозно ранен и също едва не губи живота си. Каскадьорът минава с лодка над вече заложена пиротехника във водата. Но системата сработила по-рано и вместо да вдигне само леки пръски, изхвърлила хората в лодката, сред които имало и българи, на близо 5 метра.

Оцелелият Сун Ну О е приет в "Токуда" с откъснат крак, отворена рана на корема и мозъчни поражения. Лекарите не дават надежда за живота му, но той някак успява да се оправи и се впуска в безкрайни съдебни битки със студиото "Милениум".

Въпреки смъртта и осакатения каскадьор снимките продължават, а според екипа на продукцията да бъде прекъснат процесът би било неуважение към загиналия им колега.

Инцидентите невинаги завършват със смърт, но доста често са фатални за кариерата на каскадьорите. През годините, в които Даниел Радклиф снима "Хари Потър", плътно зад него е двойникът му Дейвид Холмс. Още от първия филм двамата стават изключително добри приятели, а Радклиф е в шок, когато след инцидент на снимачната площадка на "Даровете на смъртта: Част 1" Холмс остава парализиран.

След планирана експлозия каскадьорът е трябвало да се хвърли настрани, все едно е застигнат от ударна вълна. Но когато се хвърля, се удря в стена и пада от още по-високо. Остава в съзнание, но заявява, че не чувства краката си. В болницата по-късно става ясно, че Холмс си е счупил врата, а травмата е необратима. Цялото му тяло остава парализирано до живот.

Двойничката на Мила Йовович от "Заразно зло: Финалът" пък остава без ръка. Оливия Джаксън е добре позната в света на Холивуд. Изпълнявала е каскади за "Пазителите на галактиката", "Лудият Макс: Пътят на яростта" и "Междузвездни войни: Силата се пробужда", ала "Заразно зло" остава последният филм в кариерата й. Докато кара мотор, Джаксън се забива в метален кран за камера. Тя не носи каска, защото такива са изискванията за сцената. След удара тялото й се деформира до такава степен, че променя живота й. Гръбначният й стълб се усуква, а след операция остава с огромен белег. Прекарва 17 дни в кома, а когато се събужда, не чувства лявата си ръка. Няколко дни по-късно тя е ампутирана.

По-леко се отървава Джеръми Фицджералд на снимачната площадка на "Отмъстителите". Той скача от покрива на сграда, ала кракът му се заклещва и си удря главата в тухлена стена. В резултат част от скалпа му е свален, ала това не го спира.

Той завива главата си с кърпа и продължава да върши професионално работата си. Оказва се обаче, че изходът е можело да бъде и фатален, защото в близост до мястото на удара е имало изключително остра кука.

На косъм се разминава и каскадьор от филма "Ярост", който е ударен от щика на свой колега. За щастие срещата с острото оръжие минава леко и двойникът напуска сета, смеейки се, все едно нищо не се е случило.

Късметът е и на страната на Джеф Чейс от сериала "Декстър", който почти е наръган с истински нож. Фалшивото оръжие се оказва в близост до истинското и главният герой прави своята почти фатална грешка. Чейс дори не може да предупреди, че е на път да бъде наръган, защото устата му е залепена с тиксо. Но за първи път от много време пластмасовото покритие за защита се намира върху острието на ножа и фаталният край се изплъзва на милиметри.

Големите звезди също не са застраховани. Том Круз е познат в гилдията с това, че не обича да използва каскадьори и сам върши черната работа. Но този път е замесен в два инцидента, единия от които - фатален. Докато снима филма "Направено в Америка", на Круз отново му се случва трагедията от "Топ Гън". Тогава пилот умира със самолета, който носи една от камерите. Днес Алън Пъруин и Карлос Берл също не са между живите, катастрофирайки със своите машини на снимачната площадка на творбата на Том Круз.

Според разследването, проведено след трагичния инцидент, двамата мъже са били изключително опитни пилоти, ала метеорологичните условия не били подходящи за изпълняването на каквито и да било каскади.

Том Круз и неговата мания да изпълнява сам каскадите си пък му донесе счупен глезен. Ала въпреки това лентата ще излезе по кината навреме и няма да бъде отлагана. Очевидно дори счупеният глезен не може да спре Том Круз да върши работата си.