Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи водят Стефан Стефанов
Полицаи водят Стефан Стефанов

В една гореща неделна вечер пожарникари с кислородни маски изнасят 5 черни торби от килер на ул. “Червена стена” 35 в Шумен. Носи се страшна смрад. Пълно е с полицаи. Зад заключената метална врата на килера са намерени части от труп на жена, обявена за издирване. Останките са в чували между бурканите със зимнина.

В двора е работилницата на 46-годишния железар Стефан Стефанов. Той е арестуван и вече година го разследват за смъртта на 49-годишната бивша учителка Галина Димитрова - жената, с която е живял повече от 18 г.

От 13 юли 2017 г. Стефан е в затвора във Варна. Лежи в килия с още двама в зоната с повишена сигурност. На 30 август ще го изведат оттам, за да го изправят пред шуменския съд по обвинение в умишлено убийство.

Безчувствен, егоцентричен, склонен към раздразнение и агресия, неспособен да контролира емоциите си - така го описват психолог и психиатър, участвали в експертиза по делото. Според тях при Стефан има “личностно разстройство с нарцистични и дисоциални черти”, но не и болестни отклонения, които да го спасят от съд. С нормален интелект е, не страда от душевно заболяване, може да разбира постъпките си и да отговаря за тях.

Според управата на затвора, откакто е зад решетките, не създава впечатление, че е проблемен и конфликтен. Но съдебните архиви и свидетели разкриват, че заради него обстановката в семейството от години била непоносима.

В началото Стефан и Галина живеели добре, но през 2013 г. отношенията им се влошили. Техни близки казват, че Стефан искал да доминира. Другата версия е, че имал лошо пиянство - под влияние на алкохола ставал раздразнителен и агресивен и биел жена си. Галина търсела помощ от леля си и сестра си, няколко пъти напускала Стефан. Тя има 2 деца - син от първия ѝ брак с учител и дъщеря от Стефан.

След поредната раздяла през 2013 г. в търсене на нов живот Галина заминава за Канада и остава 4 месеца. Отива отново там и през септември 2015 г., работи и спестява малко пари. През лятото на 2016 г. решава да се устрои във Варна, откъдето е родом. Подрежда си жилище, наследено от родителите ѝ, свързва го с кабелна телевизия и интернет и се надява всичко да потръгне, но късметът ѝ обръща гръб при последното ѝ пътуване до Шумен.

На 8 август тя се обажда на леля си. Казва ѝ, че ще дойде в Шумен, за да вземе рента от имоти и да извади лична карта на дъщеря си Боряна. Разбират се да спи у леля си. На другия ден пристига, а лелята и съпругът ѝ заминават за село. След 2-3 дни Галина им съобщава, че не е взела пари от нивите и ще се прибира във Варна.

На 13 август Стефан неочаквано се обажда на дъщеря си. Казва, че майка ѝ не е добре - прилошало ѝ, възможно било да е получила лек инсулт или инфаркт и била в болница на изследвания. Боряна обаче не му повярвала и поискала да говори с майка си.

Как Галина се е озовала при Стефан не е ясно. 2-3 часа по-късно обаче тя се обажда на Боряна. Казала ѝ, че ѝ е прилошало, но отрекла да е ходила в болница. Боряна останала с впечатление, че майка ѝ е в затворена стая. Това е последният телефонен разговор на Галина, повече никой не я вижда жива.

Синът ѝ напразно я търси по телефона, отива и до Варна и накрая се обажда в полицията. Галина е обявена за издирване. Оказва се, че не е постъпвала в болницата в Шумен. Лелята и съпругът ѝ казват, че не знаят да е имала здравословни проблеми.

Стефан е сред първите разпитани. Твърди, че нищо не знае. Полицаите се усъмняват в него заради стари сигнали за домашно насилие, единия от лятото на 2015 г. Тогава от къщата на Стефан се носят викове. Ченгетата отиват да проверят какво става и намират жена му вързана с белезници за леглото. Срещу Стефан започва дело за противозаконно лишаване от свобода, но то е прекратено, след като Галина и дъщеря ѝ отказат да свидетелстват.

Според прокуратурата Стефан е връзвал и посягал да бие не само жена си, но и дъщеря си. Заради тормоза още през 2013 г. съдът му налага забрана да ги доближава 18 месеца. Стефан обаче не я спазва и през февруари 2014 г. Галя отива с белези на лицето в полицията.

Според прокуратурата жената е убита между 13 и 21 август 2016 г. По трупа има 5 прободно-порезни рани.

Два от ударите в шията са смъртоносни, прерязана е сънната артерия и смъртта е настъпила от остра кръвозагуба. Използван е 22-сантиметров нож с дървена дръжка с 3 нита и 11-сантиметрово острие.

След убийството Стефан намира спестени от Галя пари от работата ѝ в Канада. Купува си “Форд Фокус”, за да превози трупа на безопасно място, но в деня на покупката катастрофира. На 16 август колата е закарана на ремонт. После Стефан купува моторна резачка, за да разчлени тялото и да се отърве от него. Времето е горещо и трупът почва да се разлага. Стефан успява да скрие само част от останките.

На 21 август към 17,40 ч той се прибира подпийнал с форда, когато полицаи го спират на улицата. Отказва проба с дрегер, не може да покаже и шофьорска книжка. При претърсването на дома му наред с останките е намерена и моторната резачка. Стефан се оправдава, че е извършил убийството под влиянието на 500-600 г концентрат. Твърди, че с жена му се скарали на входната врата и тя го нарекла “дяволско изчадие”.

Стефан я ударил с точилка и тя паднала. Хванал я и я завлякъл до работилницата си. Версията му обаче не се потвърждава от експертизите и останалите доказателства по делото. Една от тях показва, че с моторния трион са направени 5 хоризонтални среза на трупа отгоре надолу по височината на торса, а главата е отрязана на ниво 2-и прешлен. Части от трупа и едната ръка липсват, теглото на намерените е 46,7 кг.

Според прокуратурата при убийството Стефан не е бил в състояние на афект, нито на уплаха. Досега той е съден 7 пъти, но за по-леки престъпления - най-често за това, че е карал пиян.

Малко след като Галя изчезва, излиза решение на съда, че мъжът ѝ трябва да влезе в затвора. Причината - преди години след споразумение с прокуратурата му е наложена пробация и 100 ч безвъзмезден труд. Но Стефан не спазва условията на пробацията и на 16 август м. г. тя е заменена със затвор. Преди присъдата да бъде изпълнена обаче, непоправимото е сторено. “Ако го бяха прибрали в затвора 3 дни по-рано, Галя щеше да е жива”, въздъхва нейна позната от Варна.

Галина Димитрова
Галина Димитрова
Полицаи крият лицето на задържания с чадър. Той е изведен от дома си на 21 август 2016 г.
Полицаи крият лицето на задържания с чадър. Той е изведен от дома си на 21 август 2016 г.