Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В голяма част от Европа, дори в родината на наргилето Турция, употребата му за деца е абсолютно забранена, установи проверка на "168 часа".
У нас институциите реагираха часове след разследването на вестника "Наргилето води до рак на белите дробове, пикочния мехур и устата" и коментара "Деца на опасно тъпи родители масово пушат отровно наргиле" на Слави Ангелов за опасната мода сред децата.

Веднага след това от Министерство на здравеопазването съобщиха, че сформират междуведомствена работна група и първото заседание бе на 30 август. Тогава експертите си дадоха един месец, за да подготвят промени в три закона - за тютюнопушенето, акцизите и здравето, с които категорично да бъдат забранени наргилетата за непълнолетни.

На въпрос на вестника към Министерство на здравеопазването дали има сигнали за деца, припаднали след пушене на наргиле, оттам заявиха, че при тях такива няма. Няма и подписки от родители, притеснени от баровете-пушални до училищата. Именно за да има контрол в заведенията, предлагащи уреда, министерството инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство

Основните производители на тютюн за наргилета в света са Турция, Йордания, Обединените Арабски емирства, Египет и Сирия. Оказва се, че една от тези държави, в които наргилето е неизменна част от културата, а специализирани барове за неговото пушене се срещат на всяка крачка, е забранила употребата му за деца.

Проверка на "168 часа" показа, че през 2009 г. правителството в Анкара е решило да не се допуска по никакъв начин тютюнопушене на всички публични места - барове, ресторанти и кафенета. Няколко години по-късно е ограничило и правото малолетните да се възползват от възможността да си поръчат наргиле. През 2016 г. югоизточната ни съседка забранява и пушенето на уреда на обществени места.

Интересен факт е, че докато у нас до всяко трето училище има наргиле бар, в който на учениците дори не им се иска лична карта, за да докажат пълнолетие, в Турция се забранява заведения, в които се предлага пушене на наргиле, да бъдат на разстояние по-малко от 100 метра от училища и домове за деца. Освен всичко това за ученици е забранена дори и продажбата на наргиле от специализираните магазини. Наргилето се приема за една от отличителните черти на Турция и
Близкия изток. Макар и в по-малки количества, и с воден филтър, то също съдържа определени количества никотин. Според сегашните правила, въведени в съседката ни, заведенията, в които се позволява пушенето на наргиле без необходимото разрешение, се наказват с глоба 7612 турски лири, което е 2500 евро. При повторно нарушение, собственикът плаща двойна санкция, която възлиза на 5000 евро.
Докато тук, в България, в последните години употребата на наргилета набра пълна сила сред непълнолетните и предназначените за това барове правеха оборот от хиляди левове на ден, друга световна сила също ограничи възможността ученици да пушат т.нар. "шиша".

Към днешна дата на повечето барове в САЩ е забранено да се предлага наргиле на клиент, който няма нужните години за пълнолетие. Оказва се, че в различните части на държавата действат различни закони, като в някои дори се изисква по-голяма възраст от 18 години. Така например в Аризона, Алабама и Ню Джърси, за да можеш да пушиш наргиле, трябва да си над 19-годишен. За Ню Йорк се оказва, че възрастта, която трябва да имаш, за да си поръчаш уреда, е 21 години. Всъщност в Америка не са много местата, на които можеш да си поръчаш наргиле. Ако не са специализирани за това, много рядко може да се намери такова заведение. Барове от този тип се срещат главно в Лас Вегас. Въпреки всичко това и в САЩ не са малко родителите, които се оплакват, че в заведения децата им са пушили, без серви-тьорите да са изисквали от тях документза пълнолетие.

Редица държави на континента Австралия също са забранили пушенето на наргиле от лица под 18-годишна възраст. Според законодателството им се забранят класовете тютюневи изделия, които имат отличителен плодов и сладък характер, тъй като биха могли да насърчат и подтикнат непълнолетните да пушат. Във Великобритания проверките в заведения, предлагащи уреда, са масови. В наргиле барове в Лондон например всички служители, изпълняващи професията на сервитьори, са задължени да научат законите, прилагащи се в страната относно тютюнопушенето.

Те винаги трябва да искат от клиентите свидетелство за пълнолетие, а ако нарушат законите, управителите ги държат лично отговорни и следват солидни глоби. Интересно за Лондон е, че в някои заведения дори се изисква да си на възраст над 25 години, за да пушиш наргиле. Властите там съветват собствениците на подобен тип барове да се уверят, че пакетите, които купуват с тютюна за наргиле, имат същите предупреждения върху тях, които има и на цигарения пакет, в противен случай те са незаконни.

За сметка на всички тези забрани в Арабския свят няма дом без наргиле и заведение, в което да не се предлага то за пушене. Според различни проучвания от 11 до 32% от населението на арабските страни пушат редовно наргиле. Други проучвания показват, че там 16% от момчетата и 10% от момичетата на възраст от 13 до 15 години пушат редовно.

Какво е мнението на родителите на непълнолетни деца относно модата с наргилетата четете в печатното издание на "168 часа".