Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Без нашата решителна подкрепа здравите сили в страната трудно ще се организират... те трябва да почувстват подкрепата на нашите въоръжени сили, помощта на Варшавския договор."

Това казва преди 49 години през юли месец Тодор Живков по време на заседание на лидерите на Варшавския договор във Варшава. Той е социалистическият лидер, който дава предложението в Чехословакия да нахлуят армиите на Варшавския договор, което се случва на 21-ви август (т.е. на днешната дата), макар България да е единствената от 5-те страни, която не дели граница с Чехословакия.

"България се извинява" - това пише на чешки върху боядисяния в розово преди няколко години Паметник на съветския окупатор в столицата София.

България е първата страна, която дава предложението, но последната, която се извинява през 1990 г. с решение на парламента, а после и през 1997 г., когато президентът Петър Стоянов го прави по време на официално посещение.

Срамът остава за нас, българите, които все още чакаме наследницата на комунистическата партия, БСП, да преживее поредния катарзис и да се извини на чехи и словаци, че смаза свободата им с танкове.

#ПомнимБГ

#BulharskoSeOmlouvá

*Емил Джасим във фейсбук