Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Началникът на затвора в Стара Загора Иван Карушков (вдясно) и зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов разглеждат подобрените условия за лишените от свобода.
Началникът на затвора в Стара Загора Иван Карушков (вдясно) и зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов разглеждат подобрените условия за лишените от свобода.

Министерството на правосъдието отчете успех с усвояването на 10 млн. евро от Норвежкия финансов механизъм, чакат се два пъти повече за следващия период

Главният редактор на “168 часа” Слави Ангелов представи филма “Промяната” за ремонтираните килии и подобряването на условията зад решетките

17,5 млн. евро ще струва новият затвор край “Кремиковци”, обяви в Стара Загора зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. Министерството на правосъдието представи резултатите от усвояването на помощта, която България получи от Норвежкия финансов механизъм за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. 

“Предстои подписването на договор. Срокът за изпълнението е 48 месеца. Нашите партньори от Норвегия са доволни от резултатите, които постигнахме за отминалия програмен период. След 3-4 г. ще можем да се радваме на един

нов затвор

с капацитет

450 души

Анализите сочат, че най-подходящото място за изграждането му е “Кремиковци”. Към него ще има и модерен учебен център за повишаване на квалификацията на персонала по реинтеграцията на лишените от свобода в обществото”, каза проф. Проданов пред началниците на всички затвори у нас.

България усвои над 10 млн. евро по програмата за подобряване на условията в затворите и арестите, а за следващия период финансирането по механизма ще бъде два пъти повече. С по-голямата част от тези средства ще се построи новият затвор. Други 1,1 млн. евро са предвидени за алтернативни мерки за изтърпяване на наказанията като пробация, за повишаване на квалификациста на персонала на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, както и на затворниците, за да могат да се адаптират по-лесно на свобода. 

Слави Ангелов представя филма “Промяната” пред началниците на затворите в България.
Слави Ангелов представя филма “Промяната” пред началниците на затворите в България.

По време на отчета на Министерството на правосъдието за вече усвоените над 10 млн. евро беше представен и филм на “Про нюз България” АД за промяната след ремонтите в местата за лишаване от свобода. Автор и режисьор е главният редактор на “168 часа” Слави Ангелов, а оператори - фоторепортерите на “24 часа” Йордан Симеонов и Пиер Петров. Месец и половина екипът обикаля затвория заради условията в които България е била осъждана в Страсбург, и където има коренна промяна след ремонтите. 

Затворници гледат гостите зад ПВЦ дограмата, монтирана до решетките на стаите.  СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ
Затворници гледат гостите зад ПВЦ дограмата, монтирана до решетките на стаите. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

“Не е приятно да чуваме, че съдилищата в Европа отказват да върнат някого в България, защото условията в затворите и арестите са лоши. Благодарни сме, защото от норвежката програма започнаха не само първите ремонти, но и истинският разговор за местата за лишаване от свобода у нас”, казва пред камерата на колегите Екатерина Захариева, настоящ вицепремиер и министър на външните работи, която беше министър на правосъдието във второто правителство на ГЕРБ.

В последните години

България е

осъждана

многократно

за нечовшките

условия

в местата за лишаване от свобода, а глобите плащат всички данъкоплатци. Според Захариева правилният път е инвестиции за подобряване на условията, което е факт с парите от Норвежкия финансов механизъм. 

“Условията трябва да са близки до нормалния живот, а, за съжаление, през втората половина на XX в. не е обръщано достатъчно внимание на системата по обясними причини. След 1989 г. България е подписала редица международни договори и конвенции, които трябва да изпълняваме. Затова са нужни капиталови разходи и сме изключително благодарни на Норвежкия финансов механизъм”, казва зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Ново затворническо общежитие в с. Дебелт за 450 души, обновен учебен център в затвора в Плевен, нов кухненски блок за болницата в Ловеч, модерен медицински център и детска градина в женския затвор в Сливен, нов арест след преустройство на бивша казарма в Шумен са само част от подобренията, които вече са факт с финансирането от Норвегия. По собствените им признания във филма “Промяната” условията вече са почти като в хотел.

900 хил. лв. са похарчени за обновяването на корпуса на затвора в Стара Загора, където изтърпяват наказанието си 700 души - около 10% от всички лишени от свобода в България. Обитателите му вече са забравили времената, когато в стая от 20 кв. м са живели по 12 души, а мухълът превземал дори дрехите им. Вече всичко е по европейските стандарти, към които се стреми дирекция “Изпълнение на наказанията”.

“Преди в килиите имаше плъхове, беше мръсно, на етажа имаше една тоалетна с 4 клекала, чакахме ред по 1 час, защото сме 150 души в коридора. Зимата духаше от дограмата. Сега е различно”, споделя лишен от свобода в затвора в Стара Загора и показва новата ПВЦ дограма, която е монтирата пред решетките на стаята. Килиите са боядисани, баните и тоалетните - с фаянс и теракота. В затвора има училище, православен храм, цех за изработка на изделия от дърво и ПВЦ дограма.

“Това не е лукс, а нормални условия за живот. Така ще се помогне и за превъзпитанието на лишените от свобода. Намалява напрежението между тях, няма издевателства”, разказва началникът на един от затворите, който е модернизиран с пари от норвежкия механизъм.

В ремонтите с

парите от

Норвегия пряко

участват с труд

над 200 души, които изтърпяват наказанията си. С работа те намаляват присъдите си. 2400 са затворниците, които вече се радват на нови, по-добри условия в килиите.

Както и досега, пари от Норвежкия финансов механизъм ще бъдат инвестирани и в програми за превъзпитание и създаване на трудови навици за затворниците.

“Така по-рядко ще чуваме, че рецидивист е извършил поредното престъпление на свобода. Факт е, че в държавите, където се отделя внимание за превъзпитателна дейност, има места за лишаване от свобода, в които няма и един затворник”, казва Екатерина Захариева във филма “Промяната”.

По такива програми вече работи и колегата на Слави Ангелов, който е главен редактор на в. “Кайлъшки вести” в затвора в Ловеч. Осъден е за измами, но сега разбира, че и с труд може да се постигат резултати. Доволен е, че се занимава с нещо смислено. Много от жените в сливенския затвор научават там как се работи с шевна машина, други изкарват курсове за фризьори и много други различни занаяти, които им дават шанс за реализация на свобода.

Освен нов затвор край “Кремиковци” администрацията предвижда инвестиции от новия програмен период на Норвежкия финансов механизъм за затворите в Пловдив, Бобов дол, Самораново, Враца, Бургас, арести в погранични район.

Обитаемата площ на човек е съобразена с европейските стандарти.
Обитаемата площ на човек е съобразена с европейските стандарти.