Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Ще те убия! Чуваш ли ме какво ти говоря?! Падни ми веднага на колене! Падни тук пред мен!"

Това крещял Георги Джендов на охраната и управителя на бар "Бикини" в Созопол Христо Бардуков, чието заведение бе изпотрошено на 22 юли в полунощ от 20 мъже.

"Те нахлуха въоръжени с електрошокови палки и ножове. Бяха на две групи, като едната остана отвън, а другата вътре се раздели и наобиколи цялото заведение. От всички страни имаше техни хора", разказа пред "168 часа" Бардуков.

По думите му последен от всички влязъл Георги Джендов и именно той се изявявал като тартор, тъй като им нареждал какво да правят.

"На входа не са създавали проблеми, както се пишеше навсякъде - споделя още Христо. - Не е имало проблеми с проверката. Клипът, който беше разпространен, е при излизането им. Проблемът става вътре. С влизането си мъжете показаха агресия и надменност. Веднага се насочиха към заето сепаре в бара и казаха, че искат да седнат в него. Искаха да вдигнат клиентите, които вече се бяха настанили."

Именно тогава един от охранителите на бар "Бикини" им направил забележка, но мъжете бързо му нанесли удар и той се свлякъл на земята. Така направили и с втория, който се опитал да ги накара да напуснат заведението. Христо също опитал да ги усмири, но отнесъл удар с електрошокова палка.

Последвало обръщане на маси и бутане на клиентите в заведението. Към главата на собственика полетял дори и касовият апарат, но за щастие се разбил в стената зад него.

"Щетите не са малки. Има изпочупени маси, пепелници, чаши, едно от наргилетата, които бяха бутнали, запали дивана", разказва Христо.

Това за него не е толкова важно, колкото здравословното състояние на охранителите в бара. Самият Христо в момента също е с мозъчно сътресение, а
за пострадалите пазачи последствията са по-големи. По думите му около десет човека, включително и той, са пострадали. За щастие никой от тях не е в болница, но ще им трябва определено време да се възстановят.

Христо твърди, че екшънът продължил точно 10 минути. Според него нападателите са целели да го сплашат. Той смята, че изобщо не са искали да влязат като клиенти с идеята да се забавляват, а нарочно са търсили конфликт, за да реализират атаката.

"Няколко неща ме навеждат на тази мисъл - твърди Бардуков. - Първо, отвън ги чакаха няколко човека и веднага им съобщиха кога идва полицията, за да си тръгнат навреме. Друго, което ми направи впечатление, е, че взаимно се успокояваха. Ако някой тръгне да удря, друг отиваше и го спираше, сякаш имаха определен предел, до който трябва да ни сплашат. И другото е, че бяха дошли без коли. Просто се изсипаха 15-20 мъже в бара."

Пред "168 часа" собственикът на бар "Бикини" сподели, че не е получавал заплахи досега. Сигурен е, че побойниците са искали да го сплашат и това е било организирано нападение, но не смята, че е от конкурентно заведение, тъй като познавал всичките управители в Созопол и бил в колегиални отношения с тях. Бардуков не познава и нападателите, не помни дори някога досега да ги е виждал.
Той не изключва екшънът да е направен с цел да бъде сменена охраната на заведението с друга охранителна фирма, но до този момент не е получавал такива предложения.

"Това е само мое лично предположение, но едно време си беше точно така. Идват и ти казват: Охраняваме те ние или няма да ти се получат нещата", казва още мъжът.

Според него само навременната реакция от страна на полицията е предотвратила по-сериозна развръзка, която можела да доведе до крайности както за самите тях, така и за заведението. Часове след това групата е задържана от полицията на входа на Бургас, като е установено, че по-голямата част от тях са криминално проявени. Сред заловените са Георги Джендов, Димитър Харалампиев-Рочата и Янчо.

Къде са заловени нападателите и каква присъда ги чака, четете в печатното издание на "168 часа".