Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германия обяви нови мерки за сигурност за пътуващите германци в Турция. Правителството ще обсъди и възможността да се спре процедурата за общ митнически съюз между Турция и ЕС. Това са част от ответните мерки, които Германия обяви в отговор на поредния арест на германски гражданин в Турция в понеделник.

Правозащитникът Петер Щойднер във вторник бе задържан с още няколко членове на неправителствени организации. В затвора пък по обвинения в терористична пропаганда от февруари седи и кореспондентът на „Велт“ Дениз Ючел.

Заради поредния арест външният министър Зигмар Габриел прекрати отпуската си и се прибра спешно в Берлин. Тази сутрин във външно министерство заседава специално свикан кризисен щаб и преди малко Габриел обяви какви мерки ще предприеме Германия в отговор на поредната провокация.

- Новите мерки за сигурност за пътуване в Турция вече се отнасят за всички германски граждани, посочи министърът. Досега Берлин предупреждаваше за риск пътуващите от определени професионални групи. Вече се смята, че всеки може да бъде арестуван, защото е с германски паспорт. Това ще се отрази пагубно на потока туристи от Германия, а и от други страни-членки на ЕС.

- Берлин предупреди инвеститорите да не рискуват парите си в Турция и обяви, че ще обмисли дали да защитава немски инвестиции с държавната си гаранция.

- Германското правителство ще обсъди и дали да продължава усилията си за сключване на митнически съюз с Турция, както ще преразгледа икономическата си помощ за страната. Предстоят разговори с партньорите от ЕС.
„Положението е сериозно. Германците трябва да бъдат освободени“, заяви съдебният експерт на външното министерство Михаел Кох.
Вчера Габриел привика за обяснение турския посланик в Берлин Али Кеймал Айдин. Междувременно пък турските власти обвиниха и Щойднер в тероризъм. Анкара обаче заяви, че случаят на Щойднер е от компетенцията на турските съдебни власти и управляващите не могат да се месят в тях.
Според вестник „Билд“ самият Ердоган се е опитал преди месец да изнудва Меркел, като е поискал да размени журналиста Ючел за двама турски генерали, които поискаха и получиха убежище в Германия. Берлин е отказал категорично да прави подобни размени. Габриел обаче не пожела да потвърди тази информация.