Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За първи път екип от международни учени осъществи успешен опит за коригиране на ДНК на човешки ембрион, съобщава сп. “Нейчър”. Специалистите определят постижението като пробив в медицината, защото върху подобни опити се работи от години. Всъщност екипът е успял да премахне дефектен ген, носител на наследствено заболяване, причиняващо удебеляване на сърдечния мускул, което се смята за водеща причина за внезапна смърт в млада възраст, особено при спортисти.

Учените са използвали молекулярната технология CRISPR/Cas9 – метод за влияние върху ДНК, разработван от 2012 г. от френски екип. Принципът й се състои в това, че се програмира специален протеин - Cas9, който е в състояние да “отреже” определен ДНК участък, за да може той да се модифицира. Благодарение на тази молекулярна технология става възможно да се премахват, заменят, променят, отслабват или подсилват гени по избор. До момента обаче CRISPR/Cas9 е прилагана единствено при различни видове животни и микроорганизми. При човек технологиите на генното инженерство са използвани предимно за модификации в тъкани или клетки, например при дегенеративни промени на ретината. След 2012 г. различни екипи по света правят опити за модифициране на ДНК при човешки ембриони.

През 2015 г. китайски екип от университета “Сун Ятсен” в Гуандун успяват да заменят при ембрион гена, отговорен за рядка болест на кръвта – бета-таласемия, или т.нар. анемия на Кулей. Опитите са признати за успешни, но те все пак са извършени върху нежизнеспособни ембриони, предоставени от клиники за оплождане инвитро. Британски екипи също от години работят за развиване на възможностите за влияние на ДНК с цел гените, отговорни за множество наследствени болести, да бъдат модифицирани още преди раждането.

Специалисти обаче изказаха притеснение, че тези постижения може да се използват не само за превенция на смъртоносни болести, но и за създаване на свръхчовеци.