Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На море сме, но не сме истинска морска нация. Затворени към света, се проваляме във всичко

Сигурно се чудите защо президентът ни се снима по потник, захабени бермуди и боси крака? Защо маскирани бият по главите нотариуски и журналисти на пъпа на София?

Защо депутат иска 4 тона суджук за премиера, без последният да знае? Защо полицаи и политически активисти трафикират бежанци в коли със специален режим? Защо грозните мутри от 90-те години не си отиват тихо и завинаги, а се завръщат шумно с юмруци и електрошокови палки в чалга баровете?

Защо не можем да се измъкнем от блатото на беззаконието, простащината и безвкусицата? Защо младите, образовани и амбициозни хора бягат от България, а в страната се концентрират все повече необразовани и оскотели простаци, които с примитивност, безотговорност и бездуховност правят перспективите за нацията ни все по-мрачни?

Ами колкото и странно да ви звучи, причината за всички злини, неуспехи, пропуснати ползи и липса на просперитет за българите е, че не сме истинска морска държава, въпреки че имаме цели 378 километра брегова линия на Черно море, с което е свързана цялата ни история още от най-древните цивилизации по земите ни.

И най-повърхностното изследване на миналото ни показва, че нямаме силна връзка с морето за разлика от гърци, италианци, холандци, испанци, англичани, португалци.

Във фолклора ни почти няма песни за морето, а в единиците съществуващи то е възпято като страшна стихия и заплаха. Имената на рибите у нас са гръцки. 100 процента чуждици използваме в терминологията за мореплаването и корабостроенето. Дори географските наименования по Черноморието ни са на турски и гръцки език.

Въпреки че траките са имали морски флот, който са ползвали и за военни действия, и за търговия, по време на дълги столетия липсва каквато и да било информация държавата ни да е разполагала с кораби, да е правила географски открития, да е завземала колонии.

Имаме историци, които поради национални комплекси фабрикуват морска история на България и дори твърдят, че сме разполагали с бойна флотилия от цели 600 кораба. Едно лекомислено смело твърдение, направено без справка дори за Великата армада на Испания, която през XVI век, включвайки в пределите си даже Португалия и кралствата Неаполитания и Сицилия, има в състава си “едва” 134 кораба.

Подобна фактология обаче не може да бъде никаква спънка за размаха на българския историк, открил и лодката на Ной.

И все пак фактите в подкрепа на тезата, че сме селска и затворена държава макар и с излаз на море, натежават.

Крайморските ни градове реално започват да се строят едва в началото на XX век, като изключим античните Одесос (Варна), Агатополис (Ахтопол), Аполония (Созопол), Месемврия (Несебър), Анхиало (Поморие) и основания през Средновековието Василико (Царево), които обаче са били населени не от българи, а от гръцки заселници.

Когато нашите започват да строят къщи на брега, те обръщат прозорците им не към синевата, а към дворовете си и огромни територии по крайбрежието остават празни и до наши дни, защото включително и градове като Бургас се застрояват навътре към сушата за разлика от всички останали по Средиземноморието и въобще навсякъде по света.

Най-удивителният пример за слабата ни връзка с морето е фактът, че в много села и малки градчета, които се намират на едва 30-40-50 километра от Черно море, и днес живеят възрастни хора, които никога, ама никога през живота си не са виждали с очите си морето.

И това е съвсем логично, защото бойният и търговският ни флот се създават в началото на XX век, а развитието на туризма и масовото летуване по Черноморието ни започват 60 години по-късно по време на социализма.

Гърция, Италия, Испания, Португалия, Англия, Холандия са просперирали дълги векове, защото са мореплавали, търгували, воювали, общували с далечни цивилизации и култури.

Някои историци днес твърдят, че българите умишлено не са заселвали крайбрежието, защото се страхували от чести вражески набези. Вижте обаче какво донася на Испания и дори на цяла Европа арабско-мюсюлманското нашествие на Иберийския полуостров, което продължава почти 800 години.

Маврите донасят със себе си огромни познания - математика, физика, астрономия, философия, архитектура, музика, кулинария. Арабите по онова време са имали на своя територия 17 университета, а в цяла Европа тогава са съществували само 2.

Библиотеката на маврите в столицата Кордоба е имала 6 хиляди ръкописа. В същия град улиците са били павирани и с бордюри, 15 километра от които - осветени нощем от лампи. Само в Кордоба е имало 900 обществени бани, докато в останалата част от Европа населението е чакало дъжд, за да се изкъпе.

Ето как дори и като завоеватели маврите променят към добро Стария континент.

Това обаче се случва на държава, кръвно свързана със Средиземно море.

А какви очаквания може да има към нация с големи морски територии, но без отношение към морето в продължение на дълги векове като България? Нация, която не се отваря към света, а се затваря навътре в себе си.

Каква култура, правила, закони и дух може да имат хора, на които липсват цивилизационни модели? Чужди постижения, с които да се сравняват и да се опитват да достигнат.

И до колко далече могат да се разпрострат мечтите им?

Ами до чалга бара, до потника с бермуди и до суджука. А боят по улиците, в парковете, в заведения и след скандал на пътя е просто най-естественият маниер на общуване на българина.

Затова нека не истеризираме след поредната порция побоища - те отдавна вече не са грозно изключение, а по-скоро всекидневно правило.

Прекалено голяма част от хората у нас са прости, агресивни и нетолерантни, със силно изявен рефлекс да прецакват, а не да изграждат.

Неприятно, или не - това е бъдещето на България.