Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кои са най-честите рискове, на които сме изложени през лятото, как е добре да се реагира в първите минути и при кои симптоми задължително се търси лекарска помощ? 

Прочетете и първата част за първа помощ при слънчев удар, ужилване от медуза и убождане от морски таралеж.

Ухапване от змия

Биолозите успокояват, че в България не се срещат чак толкова опасни змии и че дори и след ухапване рядко може да се стигне до сериозни проблеми. Най-опасни са усойниците, каменарките и пепелянките, като първите са с по-силна отрова. След инцидент е добре пострадалият да се обездвижи максимално, защото при движение отровата се разпространява по-бързо в кръвоносната система, и да се търси медицинска помощ. Някои инструктори по първа помощ съветват, ако ухапването е на крайник, той да се пристегне около 5-10 см над засегнатото място. Много е важно обаче, ако се направи превръзка, тя да не е прекалено стегната, защото може да се стигне до посиняване. С такъв тип пристягане не бива да се престоява много дълго – по правило то трябва да се отпуска за малко на всеки половин-един час. Други специалисти обаче са напълно против пристягането, тъй като турникетът намалява достъпа на кислород до тъканта около ухапаното и се предизвиква некроза.

Лекари съветват също никога да не се спазва широко разпространеното схващане отровата да бъде изсмукана. При такъв опит е огромен рискът оказващият първа помощ да се отрови по-бързо от засегнатия. Специалистите са противници и на теориите, че е необходимо мястото да се среже с нож и с натиск да бъде “изстискана” отровата. Според тях така само се увеличава възможността раната да се инфектира. По същата причина не се препоръчват и други бабини рецепти, като мястото да се обгори, да му се направи вендуза или да се “запечата” с нажежен нож. Съвет към туристите е и да се опитат да снимат змията, ако не могат да разпознаят каква точно е. Така, отивайки в медицинското заведение, лекарите ще са наясно как точно да процедират. В редки случаи някои хора може да направят алергична реакция, затова винаги се търси лекар при симптоми като затруднено дишане, промяна в сърдечния ритъм, замайване, гадене. Според други обаче тези симптоми може да са следствие единствено от стреса, особено ако човек е предразположен към високо кръвно или панически атаки. Затова и не бива да се бърза с прилагането на серуми.

В аптечната мрежа се продават имунни серуми, неутрализиращи отровата на пепелянка и усойница. Лекари обаче предупреждават, че и тяхната самоинициативна употреба крие рискове. Първо, те трябва да се пренасят единствено в хладилна чанта, иначе стават не само неефективни, но и опасни. Освен това преди инжектиране на серума задължително трябва да се направи проба за чувствителност, затова е добре той да се прилага единствено от медицинско лице. Най-опасни са за малки деца, възрастни или за пациенти с хронични болести. Прилагането на някои от серумите против змийска отрова може да предизвика анафилактичен шок или серумна болест, която се характеризира с обриви, болки в ставите и подуване на лимфни възли.

Топлинен удар

Топлинен удар може да се получи не само на плажа, а в планината, в града, дори в задушно или затворено пространство. За да се предпази човек от топлинен удар, е необходимо да пие достатъчно течности, да не стои в задушни помещения, да не носи прекалено стегнати дрехи. Признаците за топлинен удар са повишаване на температурата на тялото, виене на свят, гадене, общо неразположение. В най-тежките случаи човек дори губи съзнание. При съмнение за топлинен удар е необходимо пострадалият да се отведе да почива легнал на хладно място. Необходимо е да се разхлабят дрехите му, за да се нормализира кръвообращението. Правят се студени компреси на тялото и се проверява често наличието на съзнание, пулс и дишане. Необходимо е да му се дават достатъчно течности и в никакъв случай не се препоръчва пострадалият да пуши, защото това би увеличило риска от влошаване на състоянието. Ако то не се подобри бързо, е необходимо да се търси медицинска помощ. Задължително е посещението при лекар и когато става дума за малко дете, възрастен човек или пациент с хронични болести, тъй като при тях топлинният удар може да има дори фатален край.

Ужилване от пчела

Ужилването предизвиква локална алергична реакция, която често е свързана единствено с болка, подуване и зачервяване. Не е приятно, но в повечето случаи не е опасно. Като превантивна мярка се препоръчва да се използват репеленти, да не се впръскват силни парфюми и дезодоранти, дори да не се носят прекалено ярки дрехи. След ужилване е необходимо преди всичко човек да се отдалечи от мястото с насекоми. Пчелари обясняват, че отровата притежава специфична миризма, която другите пчели много лесно долавят и тя ги прави агресивни и готови да жилят. След това трябва да се премахне жилото внимателно, така че част от него да не остава в кожата. Препоръчва се мястото да се изплакне със студена вода и да се дезинфекцира. Народни рецепти препоръчват върху засегнатото място да се постави купче лед, лимонов сок или смачкана скилидка чесън. Някои съветват върху ужиленото да се постави кал, защото така се намалява отокът, но според лекари това крие риск от възпаление на засегнатото място заради микроорганизмите в почвата.

При някои хора обаче ужилването от пчела или оса може да предизвика сериозен алергичен шок. При симптоми като подуване на езика, замайване, задух или поява на червенина, покриваща голяма част от кожата, силно увеличаващ се оток, поява на обрив на различно от ужилването място веднага се търси специалист. Това се прави и ако ужилването е по главата, лицето, устните, лигавицата на носа, меките тъкани около очите. Пациентите, които са наясно с алергията си, е добре при пътуване да носят със себе си индивидуални противоалергични и противошокови средства, препоръчани им от лекар. Съществуват различни видове – за орален прием, за впръскване, както и за инжектиране.