Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Каква е разликата между нацистите и комунистите?

Нацистите имат по-къси мустаци.

А знаете ли защо в комунистическата историография се говори за "ФАШИЗЪМ" и защо днешните уж "нови" леви се наричат АНТИФА?

Защото нацизмът е националСОЦИАЛИЗЪМ и комунистическите историци не искат да се прави никаква асоциация с лявото.

А комунизмът е интерНАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗЪМ.

Днес е Деня на жертвите на тоталитарните режими в Европа.

В Европа за тоталитарни са признати националсоциализмът, комунизмът и фашизмът. Приликите между тях са много повече, отколкото разликите. Наричат се тоталитарни, защото при тях държавата влиза напълно, изцяло (от латинското totius през италианското totalitarismo) в живота на индивида. Терминът „тоталитаризъм“ е използван за пръв път от един от големите идеолози на италианския фашизъм Джовани Джентиле.

Индивидът няма право на избор и е възпитаван само и единствено в служба на обществото, без да имат значение неговото лично щастие, здраве и живот. Според тоталитарните идеологии всеки индивид е ценен само и единствено като част от колектива, от общото. Тоталитарните идеологии приемат обществото като безформена тълпа, чиято цел е постигането на извратени идеали за имагинерно равенство, осигурено и раздадено от държавата.

Тоталитарната държава има нужда от ритуали и създава своя версия на религията – свещени текстове, светци, мъченици, храмове, параклиси, места за поклонение.

Тоталитарната държава е враждебна по природа, защото единственият начин да държи в постоянна мобилизация населението е като непрестанно сочи външен, а впоследствие и вътрешен враг, наричан още „врагът с партиен билет“. Основен принцип на всяка тоталитарна идеология е „Ако не си с нас, си против нас“.

Затова в тоталитарната държава няма нито условия, а още по-малко възможност за плурализъм на мненията, съвестта и мисълта. Всеки, който мисли различно, е потенциален враг. За да бъдат разкривани всички потенциални врагове, тоталитарната държава развива тайни служби за сигурност, които вербуват възможно най-много индивиди да сътрудничат постоянно чрез доноси за думи, действия или бездействия на индивидите. Изразилите мнение, различно от официалното, биват наказвани сурово, нерядко и със смърт.

Враговете на тоталитарната държава се описват с думи или изображения винаги като грозни, неморални, целящи да навредят на общността и уродливи. Тоталитарната пропаганда се основава на всяването на страх от потенциален вътрешен или външен враг чрез използването и налагането на негативни стереотипи.

#ПомнимБГ

*Емил Джасим във фейсбук