Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трима скинхедове най-вероятно са нападателите на журналиста от БНТ Иво Никодимов. Вероятността да бъдат скоро заловени е голяма, тъй като МВР преглежда всички записи от камери в широк обсег около района на Борисовата градина. Тъй като полицията е наясно с контингента на скинхедовете и агресорите във футболните агитки, има шанс те да бъдат разпознати.

Водещият на сутрешния блок "Денят започва" на БНТ бе пребит посред бял ден на 25 юли, малко след 15 ч., на Орлов мост в София.

Тримата биячи не бяха открити, тъй като веднага след побоя избягали от местопрестъплението. Това, което се знае за тях, е, че те са били млади, с качулки, а единият от тях е с брада. Мотивите на агресорите също остават неясни. Малко след инцидента Никодимов споделил пред МВР, че той е бил нападнат в гръб и не е чул никакви предупреждения и заплахи от тяхна страна. Те дори не му отговорили на въпроса защо го нападат. За щастие, журналистът се отървава само с окървавена глава и счупен нос. Без чужда помощ Никодимов успява сам да се придвижи до сградата на БНТ, където е прегледан от лекарски екип, с който по-късно заминава за ВМА. Побоите над журналиста и двете нотариуски, които станаха около Борисовата градина, предизвикаха и свикването на спешно заседание на шефовете на районните полицейски управления в София.

"Още от тази вечер столичната полиция променя охраната в района около Борисовата градина - каза на 26 юли главният секретар на МВР Младен Маринов веднага след продължилата около час среща. - Коментирахме разположението на патрулите около Софийския университет и Борисовата градина, както и мерки за инструктажа на патрулите в тези райони."

По думите му те вече са разговаряли с пострадалия Никодимов и са получили допълнителни данни по отношение на хулиганския акт.

"По никакъв начин пострадалият не е предизвикал тази агресия", обясни Младенов. От болничното легло Иво Никодимов увери, че е добре. По думите му той няма болки и се чувства спокоен. Това, което му предстои на този етап, е операция на носа.

"Нападението е чисто хулиганско, това не е маршрут, по който минавам редовно, за да съм следен - обясни пред БНТ водещият. - Не бях изминал голямо разстояние, когато младежите изскочиха, единият ме ритна, аз паднах надолу и те побягнаха. След това един мъж ми се притече на помощ и може би те са побягнали заради него. Това бяха млади момчета, единият беше с бръсната глава, приличаха на футболни фенове. Нищо не поискаха от мен, докато ме нападаха. Не отговориха на въпросите ми, мълчаха."

Това не е първият случай на нападение в Борисовата градина. За жалост, няколко такива завършиха с трагичен край. На 2 юни 2015 г. 17-годишният тогава Йоан Матев намушкал смъртоносно в корема 15-годишния Георги Игнатов на пейка в Борисовата градина. Веднага след това избягал от местопрестъплението, тичайки по булевард "Драган Цанков". В продължение на една година и осем месеца Матев се криел успешно от закона, променяйки своята външност. След преглед на десетки камери, изготвяне на фоторобот, проверка на над 400 момчета и ключовите показания на брата на Йоан - Марсел, убиецът бе заловен и оставен в ареста.

Кое друго убийство се случи в Борисовата градина и кой бе извършителят, четете в печатното издание на "168 часа".