Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато е бременна с Уилям, се хвърля по стълбите. Кралицата е ужасена, а Чарлз отива да язди.

Описва сватбата си като “най-лошия ден в живота”.

Самонаранява се с писалка, кръвта е навсякъде, но съпругът не забелязва.

Твърди, че са убили истинската голяма любов.

Обикновеното момиче, срещнало истински принц. Бляскава кралска сватба и живот в дворец. Може и да звучи като приказка, но в случая на Даяна се оказало ад. Една от най-обичаните принцеси в света живеела като в затвор, а собствените й думи накараха цяла Англия да настръхне.

Преди дни "Канал 4" пусна в ефира си документален филм с неизлъчвани досега видеозаписи на принцеса Даяна. В тях някогашната детска учителка споделя за любовта си с Чарлз, самонараняването, булимията и Камила Паркър Боулс. За голяма част от британския народ пускането на филма в ефир бе "неетично", но за тези, които търсят причина да премахнат монархията, кадрите дойдоха като подарък.

"Обществото искаше красива принцеса, но те не подозираха, че отвътре жената зад тази принцеса се разпъва на кръст, защото смяташе, че не е достатъчно добра."

Още детството на Даяна е тежко. В записите тя разкзва колко нещастна е била, как често е ставала свидетел на сълзите на собствената си майка. Но това далеч не е най-шокиращото в живота й. През 1980 г. тя за първи път среща бъдещия си съпруг принц Чарлз. Със сина на Елизабет II се виждат едва 13 пъти, преди да се оженят. За една от тези срещи, Даяна разказва: "Първата вечер седнахме на една бала и му казах: Изглеждахте тъжен, докато вървяхте по пътеката в "Сейнт Пол". Сърцето ми се късаше, докато ви гледах. Не беше редно да сте самотен. Трябва да има кой да се грижи за вас. В следващия миг той на практика скочи върху мен."

В тези месеци на ухажване Чарлз твърди, че е луд по Даяна, но се държи с нея абсолютно нелогично, "странно", както го нарича тя. Принцесата разказва, че й звънял всеки ден в продължения на седмица, а после изчезвал за цели три. За нея било нормално:

"Знаеше къде съм, ако му трябвах, щеше да звънне." В крайна сметка Даяна, която тогава живее в обикновен тесен апартамент с още четири момичета и описва този период от живота си като "най-щастливия", е нужна на Чарлз.

Той й предлага брак, а тя е някак объркана: "Помоли ме да седна и ме попита дали ще се омъжа за него. Тогава бракът бе нещо много далечно за мен, нещо за възрастни. Аз бях Даяна, детската учителка. Виждаше ми се абсурдно. Попита ме дали осъзнавам, че ще стана кралица. Вътрешният ми глас ми каза: Няма да си кралица, но ще ти е трудно. После си казах - добре, и му казах "да"."

Но бракът й с бъдещия крал на Англия се оказва пълен кошмар. Ад, който започва още с годежа им. Цялата прислуга се държи с нея като с някой, който не бива дори да стъпва в двореца. Сякаш мястото й не е там.

"Най-странното нещо, което ми се случи, бе интервюто, което трябваше да дадем, след като обявихме годежа си. Журналистът ни попита: "Влюбени ли сте?" Помислих си колко глупав е този въпрос и казах: "Да, разбира се." Тогава Чарлз се обърна към мен и промълви: "Каквото и да значи любов." Това напълно ме изуми. Зачудих се какъв странен отговор. Господи. Това напълно ме травматизира."

Тогава започват и проблемите на Даяна с булимията. Доскоро се твърдеше, че коментарите, които медиите и обикновените хора правели, са причината тя да започне да повръща. Описвали я като "леко пълничка". Една седмица след годежа, който се състоял през февруари 1981 г., се случило и събитието, което накарало бъдещата принцеса да направи първите стъпки към болестта: “Булимията започна седмица след годежа Чарлз сложи ръка на кръста ми и каза: Тук сме малко пухкави, а? Това отключи нещо у мен. Когато повърнах за първи път, мислех, че така ще облекча напрежението. Когато ми взеха мерки за първи път, талията ми бе 74 см. В деня на сватбата - 58. Бях се смалила."

И все пак двамата сключват брак. Събитието е едно от най-гледаните по британската телевизия. Дълго след това идват и разкритията около него. Даяна вече знае за връзката на принца с Камила Паркър Боулс. Той от своя страна започва да плаче, гледайки събиращата се тълпа, която очаква новата кралска двойка. Според придворния писател Кени Джуниър това бил моментът, в който Чарлз осъзнал грешката, която е направил. Но не е и единственият, който се чувства по този начин:

"В деня на сватбата се чувствах като агне на заколение Това беше най-лошият ден в живота ми." А с медения месец идват и първите знаци, че в тази връзка е пренаселено, а за вниманието на Чарлз се бори още една жена.

"Бяхме на меден месец, а на китките му се появиха копчета за ръкавели. На тях беше гравирана буквата К. Казах му: От Камила ли са? Да, тя ми е приятелка. Какъв скандал стана само! Изпитвах бясна ревност."

По-късно Даяна хваща съпруга си да говори тайно "мръсотии" по телефона с любовницата си Камила. Казва, че двамата са правили "телефонен секс". Принцесата не издържала дълго да бъде пренебрегвана от съпруга си и решила да поговори с него, ала отговорът му бил красноречив: "Няма да съм единственият принц на Уелс, който не е имал любовница."

Връзката на Чарлз с Камила датира още преди той да срещне Даяна, ала незнайно защо той избира детската учителка пред знатната дама. Решение, което съсипва Паркър Боулс, но и, както става ясно от записите, Даяна:

"Журналистите ми звъняха в два през нощта, преди да пуснат броя за печат. Искаха да потвърдя или отрека нещо. Когато той ми звънеше, казваше: Горката Камила Паркър Боулс, има много журналисти, много й е трудно. Не се оплаквах.

