Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британският външен министър Борис Джонсън
Британският външен министър Борис Джонсън

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че Великобритания ще плати пари на ЕС като част от процеса за Брекзит. Така той отстъпи от предишните си думи, че ЕС „може да си гледа работата“ относно „сметката за развода“ на сума между 60 и 100 млрд. евро, пише The Guardian, цитирано от "Фокус".

Въпросът за „сметката за развода“ раздели привържениците на Брекзит, като част от тях смятат, че Великобритания не трябва да плати и пени.

Външният министър заяви, че не признава сумата от 100 млрд. лири, но добави, че „със сигурност Великобритания ще посрещне задълженията си“. „Ние спазваме правилата и плащаме сметките си. Но Великобритания е допринасяла стотици милиарди евро през последните години“, добави той.

На въпрос относно коментарите си от миналия месец Джонсън заяви, че тогава е бил „питан за голяма сума пари“. „Мисля, че тогава ставаше за 100 млрд. евро, които Европейската комисия смята, че трябва да платим. Това не е сума, която признавам“, добави той. Министърът отказа да назове сума, която според него би била справедлива.
ЕС иска пари от Великобритания за покриването на свързаните с Брекзит разходи, включително и пенсиите на специалистите, които в момента се занимават с излизането на страната от Съюза.