Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атаката в Хамбург, при която вчера след удари с нож загина един човек, а 6-ма бяха ранени, е извършена от 26-годишен палестинец, роден в ОАЕ. Той е бил смятан за ислямист, но без контакти с джихадистката сцена. Предстояло експулсирането му, съобщи германската полицията.

Ахмед ал Х. нападна с кухненски нож случайни минувачи и клиентите в един супермаркет в северната част на Хамбург в петък малко след 15 часа. При нападението е загинал 50-годишен мъж. Ранени са 50-годишна жена и мъже на 19, 56, 57 и 64 години.
На пресконференция днес властите съобщиха какво е известно досега по случая. Мъжът е живял в Швеция и Норвегия, пристигнал е в Германия през 2015 година, след като в Норвегия му е отказан бежански статут. През 2016 получава отказ за такъв и в Германия. Съгласява се да напусне страната, но тъй като няма документи, се налага процедура по издаването им от палестинското посолство в Берлин. Ахмед сътрудничи на властите и не е смятан за сложен случай. В същото време негов приятел сигнализира в полицията, че Ахмед се е променил. Преди пиел много и непрекъснато ходел по купони, а внезапно спрял да употребява алкохол и започнал да цитира корана.
Сенаторът по сигурността на Хамбург Анди Гроте заяви: „Не са открити обаче връзки с джихадисти, тоест с поддържана международно организация. Той се радикализира в изповядването на исляма, но прави впечатление и на психически лабилен човек. Негов съквартирант свидетелства, че е взимал наркотици. Охраната в общежитието му потвърдила, че до скоро той е имал сериозен проблем с алкохола.
Ахмед сътрудничи през цялото време по подготовката на експулсирането, даже се обажда неколкократно в службата да чужденци, за да пита дали е готов паспорта му.“
Експулсирането е щяло да се проведе до седмици, но става нападението.
Ахмед е познат на властите и от случай на дребна кражба в супермаркет през април тази година. Поради нищожност на кражбата случаят е прекратен.
Шефът на полицията в Хамбург Ралф Мартин Майер реконструира как точно е протекло престъплението: „Палестинецът влиза в супера за първи път малко преди 15 часа. Купува си хляб и излиза. Качва се на автобус в 15,08, но веднага след това слиза, връща се обратно в магазина, грабва един нож от кухненските стоки, разкъсва опаковката му и с викове напада клиент, стоящ близо до него. Ранява го смъртоносно. След това промушва и друг. Останалите клиенти успяват да се скрият зад рафтовете. Не виждайки нови жертви, Ахмед тръгва навън, на входа засича 19-годишен младеж и го намушква. Момчето е оперирано и вече е извън опасност. На улицата вижда двама души, които си заключват колелата, напада с ножа и тях, изтичва няколко метра и сваля с удар момиче, което кара колелото си. То е ранено в гърдите. Продължава да тича и по пътя си ранява още един мъж и една жена. В това време околните успяват да се съвземат от шока, група от няколко мъже се въоържават с каквото имат под ръка – най-вече столове от кафенета, и погват нападателя. Той е още с нож в ръка, когато го застигат. Един от мъжете успява да му избие ножа от ръката, но е ранен. Той е от турски произход. Останалите жертви на нападателя са германци, една от жените е с двойно гражданство – германско и полско.
В същото време групата е настигната от двама полицаи, които стрелят предупредително. Те слагат белезници на атентатора. Всичко се развива буквално за минути.
Той все още не е отговори на въпросите в следствения арест. Потвърдил е само, че е действал сам и няма съучастници. Оплакал се от силно главоболие в следствие на ударите. Говори лош немски, но много добър английски, шведски и норвежки.
Според Гроте не е имало забавяне в процедурата по експулсиране. Ахмед не е имал паспорт, но свидетелство за раждане, а палестинското посолство е потвърдило, че е палестинец и е задвижило издаването на паспорта му за експулсиране. Дали и какви грешки са допуснали властите при обработването на случая му, ще бъде разследвано.