Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В разгара на лятото само името й разхлажда и човек веднага си представя хладилник със сладолед и студени напитки. Ледената диета налага да се понижи температурата на околната среда и на храната за консумация. Тя трае 6 седмици и с нея се свалят от 5 до 20 кг в зависимост от изходното тегло. Прилага се еднократно. Страничните ползи са повишена работоспособност, здрав сън и регулиране на кръвната захар.

Не е подходяща за бременни и кърмачки и за хора с болно гърло, стомах, бели дробове.

Ледената диета е описана в книга от английската журналистка Пета Би. Тя популяризира и екстравагантния аква джогинг – подводна бягаща пътека. По нея се топят мазнините, ставите не се претоварват, травмите се избягват. Такива пътеки имат в басейните си Дженифър Анистън и олимпийската шампионка по бягане Джесика Енис, която бързо се възстановила след травма.

Удоволствие е ледената

диета да се спазва

през лятото,

но максимален ефект се постига с нея в хладно време. Тя е по-евтин начин за отслабване в сравнение с аква джогинга. Тайната й е проста – смразяваш себе си отвътре с ледени напитки и храна, но и отвън, като се обличаш леко и оставяш прозореца отворен. Прилича на закаляване.

Идеята за ледената диета е на американския гастроентеролог Брайън Вайнър, лансирана няколко години преди Пета Би. И докато той се канел да обобщи изследванията си в книга, тя го изпреварва и става знаменитост. Докторът препоръчва дневно да се изпива или изяжда 1 л ледена вода с лед в нея. Разрешава да се добави към леденото смути само малко подсладител. Според него организмът харчи много енергия, за да разтопи леда в стомаха, и това изразходва запасите му от мазнини. И човек по думите на Вайнър яде по-малко, защото ледената вода запълва стомаха.

При Пета основното не е количеството храна, а създаването на някои полезни навици. Тя смята, че хората на XXI век трупат килограми, защото живеят на прекалено топло.

С ледената диета бялата мастна тъкан се превръща в кафява, която съхранява повече енергия в по-малък обем. Охлаждането ускорява обмяната, а измъчените от прегряване органи започват да работят нормално. Така според Пета човек ще се втали завинаги, стига да не се върне към старите си навици и да загрее отново тялото си. Авторката се опира на харвардско изследване, според което при понижена температура в дома и по-леко облекло за седмица се изгарят 2100-2800 калории в повече.