Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

11-годишната Никол бе убита заради спор къде с приятеля й да пушат наргиле. Новата мода завладява все повече младежи, които нямат никаква представа как уж безобидният уред съсипва здравето им.

17,30 часа, 20 август. Група ученици излизат от столичен бар за пушене на наргилета. В този момент едно момиче на не повече от 15 години се свлича на земята и изпада в безсъзнание. Другите пищят около нея и се опитват да я вдигнат.
Причината е, че момичето заедно с две нейни приятелки малко преди това е изпушило цяло наргиле. Компанията я свестява и вдига момичето на крака. Когато полицията идва от децата вече няма и следа. На следващия ден същата група отново е в заведението, разказаха пред "168 часа" продавачи от магазините наоколо.

По думите на една от очевидците всеки ден десетки деца ходят в заведението, намиращо се в близост до магазина, в който тя продава, за да пушат евтини наргилета със съмнително съдържание.

"Не знам колко е опасно и по какъв начин влияе на мозъка и сетивата на хората, но когато видиш едно невръстно момиче, което лежи неподвижно на земята, знаеш, че това не е в границите на нормалното", казва още магазинерката, пожелала анонимност.

Всъщност пушенето на наргиле стана тотален хит сред младите хора през последната година. То е известно още като "водна лула" и произлиза от Индия. Представлява тръба, на която от единия й край е поставен тютюн, индиректно нагрят на огън, а тръбата води до стъклен съд с вода, в който се филтрира димът, за да се вдишва от един или няколко маркуча. Може да се използва, за да се пуши тютюн, билки и плодове. Тютюнът на наргилето е смесен с различни аромати, като те могат да достигнат до 80 процента.

"Подсладеният му вкус го прави по-привлекателен за децата и те погрешно решават, че е по-малко вреден", твърдят специалисти.

Въпреки че на външен вид уредът изобщо не прилича на цигара, при наличието на тютюн в него носи почти същите опасности, каквито и пушенето на обикновен тютюн. Според експерти няколко наргилета на ден са равностойни на никотина от десетина цигари. Продължителното пушене на поне едно наргиле дневно има ефект на натрупване - то увеличава концентрацията лавинообразно докато в един момент се равнява на кутия цигари. В същото време сравнително рядкото пушене на наргиле генерира никотин по-малко от две цигари дневно.

Вредата от наргилето

Проблеми с белия дроб, завишен риск от рак, тумори на пикочния мехур, на устните и на устната кухина са чести при пушещите наргиле. Допълнителен увреждащ здравето фактор е споделянето на наргилето. Трябва да се мисли за инфекциозни болести като херпес, хепатит и туберкулоза. Наргилетата по заведенията се чистят немарливо и така нараства рискът от предаване на гъбични инфекции и на хеликобактер пилори - опасна бактерия, която се загнездва в стомаха и причинява хроничен гастрит, язва и предразполага към рак, казват специалистите.

При наргилето играе роля и факторът "сеанс", който продължава значително по-дълго от пушенето на една цигара. По този начин обаче силно се повишава рискът от зависимост. Веществата, които упражняват вредното си влияние, са същите като при цигарите, но пушенето на наргиле обременява белите дробове с 20 пъти по-голямо количество катран. В сравнение с цигарите по-високо е и обременяването с олово, хром, арсен и никел.

Друго влияние, което оказва пушенето на наргиле, е замайване и болки в главата, гадене и припадъци. Проверка на експерти показва, че след пушене наргиле на следващия ден в урината на човека се наблюдават повишени нива на никотин, котинин и други изключително вредни канцерогенни вещества. При натравянето се получава инфекция, която е съпътствана от недостиг на въздух, болка в гръдния кош, треска, тежка слабост и гадене. В резултат на това се развива бактерията стафилококус ауреус, която причинява заболявания на лигавицата на горните дихателни пътища като тонзилит, бронхит, трахеит.

Пристрастяват ли се хората към пушенето на наргиле?

Редовното пушене на наргиле може да доведе до зависимост в самия човек. Според специалисти самата психологическа нагласа в хората ги кара да го правят често. Те вярват, че пушенето на наргиле е безвредно и е далеч от вредата, която оказват цигарите. Най-лесно зависими стават младите хора, които от наргилето съвсем естествено преминават към цигарите и стават зависими завинаги.
За тях наргилето изглежда екзотично и атрактивно, предлагащо много голям избор от аромати и вкусове. Особено актуалните в последната година електронни наргилета, които са леснопреносими и могат да бъдат постоянно подръка, засилват ефекта на зависимостта в младежите.

При децата ситуацията е най-неприятна. Американско изследване показва, че ако те свикнат с никотина в ранна възраст, вероятността по-късно да се откажат от него е почти нула. Тоест те са обречени да останат пушачи завинаги.
Шокиращите данни излязоха наяве покрай разследването срещу американските тютюневи гиганти, когато бяха осъдени да платят милиарди долари на държавата за това, че тровят населението.

Какво представлява електронното наргиле и как то стана хит сред младите в последните месеци четете в печатното издание на "168 часа".