Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първата къща, която Гауди сътворява, ще бъде отворена за посетители тази есен, след като 130 години е била частна собственост. Това е осмата сграда в Барселона, която ЮНЕСКО обяви за част от световното културно наследство.

Съвсем младият Антонио строи “Каса Висенс” през 1883-1885 г. за Мануел Висенс и Монтанер. Архитектът тъкмо е взел дипломата си и е работил единствено по малки проекти - гробищна порта, щандове за изложения и т.н. Това обаче е първата къща, в която има възможност да разгърне таланта си. През 2005 г. сградата е обявена за част от световното културно наследство от ЮНЕСКО. Тогава тя все още е частна собственост. Принадлежи на наследниците на предприемач, който навремето я купува от вдовицата на Мануел Висенс. През 2007 г. къщата е обявена за продажба. По данни на ArchitectureDaily исканата цена е 35 милиона евро. Официални оферти обаче не са получени. През следващите години не се съобщава нито за евентуални купувачи, нито е дадена нова цена. Едва седем години по-късно е обявено, че сградата е купена от финансовото дружество MoraBancGrup. То веднага съобщава, че ще вложи средства в реставрирането и превръщането на къщата в музей. За целта са наети някои от най-добрите съвременни испански архитекти. Първоначално планираните две години за реновация не стигат обаче и вместо миналата есен, както първоначално е обявено, "Каса Висенс" ще отвори врати едва тази. Говореше се, че още напролет тя ще приема туристи, но и този срок не беше спазен. Всички се надяват най-накрая тази есен Гауди официално да има нов музей в града. Той наистина ще е от изключителна важност, тъй като ще покаже на посетителите колко смел е в стила си архитектът още съвсем в началото на кариерата си.

Мениджърът на проекта по превръщането на къщата в музей Мерседес Мора споделя пред сп. IconicHouses: "Нашата цел е да покажем на обществеността първата къща, построена от гениалния архитект Гауди. Тя е емблематична, защото поставя началото на развитието на таланта му и именно от тази отправна точка ценителите на изкуството могат да разберат уникалния архитектурен стил на Гауди и огромното му влияние за развитието на ар нуво в Барселона."

Сградата е триетажна, с разноцветна фасада с множество орнаменти. Специалистите определят стила й като мудехар - в който се смесват арабското и испанското влияние, но с елементи от ар нуво и дори барок. Изключително впечатляващ е интериорът на къщата. Птици, пеперуди и растения красят стените. Гауди проектира всичко - и вратите, и мебелите, и уникалната украса от папиемаше по стените. Още съвсем млад той доказва, че въображението му не познава граници и че не може да бъде затворено в рамките на един - единствен стил. През 1925 г. тогавашният собственик на къщата Антони Джовер закупува съседния парцел и иска от Гауди да разшири сградата. Архитектът категорично отказва, тъй като се е посветил изцяло на строежа на "Саграда фамилия". Той дори живее в една от работилниците в катедралата и я напуска единствено за да ходи на служба или на изповед. Неговият последовател Жоан Батиста Сера де Мартинес поема поръчката и разширява сградата, но следвайки напълно първоначалния план и стил на Гауди. Тогава в градината има и уникален фонтан с колони, но той е разрушен през 1946 г.