Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Състезание по скачане на Стари Мост в Мостар
Състезание по скачане на Стари Мост в Мостар

На някои места авантюристите рискуват живота си.

Представете си това - стоите на ръба на скала. Зад вас е безопасността, пред вас - нищото. Обръщате ли се назад, или опъвате смелостта си до нейния предел и скачате?

Не е нужно да си гений, за да разбереш какво изисква безопасното скачане от скали - намираш перфектен ръб, море с подходяща дълбочина и скачаш. Но защо някой би искал да се хвърли от високо? Защото, въпреки че звучи като нещо, присъщо на анимационните герои и 20-годишните тийнейджъри, задвижвани от тестостерон, клифд жъмпингът е нещо, което почти всеки може да направи.

Той е най-простият от екстремните спортове и не изисква екипировка. Единственото, което трябва да направите, е да прескочите зоната си на комфорт и да опитате нещо, малко по-страшно от обичайното. А наградата е невероятно чувство на преливащ адреналин и свобода.

Така че, ако сте готови да опитате сами или просто да направите снимка, оставяйки трудната работа на експертите, ето някои от най-красивите и подходящи места по света, където хората отиват, за да скачат от скали.

Най-близо до България се намират гръцките скали. Обикаляйки островите на съседката ни с лодка, може да се открият множество подходящи места за скачане, но тези, които привличат търсачите на силни усещания, са бреговете на Агиос Гордиос. От една определена скала може да изберете дали да скочите от 13 или 15 м. И повярвайте, тази разлика от 2 м е значителна, не само приводняването, но и за изкачването обратно до върха. Всъщност от това място няма как да си тръгнете с подвита опашка. Веднъж качиш ли се по ужасно острите камъни, единственият начин да се окажеш далеч от нея е да скочиш обратно във водата. Слизането пеша е особено животозастрашаващо решение.

Друго чудесно място за скачане са скалите на красивия град Дубровник в Хърватия. Тайното местенце "Буза бар", или "Дупка в стената", е трудно откриваемо, но предлага студени напитки и възможността да стигнеш до най-подходящите места за скачане.

Изборът на височини е разнообразен. За новобранците има по-нисички скали, от които да направят първите си опити в света на скачането, а по-смелите може да се насочат към 19-метровата скала, позната на местните като Лъвът. Ако решите да се хвърлите от нея, ви чакат три секунди свободно падане, което трябва да завърши с перфектно приводняване, ако не искате да развалите останалата част от почивката си.

Интересно място за скачане е Стари мост в град Мостар, Босна и Херцеговина. Реално там няма скали, но преживяването е почти същото. Зяпачите, естествено, са повече от смелчаците, на които им се налага да платят 25 евро, за да бъдат обучени.

Краткият урок започва на малка платформа с височина 10 метра, където експерти показват какъв е правилният начин да попаднеш във водата. Когато ученикът им е готов, го ескортират до върха на моста на височина 24 м. Не един или двама са свършвали в болница след авантюрата.

Райската долина в Мароко определено отговаря на името си. Абсолютно пустинно клише, намиращо се на 45 минути източно от Тагазут и 30 минути катерене. Слънце, палми, тюркоазена вода, хамаци, фрешове и тишина предлагат скалите на Райската долина, а скалите са подходящи за всяко ниво на опит и храброст.

От колко метра се хвърлят в Акапулко, Мексико и на кой плаж скачате до невероятна църква, четете в хартиеното издание