Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германските власти потвърдиха, че и второто от общо четири задържани от иракската армия в Мосул момичета е германска гражданка. До понеделник вечерта се очаква да потвърдят идентичността и на останалите две, които също са казали, че са германки.

При акция на иракските сили в Мосул минаата седмица бяха задържани 20 джихадистки. Представители на германското посолство са успели да разговарят вече с една от тях, а тя се срещна и с журналист от германските медии „Зюддойче цайтунг“, WDR и NDR. Пред него момичето потвърждава, че е 16-годишната Линда от саксонското градче Пулсниц, което е издирвано от юли миналата година. Научавайки, че дъщеря й е жива, майката на Линда припаднала. „Не смеех да се надявам вече“, казва тя. Момичето останало при нея след развода й, но се променила много. Сменила си религията и станала мюсюлманка, променила навиците си на хранене, започнала да се облича различно. Всичко това не убягнало нито на родителите й, нито на училщните власти и съучениците й. До този момент била втора по успех в класа, справяла се чудесно с всички предмети, не е имала проблеми нито с учителите, нито с останалите деца. Многократно са водени разговори с нея и с майка й и баща й. Тя обаче не подсказала по никакъв начин, че е дотолкова радикализирана, че е готова да се бие на страната на Ислямска държава. През юли 2016 г. казва на майка си, че ще спи при приятелка. Вместо това взима самолета за Истанбул. От там й е нужен близо месец, за да се прехвърли на територията на Ислямска държава. Била местена като „товар“, попада в Мосул, без да е целяла да иде точно там. Щом пристига, я женят насила за чеченски ислямист. Той обаче загива няколко дни след сватбата им. В някои медии се появиха информации, че Линда е задържана с бебе, за което се грижела, но това не е потвърдено. При задържането й иракчаните я помислили за язидка. Много от бойците на Ислямска държава си взимали жени от кюрдското малцинство като робини. Линда обаче твърди, че е била при ислямистите съвсем добрволно. При ареста си свалила забрадката и казала: „Германка съм“. Иракските войници се снимали с нея като с рядък трофей, но после я предали на властите в Багдад. Там тя и останалите чужденки ще чакат процеса си.
Линда има нужда и от лечение в болница. Тя е била ранена в бедрото от шрапнел, осколка пък е забита в коляното й. Според репортера е напълно изтощена. „Искам само у дома“, му казала тя многократно. Все още не е ясно какво точно е правила Линда в Мосул. Жените при ислямистите имат за задача само да раждат деца и да се грижат за тях. Някои участват в шариатска милиция и контролират дали останалите жени спазват всички правила на фанатиците. Други стават направо сексробини и биват разменяни между ислямистите. Има твърдения, че Линда е арестувана от иракчаните като снайперистка, но те не са потвърдени. Пред германските власти момичето е казало, че е много уморено от война, оръжия и смърт, и съжалява дълбоко, че е напуснала дома си и се е подлъгала по ислямистите.