Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крум Страшни и Симеон
Велики са разбивали
войските не на някаква
измислена “Византийска”
империя, а на онази
- Римската империя

ОТКАКТО Путин се изказа за азбуката ни, у нас се появиха толкова много теории за светите братя Кирил и Методий, за това кой какво е създал и по чия заръка, че скоро очаквам някой маг да ни обясни, че сме получили буквите си от извънземните, може би на връх Бузлуджа, някъде до “чинията”.

Изказват се много хора с всевъзможни професии и образования, с научни титли и степени. Лошо няма, но всичките допускат една голяма и досадна грешка.

Говорят за “Византия”, за “Византийска империя”, за “византийския император” и “византийците”. Както би казал шопът - “Византия ли?

Е, те такова

животно нема.”

Знам, че названието Византия е широко популярно, че е придобило гражданственост, че така го пише и в учебниците, но то е изключително погрешно. И това го знае всеки историк.

Аз не съм професионален историк, но съм завършил НГДЕК “Константин Кирил Философ”, профил история. Твърдя, че класическата гимназия е доста прилично училище.

Първото, което научих там в първия си час по история, беше, че Византия е чисто научен, книжен, измислен термин. Такава държава, империя или “нещо” никога не е съществувало. Повярвайте ми, тогава и аз бях шашнат.

Никога не е имало византийски императори или византийци. Винаги е имало Римска империя, римски императори и римляни. Ромей значи римлянин.

Коректното научно название е Източна римска империя, а самите ромеи сами са се определяли просто като Царство на римляните или Римска империя. Точка.

Терминът Византия е употребен за пръв път

104 години след

падането на

Константинопол

под османска власт.

За първи път го употребява немският писател Йероним Волф през 1557 г. За втори път терминът се появява повече от 90 години по-късно през 1648 година в научния труд на французина Шарл Дюканж. Оттам започва неговото странно пътешествие из науката.

Може да ни звучи странно, но дори изрази от сленга като “хитри като византийци”, “византийски номера” или обидното “мръсни византийци” са просто неверни.

Хан Крум Страшни и цар Симеон Велики са разбивали войските не на някаква измислена “Византийска” империя, а на онази - Римската империя. Империята на Гай Юлий Цезар и Октавиан Август, на Клавдий, Тиберий, Нерон и Константин Велики, онази от филма “Гладиатор”.

С тази Римска империя сме

воювали,

търгували и

често и

другарували

А Византия и византийците са сполучлива измислица на един немец от ХVI век, в която 99 процента от нас вярват.

Римската империя е майка на всички европейски империи. И на Франкската, и на Германската, и на Руската, и на Австро-унгарската. Всички вадят от нея претенциите си да се назовават империи.

Например Иван Грозни се жени за племенницата на последния император на Римската империя Константин ХI Палеолог - София Палеологина.

Затова Иван Грозни е първият руски цар, вече е имал право да се нарича така.

И затова в руската имперска доктрина и до ден днешен Русия се определя като истинска наследница на Римката империя, а

Москва като

Третия Рим

Забележете, Третия Рим, а не Втория Константинопол.

И, разбира се, най-важното за нас. България е била царство, тоест империя, защото има всички династически основания да се нарича така. Симеон Велики е бил “узурпатор”, той сам се е обявил за “император на всички българи и ромеи”, но виж, синът му, подценяваният у нас цар Петър, си е цар, тоест император по всички канони. Той сключва брак с Ирина, внучката на римския император Роман Лакапин и дъщеря на неговия съимператор Христофор Лакапин.

Така кръвта на Цезарите потекла и в българския владетелски род и той станал имперски. Затова стотици години по-късно княз Фердинад при обявяването на нашата независимост

имал правото да

се титулува цар

на българите,

а княжеството станало царство, а не кралство.

Знам, че днес това, че имаме всички основания исторически и династически да се определя като бивша империя, не ни грее много, защото си имаме хиляди други проблеми и всеки ден скачаме като скакалци от скандал на скандал, но в кръга на шегата - какво е една империя без скандали, и то ако е българска.