Питах: Колко журналисти има там. Поне четирима. А пред нас чакаха 34-ма! Но така и не му казах. Чарлз не ме подкрепяше. Пресслужбата му също.

Казваха ми: Оправяй се сама Намерих у себе си решимост да оцелея." Даяна остава шокирана, ала се оказва, че голяма част от семейството му го подкрепя. Баща му принц Филип спокойно казва, че ако бракът с лейди Ди не проработи, след пет години винаги може да се върне в обятията на Камила. Младата жена не знае какво да направи. Когато опитва да говори с Паркър Боулс и не успява, отчаяна, Даяна отива при Елизабет II за съвет как да спаси брака си:

"Отидох при кралицата, плачейки, и казах: "Не знам какво да правя", а тя ми отговори:

"И аз не знам какво да направиш. Чарлз е безнадежден", и това беше. Това бе нейната помощ." Сексуалният й живот също не е впечатляващ. В интервютата, Даяна споделя как в началото на брака им тя и Чарлз спели заедно само по веднъж на три седмици. А когато се родил принц Хари, всичко просто "изчезнало".

Даяна се съсипва напълно, а на Чарлз и на кралското семейство въобще не им пука. Тогава тя започва да прави всякакви опити да привлече вниманието им. За жалост това така и не се случва.

"Можех да се обърна към алкохола, но това щеше да е прекалено очевидно. Можех да стана анорексичка, а това щеше да е още по-очевидно. Реших да се справя с това по-дискретно. Избрах да наранявам себе си, вместо да нараня всички вас."

И под "наранявам себе си" лейди Ди няма предвид булимията си. Напротив, тя наистина се опитва да сложи край със себе си:

"Забременях с Уилям. Бременността ми беше тежка. Чарлз каза, че само се оплаквам. Почувствах се отчаяна, изплаках си очите. Той каза, че няма да ме слуша, защото винаги правя така, и че отива на езда.

Тогава се хвърлих по стълбите, както бях бременна. Имах синини по корема. Кралицата излезе и беше ужасена. Цялата трепереше от уплаха. А Чарлз отиде да язди. Когато се върна, не ми обърна никакво внимание."

Принцесата дори си посяга пред очите на съпруга си, за да може той лично да види какво й причинява, ала резултатът е абсолютно същият - викът й за помощ остава нечут.

"След 5 години брак сестра ми дойде да ме види. Бях с остро деколте. Попита ме какви са тези следи по гърдите ми. Казах й, че ми няма нищо, но тя настояваше. Предната вечер исках да говоря с Чарлз за нещо. Той не ме изслуша и ме обиди. Грабнах писалката от бюрото му и се надрасках по гърдите и надолу по бедрата.

Имаше много кръв. Това не му направи никакво впечатление. Според психолози най-вероятно отношението на принца на Уелс към съпругата му е продиктувано от завист. Медиите непрестанно се интересуват от Даяна. Къде е, какво прави? А той сякаш живее в сянката й. Дори самата принцеса го усеща. Когато са на обиколка в Австралия, всички казват "от грешната страна сме, искаме да видим нея, а не него".

"В тълпата се чуваше само това. Той не беше свикнал с това. Аз също. Изкарваше си го на мен. Завиждаше. Разбирах завистта му, но не можех да обясня, че не съм искала това."

Завист има и от страна на Камила, която остава нещастна от това, че Даяна все пак ражда Уилям здрав. В едно от своите интервюта бившият бодигард на принцесата Кен Уорф разкрива, че сегашната херцогиня на Корнуол сама признала, че завижда на лейди Ди за двамата красиви синове, които е родила.

Единствената светлина в живота на Даяна идва през 1976 г., когато между нея и друг неин бодигард пламва искрата на истинската любов. За жалост тя не гори дълго, а кралската фамилия успява да затрие и нея.

"Когато бях на 24, наистина се влюбих в човек, който работеше като охрана. Ала го изхвърлиха и след това го убиха. Той беше най-голямата ми любов и това ме довърши. Трябва да призная, че беше един от най-тежките моменти в живота ми. Не ми е лесно да говоря за това... но бях готова да зарежа всичко и да избягам някъде с него."

В този сегмент от интервютата Даяна говори за Бари Манакий, неин телохранител в продължение на година. Изневиделица той бил изпратен да работи в дипломатическа протекционна група в Лондон. 39-годишният мъж умира през 1987 г., след като мотоциклетът, на който се вози, се сблъсква с кола. Неговият приятел оцелява, но не и любовта на Даяна.

Шофьорът, причинил катастрофата, е глобен едва с 85 лири за опасно шофиране. Случаят е определен като инцидент и въпреки че няма доказателства, които да сочат обратното, Даяна вярва, че тяхната афера, която впрочем не била консумирана сексуално, е в основата на "очистването" му.

"Не трябваше да си играя с огъня", промълвява Даяна. През 1997 г. тя също загива в катастрофа, новият й възлюбен е заедно с нея. Точно 20 години след трагичния инцидент, който също се смята от някои за убийство, мрачните разкрития, излезли лично от устата на Даяна, всяха смут в кралското семейство. Те от своя страна не одобриха филма, отказаха да го коментират и излязоха със своя, доста по-приятна история за това колко добра майка е била принцесата на двамата си красиви синове. И наистина Даяна е била най-добрата майка за Уилям и Хари, които са съсипани след смъртта й. Родител, който през целия си живот е бил подвластен главно на емоцията:

"Водя се от сърцето си, а не от разума. Правя нещата различно, защото не следвам книгата с правила."