Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Внецеслав Караджов със своята адвокатка Зоя Тошкова. Снимка: 24 часа
Внецеслав Караджов със своята адвокатка Зоя Тошкова. Снимка: 24 часа

СРС подслушвали жилището със съпругата и детето на Венцеслав Караджов

19 тома събрани доказателства, че полицаят Венцеслав Караджов е застрелял майка си и баща си, е внесла прокуратурата в пловдивския окръжен съд. Повечето от тях са косвени, тъй като оръжието на екзекуцията още не е открито. Ченгето категорично отрича да има пръст. На два пъти водолази претърсваха Гребния канал, защото свидетел твърдял, че видял Караджов да хвърля торба във водата. Пистолетът обаче не е намерен. Очаква се процесът да бъде насрочен след края на съдебната ваканция.

"В шок съм. Целият юли четох материалите по делото. Но разчитам съдията да го върне, тъй като не сме се запознали с един том от явните и с един от секретните данни", заяви защитата на полицая адвокат Зоя Тошкова. Тя обясни, че са приложени материали от СРС, с които е бил подслушван апартаментът на Караджов, в който живеят съпругата и детето му. А също и записи от срещите им в ареста и някои от разузнавателните беседи в полицията.

Цветан и Божурка Караджови бяха открити застреляни в жилището им на ул. "София" в пловдивския кв. "Христо Смирненски". Убийството станало на 15 май м.г., а два дни по-късно синът им беше задържан. Според прокуратурата всички улики водят към него, тъй като е имал спор за имоти с родителите си. Доказателствата сочели, че той ги е застрелял - майката с пет изстрела, а бащата с два.

"Първите два били произведени отвън, през прозореца. И са насочени към Божурка. Така твърди прокуратурата. В обвинителния акт пише, че баща му си пийвал и затова трябвало първо да неутрализира майката, защото тя можело да се обади на телефон 112. Но няма данни, че Цветан е употребил алкохол", коментира адвокат Тошкова.

Според обвинението Караджов е влязъл от задната страна на къщата, в която са били родителите му. "Експертизата сочи, че нито по катинара, нито по синджира, с който е била вързана вратата им, няма следи от взлом", посочва защитничката. Когато погледнала снимките по делото, видяла, че вратата е разбивана отвътре навън с кози крак.

"Делото е сложно и поставя пред сериозно изпитание българската правосъдна система, защото е свикнала да работи обикновено с преки доказателства", коментира на една от мерките на Караджов тогавашният апелативен прокурор Росен Димов. Според него макар и косвени, доказателствата оформят профила и вероятността обвиняемият да е извършил престъплението.

"След една много добра стрелба с пистолет първо е застреляна жената, а след това убиецът е влязъл вътре и е пронизал мъжа й. Осем изстрела, осем патрона в жертвите" посочи на 4 август м.г. прокурор Димов. Той добави, че има един човек, който е искал тези хора да починат и това е обвиняемият. Причината била типично българска - жаждата за един имот.

"Човек, който има мотив, който може да стреля добре, боравил е с оръжие в близко време и върху ръцете и по косата му са намерени барутни частици", допълни Димов.

Тогава съдът възприе казаното от прокурора и не пусна експолицая от ареста. Той продължава да е зад решетките. Нито една от жалбите на Караджов не е уважена от магистратите. Ако бъде доказана вината му, го чака наказание доживотен затвор.