Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Алекси Деянов е сред номинираните за “Достойните българи”.
Д-р Алекси Деянов е сред номинираните за “Достойните българи”.

Алекси Деянов страдаше от тежка бъбречна недостатъчност и въпреки направената му трансплантация не успя да оздравее

Той бе джипи на родопските села Арда, Горна Арда и Могилица

Почина д-р Алекси Деянов, който в продължение на 11 години лекуваше пациенти, въпреки че той самият бе болен.

Джипито на смолянското село Арда ходеше на хемодиализа, а след това с трансплантиран бъбрек и накрая с ампутирани части от крайниците не спираше да се грижи за пациентите си от Арда и пръснатите на границата махали.

Пациентите му два пъти организираха дарителски кампании за самия лекар с надеждата да продължи да ги лекува.

Бъбрекът си е

мой проблем,

хората имат

нужда от помощ,

казваше докторът.

Заради това, че болен лекува пациенти, в. “24 часа” номинира д-р Деянов в инициативата си “Достойните българи” за 2009 г. Същата година медикът стана и лекар на годината за показана “висока професионална етика и морал при трудни обстоятелства”. Удостоен беше и със званието “Личност на годината”.

Преди няколко месеца Деянов претърпя няколко операции на крайниците заради гангрена. В началото на юни в Арда стартираха благотворителна кампания в помощ на джипито, за да поеме разходите за лечението.

Лекарят беше пенсиониран със 100% инвалидност с чужда помощ. След преосвидетелстване в ТЕЛК чуждата помощ му е отнета и пенсията му е намалена с около 100 лв. Затова човекът не можеше да се справи финансово. Всички в селото и околността искрено се надявали да оздравее, тъй като е млад - тази година навършил едва 52 г.

Д-р Деянов е от съседното с. Смилян, където има къща и до последно живеел там. След като завършил медицина, започнал в Арда и изкарал целия си стаж в селата. Разболял се през 2006 г. от тежка бъбречна недостатъчност, но 3 г. до 2009 г. не почивал. Освен отговорността му към пациентите друга причина той да работи нонстоп била, че не можел да си намери заместник.

Лекарят записваше диализите си вечер, за да може да работи през деня в кабинета си. Понеже процедурата трае към 4 часа, той се прибираше вкъщи към 23 ч и през цялото време продължаваше да не отказва спешно повикване.

“Покрусени сме в целия регион от неговата кончина. В интерес на истината всички бивши негови пациенти, приятели, познати са останали с много добри впечатления от него като доктор. Защото той винаги се е отзовавал на всяко повикване и запитване, и то тих, скромен и коректен.

Можем да кажем дори и като специалист - всички негови диагнози по наше общо мнение винаги са били точни и своевременни, и то без да има специализация. И затова хората си милееха за него, надяваха се да се върне като джипи.

В Арда преди много години правихме дарителска акция да му се направи трансплантация в Пакистан, но събитията там промениха шанса му и той се отказа.

Дълго време

ходеше на

хемодиализа

и ни лекуваше

Радвахме се всички, когато брат му даде орган за трансплантация. След това се надявахме, че ще оздравее и ще се върне на работа. За съжаление, нещата не се получиха така. Цялата ми фамилия е близка със семейството му. И през цялото време знаехме какво е неговото състояние и колко преживя жена му Теменужка. Много хора от Арда даваха кръв за него впоследствие. Сега всички скърбим, всички”, каза директорът на училището в село Арда Федя Аргиров.

“Благодарим за грижите, които полагаше за хората от Арда, Горна Арда и Могилица. Светлина по пътя ти. Мир и спокойствие на душата ти”, написаха и в групата на селото във фейсбук признателните арденци.

“Високо е вдигнал летвата за следващо джипи. Хората затова намират кусури на всеки лекар. Особено възрастните са откровени, още повече когато знаят, че са обгрижвани и с много близко отношение от него”, казват в селото.

Днес се очаква хора от няколко села да изпратят доктора в последния му път.