Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За казуса "Иво Богданов" като всеки журналист знаех отдавна, но нямаше доказателства и темата бе във фризера до декември 2016 г. Тогава ми звънна адвокатът му и каза с треперещ глас: "Връщам се от чужбина, има новина, полякът е намерен мъртъв."

На практика оттам започна и разплитането на казуса, но това отне време.
Трудно убедих близките на Иво и самия него, че темата трябва да види бял свят чрез медиите. В този случай има и един изключително деликатен емоционален момент, който засяга сина на Иво. Патрик е 20-годишен студент по ядрена физика и миналата година получи инсулт от силния шок около присъдата и обвинението на баща му в убийство. В крайна сметка семейството реши да ми се довери и така темата видя бял свят и в Гърция на страниците на в. "Новини", както и на страниците в. "24 часа" през май т.г.

През цялото време дипломатите ни в Атина също работеха по казуса съвместно с външното министерство на Гърция. По време на посещението на президента Румен Радев в Атина на 23-24 юни на срещата с българската диаспора приятел на двамата братя Богданови - Константин Игнатов, постави въпроса пред ген. Радев, който същата вечер обсъди темата на официалната вечеря с гръцкия президент Прокопи Павлопулос.

Насрочена бе дата във Върховния съд за обжалване и от затвора в Маландрино, Централна Гърция, Иво Богданов бе преместен в "Коридало" в Атина. След делото обаче българинът остана зад решетките до обявяване на решението на съда. Седмица по-късно той бе оневинен и магистратите постановиха освобождането му без всякакви ограничителни мерки.

Отпадна само основното обвинение - за убийство. Останаха другите две - за грабеж и притежание на оръжие, което на практика отново остави Иво зад решетките. Той бе преместен отново - този път от затвора "Коридало" в Полицията за чужденци, откъдето постановиха Иво Богданов да бъде екстрадиран със забрана за влизане в Гърция в рамките на три години. На базата на останалите обвинения се смята, че той е опасен за държавата Гърция. Това е най-малкият срок, за който може да му бъде отказан достъп до съседната страна.

След разговори и намеса на консула в Атина, който бе неотлъчно до съпругата и близките му, полицията постанови отново най-бързото екстрадиране на българина, а именно да напусне страната в рамките на 48 часа. Проблемите за братята Иво и Константин Богданови не са приключили. Завърналият се мъж не може да стъпи в Гърция в следващите 3 г., освен ако не получи специално разрешение. Не може да се явява на делата, които предстоят.

Брат му пък не може да стъпи в България, тъй като се води на отчет в Гърция и се разписва в полицията всяка седмица. Не е ясно защо все още го водят на отчет, след като обвинението за убийство отпадна. Много въпросителни и неизчистени микроказуси има в целия случай, които ще бъдат решени с трудности именно поради тези причини. Според адвокат Катцибас, защитник на Богданов, налагането на екстрадиция е показател, че проблемите за Богданов продължават.

"С падане на основното обвинение за убийство би трябвало да паднат и останалите две, които са придружаващи", обясни още юристът.
Съществува и голяма вероятност Иво Богданов да не получи и никакво обезщетение
от гръцката държава, ако другите две обвинения не паднат. Освен официалните решения и постановления в случая има и доста човешки емоции в казуса от страна на всички, които сме работили и продължаваме да работим по него.