Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германски туристи да не пътуват към Турция – това посъветва германският външен министър Зигмар Габриел в интервю за в. „Билд“. Германия все още не е отправила официално предупреждение към гражданите си да се въздържат от пътувания към южната ни съседка, но Габриел заявява в интервюто, че въпреки това не може да не предупреди туристите. „Като държава не можем да решаваме вместо отделните хора, но рискът за задържане е голям“, заявява той. 54 германски граждани се намират към този момент в турски затвори, 10 от тях с ас политически обвинения. Отношенията между Германия и Турция се изостриха след задържането на кореспондента на вестник „Велт“ Дениз Ючел през февруари. След ареста и на германския правозащитник Петер Щойднер в началото на юли Берлин отправи официално предупреждение към хора от определени професионални групи да не пътуват към Турция. „Особено журналистите са под заплаха, но и всеки друг може бързо да бъде заподозрян, че е терорист или привърженик на движението на Гюлен“, предупреждава Габриел.

Поне 10 задържани в турски арести и затвори германски граждани се намират там без каквато и да е реална причина, посочи още външният министър. Освен Ючел и Щойднер в турски затвор е и преводачката и писателка Медал Толу Чорлу. Изгледите те да бъдат освободени скоро не са големи, признава германският външен министър в интервюто. Междувременно по настояване на Турция в Испания бе арестуван и писателят от турски произход, но с германско гражданство и живеещ в Кьолн Доган Аханлъ. В интервю писателят обяви, че явно целта на Ердоган е да раздели Европа, но изказа убеждението, че Испания няма да го предаде на Турция. Обвинението срещу него е в „нарушаване на международното право“.
Габриел обяви още, че с Турция с това управление не могат да се водят сериозни преговори за членство в ЕС, но Ердоган се опитва да убеди турските граждани, че Европа руши мостовете с Турция, а не обратното.