Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Агент Тенев като малък на плажа на Созопол заедно с майка си Анна и по- малкия си брат Божидар СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Агент Тенев като малък на плажа на Созопол заедно с майка си Анна и по- малкия си брат Божидар СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Шестгодишно момче е на брега на морето, пред него стои малкото му братче, с тях е и майка им, а зад тях се вижда красивият плаж на Созопол. Такъв архивен кадър от 1957 г. изпрати до редакцията ни едно от децата на снимката – днес по-известен като агент Тенев. “На кадъра съм с брат ми Божидар Тенев - топзъботехник в Стоматологичния факултет на МА, и с покойната ни майка Анна Тенева на традиционна лятна почивка в Созопол”, обясни Иван Тенев.

В онези години Созопол е мястото, на което през лятото се събират много приятелски семейства. “Това беше курортът, в който почивахме всички софиянци. Както тук се ходеше в Руския или в Чешкия клуб, така там на едно място се събираха професори, поети, писатели, приятелски фамилии – всички се познавахме. Бай Панай ни продаваше скариди в пликчета като семки. Отсядахме в къщите на баби и всяка година си резервирахме същото място за следващото лято”, спомня си агент Тенев.

Жената, при която той и семейството му отсядат, е потомствена гъркиня от рибарски род, която обаче добре говори и нашия език. Агент Тенев няма никога да забрави тези летни ваканции – с доматите в градината, асмата с гроздето в двора, сладкото от зелени смокини вече - готово, а отстрани висят по 12 броя на връзки чирози. “Всяка вечер се събирахме познатите семейства. Задължително на софрата имаше прясна риба. Сега калкан може да намериш много скъп, а тогава идваше още мърдащ. Никой не признаваше чироза, ако не беше от черноморска скумрия. Тя беше уникална – печеше се на скара и след това се вадеше цялата ѝ кост по дължината. Тя също се печеше на скара и се ядеше”, разказва сладкодумно агент Тенев за детските си лета.

Разкажете какво е морето във вашите спомени и добавете снимка. Изпращайте ни вашите кадри с текст към тях на мейл [email protected].