Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Но има и по-голяма глупост от наказанието за Мария Иванова. Това е създаването на още една безсмислена комисия за “борба” с корупцията

Чудя се има ли нещо по-глупаво и цинично от това да наложиш финансова глоба на майката Мария Иванова, която точно заради тежко безпаричие бе принудена да изостави малкия Александър "като кученце" на улицата в София?

По обвиненията на прокуратурата, тъй като е с чисто съдебно минало, я чака глоба между 1000 и 5000 лева. Това е сума, която Мария е гледала накуп само по филмите и най-вероятно никога през клетия си живот няма да види на живо.

Мария е безработна и няма как да заплати подобна непосилна за нея глоба. Още повече, преди да се издължи на държавата, тя трябва да отделя средства, за да оцелява физически с 3-месечния Александър. Така върху сумата само ще се трупат лихви като едно неразрешимо бреме за 38-годишната жена.

Фактите във възможно най-суров вид са следните - Мария е самотна майка, изоставена от бащата на детето и хладнокръвно прецакана от последния си работодател да напусне работа 5 дни преди да й стартира майчинството.

Така с вече родения Александър жената се оказва със 100 лева на месец като социално неосигурена плюс 85 лева детски надбавки. Няма да коментирам дали Мария е най-добрата майка на земята, дали е мекушава, или безсърдечна, защото няма как да съм бил в ситуацията й. И не го пожелавам и на жените, които днес я критикуват най-силно.

Факт е обаче - в момента, когато другите майки прекарват у дома с новородените си бебета може би най-трогателните мигове в живота си, Мария е принудена да плеви малини срещу 20 лева на ден, за да може да преживява. Тя не мързелува, хваща се и на друга работа, припада и влиза в болница с детето.

Безпаричие, липса на работа - това е ахилесовата пета на Мария. Несигурност, която я кара да се обърне дори срещу майчините си инстинкти - и точно там държавата решава да я натисне.

Затова, както и да го гледаме, откъдето и да го преценяваме - глобата за Мария е най-тежкото, глупаво и цинично наказание, което не само няма да я поправи, но и ще задълбочи личната й драма, която стана национално достояние след тази нейна 2-часова проява на крайна слабост.

Може би ще ви прозвучи абсурдно, но много по-милосърдно, състрадателно и справедливо от страна на държавата и съдебната система би било да вкара майката с ефективна 1-годишна присъда в затвора. Ако това се случи, тя ще влезе в специалното отделение за майки с деца в Сливен.

Прясно ремонтирано и дори без решетки по прозорците, в момента това е възможно най-гостоприемното място за жена в ситуация като тази на Мария Иванова. Мога да го твърдя със сигурност, защото съм бил там (за кратко и по работа). В отделението, което не прилича на затвор, тя и бебето ще получават редовно храна, ще спят в по-добри условия от съществуващите за нея в свободния свят. Освен това за Мария и Александър ще се полагат всекидневно всички необходими грижи, включително и медицински.

И всичко това - абсолютно безплатно. Не е ли по-добре от глоба от 5000 лева?! За да я изплати, Мария ще трябва да плеви малини 250 дни, без да отделя и стотинка за семейството (през 2017 г. работните дни са общо 248).

В историята с бебето Александър всъщност има друг много съществен въпрос - какво е правила социалната служба в Елин Пелин, за да проспи тази драма? Тези служби май са силни само в бизнеса с приемни семейства, защото там текат много сериозни подкупи.

Да не говорим за Агенцията за закрила на детето, която се занимава само с глупости от рода на - взел ли е еди-кой си вестник разрешение от родителите на ученика, пребил учителка, за да пишат за случая...

И все пак, ако трябва да отговоря на въпроса - дали има по-глупаво нещо от това безпаричната майка да бъде наказана с глоба?

Отговорът е - да, невероятно е, но се оказва, че има!

И това е създаването на специална комисия за борба с корупцията по идея на Министерството на правосъдието.

Това се напънахме и измислихме ние, докато през месец май тази година румънците вкараха в затвора още 47 подкупни чиновници, между които кмет, председател на окръжен съвет и половин дузина директори на големи държавни компании.

Нашият отговор е още една чиновническа структура, която ще "изследва, събира и анализира", още малко големи председателски и зам.-председателски заплати за изплащане, разместване на кухи структури като БОРКОР, които само трошат пари, че и спецзвено от ДАНС, което трябвало да се бори с корупцията във висшите етажи на властта, при положение че доказано във времето е безсилно да се противопостави дори на средните и ниските.

И, разбира се, понеже нямат никаква агентура, даваме им да ползват ефектни оръжия като специални разузнавателни средства, от което настръхна цялата галактика, а всички корумпирани мишени придобиха нервни тикове от ужас.

Без да навлизам в излишни подробности, от тази комисия няма да излезе абсолютно нищо, защото тя не решава реалните проблеми, пред които е изправена държавата - невъзможността да доказва в съда вземането на подкуп и липсата на достатъчно воля и инициативност при преследването на хилядите чиновници, които прибират всекидневно "хонорари" от хората и бизнеса.

Още една безсмислена комисия за поддържане на статуквото в корумпирана България...