Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В интервю само за “168 часа” свидетел на прокуратурата и потърпевш от действията на Живко Суджука и “бандата на сервитьорите” заявява: Обиден съм! Загърбиха заканите за убийство, изнудване, рекет и търговия с влияние, казва бизнесмен - свидетел срещу депутата.

Спестяваме имената на потърпевш от действията на отстранения депутат от ГЕРБ Живко Мартинов-Суджука, тъй като е сред свидетелите по разследването, придобило популярност с названието "Суджукгейт". След скандалните разкрития и образуваните досъдебни производства натискът над жертвите на Мартинов и приближените му по никакъв начин не е намалял, оплака се един от тях пред "168 часа".

- Какво се случи след скандалните разкрития срещу ексдепутата от ГЕРБ Живко Мартинов?

- На 27 юли в обекта на съпругата ми в Кранево пристига проверка от НАП-Варна. Въпросните служители са от вътрешността на страната. Изрично ги попитахме дали са по сигнал или идват на регулярна проверка. Казах им, че съм свидетел на прокуратурата по разследването срещу депутата Живко Мартинов и ги питах да не идват по поръчково пуснати сигнали.

Отговориха ми, че нямат общо със сигналите. Че са на регулярна проверка в обекта. След като започнаха да вадят документите си, съпругата ми е видяла, че в тях е сигнал, за който ние вече знаем.

Той е същият като този до Комисията по защита на потребителите. Оказахме съдействие на служителите на НАП, независиво че ни излъгаха. Те дойдоха предубедени и настроени. Твърдяха, че касовият апарат не е с фискализирано устройство, че не се издават касови бележки. При проверката се увериха, че това не отговаря на истината. Съставиха протокол, по който няма констатации за никакви нарушения

Независимо от това след няколко дни по електронна поща съпругата ми получи съобщение, че започва проверка на фирмата - собственост на имота. Той представлява масивна сграда на 2 етажа. Първият е заведение за обществено хранене, вторият - игрална зала и в двора има 5 къщички, които се отдават под наем на туристи. Целият обект е категоризиран от община Балчик през 2005 г., когато е въведен в експлоатация.

- Защо смятате, че проверките са поръчкови?

- Никой не ти дава обяснение. Искат определени документи, които трябва да се представят в срок на НАП-Варна. Въпросната фирма от 3 г. не е имала дейност, а обектът се експлоатира от друга фирма. Провериха фирмата, която функционира. Нямаше никакви нарушения и сега тенденциозно проверяват една, която не работи. След още един ден служителката от НАП-Добрич, се обади, за да ни уведоми, че започва проверка на мен и жена ми като физически лица.

- Имате ли предположения защо се прави това?

- Не е предположение, а сигурност. Прави се, за да се угоди на близки до бившия депутат Живко Мартинов и група криминално проявени лица, които са около него. Т.нар. "банда на сервитьорите". В нея освен Мартинов е и Валентин Николов - негов съветник в парламента с прозвището Цуцито, Петър Малджиев - бивш сервитьор, днес виден хотелиер и кадруващ в полицията от името и чрез Живко Мартинов. Сигнализирали сме за негови назначения още есента на м. г. и до ден днешен няма никакъв отговор по тях от МВР.

- Да разбирам ли, че макар и отстранен, Живко Мартинов и негови хора продължават с действията, заради които избухна скандалът?

- След всичко, което прокуратурата изнесе и предприе по мои сигнали и на други потърпевши, нищо не се е променило. Мартинов има хора, назначени от него на всякакви ръководни длъжности в различни сфери, които продължават да са му верни.

Те правят всичко възможно последствията от "Суджукгейт" да бъдат минамални, като атакуват всички, които сме сигнализирали прокуратурата. Те изправят цялата държава срещу нас, за да покажат, че не следва да се прави вече стореното от нас, че истината няма значение.

Категорично искам да заявя, че добричката полиция активно подкрепя Живко Мартинов и криминално проявените лица около него. В тази връзка на 2 пъти със свои действия са застрашили живота ми.

- Кой кой е в групата?

- Петър Малджиев е криминално проявено лице от зората на демокрацията. Създател на асоциация "Бодигард", още преди групировките да тормозят гражданите. Същата беше закрита със заповед на прокуратурата. След това той стана представител на "Аполо и Болкан" и впоследствие неин шеф в Добричко. Същият има справка от 30 листа в Имотния регистър, като не е ясно първочаналното натрупване на капиталите откъде е. Основното, което е придобивал и придобива, е от общини и държавата - сами се сещате кои и какви хора имат такава възможност.

За Цуцито се твърди, че има присъда за автокражби в друга държава. Кога и как ще нападат бизнесмени от региона, се решава в заведението на бащата на Стелиян Митев - на когото Мартинов е кръстник - Димитър.

Злият гений в групата на сервитьорите са Малджиев и Веселин Колев - бивш началник на Икономическа полиция и за кратко директор на ОД МВР - Добрич. За него се знае, че възползвайки се от служебното положение, е уреждал счетоводното обслужване на фирми с проблеми в кантората на съпругата си. Тя има жилищна кооперация в центъра на Добрич с надстроени етажи.

Още миналата година, през пролетта, получиха покана за доброволното им събаряне, което и към момента не е факт, защото са толерирани от властите заради обвързаността им с Мартинов и “сервитьорите”.

След като Колев беше "помолен" да напусне МВР заради скандали той е преподавател във Варненския свободен университет и адвокат. В момента Колев е обект на прокурорска проверка заради действията си през последните 5 години.

За мен е голяма изненада, че НАП сам влезе в "Суджукгейт", въпреки че се видя какво се случи с шефката на Агенцията по безопасност на храните.

Ще има ли обективност при проверките според потърпевшия, четете в хартиеното издание на "168 часа".