Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Столичният кмет Йорданка Фандъкова разгледа разкопките под пл. “Св. Неделя”.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова разгледа разкопките под пл. “Св. Неделя”.

Огромна сграда с много помещения, сред които голяма тържествена зала с колони, магазини, заведения и ресторанти, се е простирала под пл. “Света Неделя” в София. Римският вариант на “Витошка” е изграден през втората половина на II в. Каква е била функцията на тази обществена сграда на Сердика, археолозите ще се опитат да изяснят до октомври.

“Ползвала се е дълго, правени са преустройства. Открихме монети, много керамика, включително и цели амфори за вино или зехтин. Към магазините и заведенията е имало входове от централната улица”, обясни ръководителят на обекта д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт с музей при БАН. Сред любопитните находги е изящна бронзова фигурка на змия, вероятно част от статуя на Асклепий.

Според една от хипотезите пък тържествената зала в комплекса е била работното помещение на управителя на Сердика. 

“Щом приключат проучванията, ще пристъпим към оформяне на площада. Готово е заданието за конкурса. Търсим опитен европейски архитект, който да направи проекта така, че да съхраним и покажем богатото културно-историческо наследство на София”, каза кметът Йорданка Фандъкова, която разгледа разкопките. Общината финансира проучванията от 3 г. с над 340 000 лв.

Целта е площадът да се освободи от коли и да свърже пешеходните зони на “Витошка” и ларгото, а после през ул. “Съборна” и с Градската градина, обясни главният архитект Здравко Здравков. Въз основа на конкурса ще се реши дали на площада да се оформи долно ниво, или да се преминава над архитектурните пластове.

Бронзовата фигурка на змия
Бронзовата фигурка на змия