Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Макрон да се превърне от френски в европейски лидер - това е тенденцията и тази визита трябва да се разглежда в този аспект. Това каза бившият външен министър Соломон Паси пред Би Ти Ви.

Сега е моментът да отправим няколко благодарности към Франция. Първата е за срещата на президента Митеран с български интелектуалци през 1989 г. - закуската във френското посолство в София подпомогна да падне режимът в България.

След това президентът Саркози, който дойде в София по повод освобождаването на медиците в Либия, както и други визити на френски президенти, каза Паси.

В момента България има много по-.голяма тежест заради предстоящото председателство на Европейския съвет на ЕС, смята Соломон Паси. Макрон иска задълбочаването на европейската интеграция преди съюзът да се разреши.

Преди 2 г. една от българските корабостроителници успя да построи и да продаде боен кораб в чужбина, а сега е изключително изгодно да търсим европейска кооперация - цената ще бъде по-добра, данъците ще дойдат в нашия бюджет, а ако имаме възможност да излезем на външни пазари с Франция ще е великолепно.

Франция ще е много подходящ партньор, ако създадем една военна база на Черно море, смята Паси.

Ако получим подкрепата на Франция за Шенген и влизането в еврозоната, ще бъде голям успех, посочи Паси.

Навършиха се 27 г. от речта, с която навремето призовах да излезем от Варшавския договор. Но защо не сега Европейският съюз да стане колективен член на НАТО, каза още Паси.

Той предложи по време на българското председателство да се постави въпросът за финансирането на общи европейски проекти за отбрана.